Dansk design och ljusa ytor i sommarhuset i Torekov

Familjen Bothmanns sommarhus i Torekov är en skön mix mellan svensk och dansk design, med ljus och rymd som ledord. Med sin träpanel och sina stora fönster smälter nybygget in i den skånska kustnaturen.

Strax söder om Torekov i nordvästra Skåne, i området som kallas Solsidan, växer ett villaområde fram där både semesterfirare och permanentboende bor och trivs. När Anna och Helge Bothmann kom hit föll de pladask. De visste genast vad de ville bygga för slags sommarnöje – något som sticker ut men ändå smälter in, helst i skön förening av svensk och dansk stil.  

Helge och Anna, som bor på Jylland, har de senaste 25 åren åkt till Torekov för att hälsa på Annas mamma och pappa, barnens kusiner och barndomskompisar. Men för ett par år sedan började de längta efter ett eget hus i området, och de hade ganska lätt att komma överens om hur det skulle se ut.

Något renoveringsobjekt var det inte tal om. Familjen kom i stället fram till att de skulle investera i en bit mark på ängen där Anna en gång lekte som barn. Helge har många års erfarenhet av byggbranschen. Han har sitt företag i Danmark och har jobbat med olika uppdrag – allt från större butikslokaler, inredningar hos modeföretag, kaféer och restauranger till privata uppdrag. Men trots en gedigen erfarenhet och säker smak blev det tydligt hur många små beslut som ska tas när ett privat hus ska färdigställas. Att dessutom anpassa sig till svenska regelverk visade sig vara tålamodsprövande.

– Byggprocessen skiljer sig åt. Men vi har stränga regler också i Danmark, och det finns en gemensam förväntan mellan byggherren, entreprenören och myndigheterna om att regler och restriktioner följs, säger Helge.

Dansk design och ljusa ytor i sommarhuset i Torekov
Anna ägnar sig ofta åt måleri och somliga konstverk hamnar på väggen. Huset känns betydligt större än det är tack vare takhöjden och de stora fönstren. På golven ligger breda ekplankor som ger interiören värme.
Dansk design och ljusa ytor i sommarhuset i Torekov
De stora gavelfönstren ger ett fantastiskt ljusinsläpp även när det är mulet. Teglet till skorstenen kommer från tegel från Petersen Tegl i södra Danmark.
Dansk design och ljusa ytor i sommarhuset i Torekov
En takhöjd på nästan sex meter i vardagsrummet ger en spatiös känsla som förstärks av att skorstenen i tegel är murad hela vägen upp till takets nock. Familjen samlas gärna i de bruna skinnsofforna av Børge Mogensen. I bakgrunden står en karmfåtölj i rokokostil, arvegods från Annas familj.
Dansk design och ljusa ytor i sommarhuset i Torekov
Släta vita köksluckor ger ett prydligt intryck. Den platsbyggda köksbänken i rökt ekträ har snickaren Peter Thuesen från Danmark byggt. Klotlampor i taket från Flos.
Naturliga material

Paret valde arkitekten Lars Schwartz Hansen, som arbetat för Utzon Tegnestue i Köpenhamn och för Diesel i Italien. Bland annat var han involverad i Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Anna och Helge var överens om att de ville ha trä, och ingen målad eller putsad fasad. Dessutom ville de ha stora glasrutor så att sommarens ljus verkligen kan flöda in. Den ursprungliga tanken var att huset skulle vara betydligt längre och större, men Båstads kommun satte stopp. Dessutom hade kommunen synpunkter på placeringen på tomten.  

– På just dessa tomter var det tydligen redan utritat huruvida husen skulle placeras i nord–sydlig riktning eller väst–ostlig. Det gick inte att rubba på, säger Anna.

Huset är 102 kvadratmeter men med det utskjutande taket blev det totalt 140 kvadratmeter stort. Fasaden är klädd med värme­behandlad furu, så kallad thermowood, och taket är av tålig papp. Materialen åldras fint och virket kommer att bli alltmer silverskimrande med åren. Fönstren består av trä invändigt och aluminium utvändigt för att tåla väder och vind. Ekgolven är av breda plankor och lofträcket är av ek. Det är cirka 5,7 meter upp till tak.

Vardagsrummet fullkomligen badar i det generösa ljuset från gavelns alla fönster. Den öppna spisen som familjen gärna samlas kring är en central pjäs i rummet, liksom en soffgrupp i skinn av Børge Mogensen. Husets rymd och ljusinsläpp är imponerande. 

– Jag hittade tegel från Petersen Tegl i södra Danmark, berättar Helge som fick idén att montera skorstenen hela vägen upp till takets nock. 

Dansk design och ljusa ytor i sommarhuset i Torekov
Dottern Selma, iklädd badrock av linne från White Dreams egen kollektion, öppnar altandörren från köket så att sommarens morgonbris fläktar in.
Dansk design och ljusa ytor i sommarhuset i Torekov
Kökskranen i mässing kommer från Smeg. Över matbordet dinglar den klassiska lampan ”Bumling”, formgiven av Anders Pehrson.
Dansk design och ljusa ytor i sommarhuset i Torekov
Stegen av ek är väl anpassad till den branta vinkeln upp till loftet. På övervåningen får många tonåringar plats att sova.
Plats för umgänge

Köket är en annan favoritplats. Det är byggt med stommar och luckor från Ikea, men i övrigt har man satsat på mer exklusiva detaljer. En snickare, Peter Thuesen från Danmark, har byggt köksbänken i rökt ekträ.

– Tack vare de släta luckorna upplever vi inte att vi sitter i ett kök. Att ha öppen planlösning och ett stort sällskapsrum för umgänge passar oss perfekt. Det är så enkelt att umgås, laga mat och slänga sig i sofforna. Vi älskar det här rummet. Som mest har vi sovit 10 personer  och tre hundar här, säger Anna.  

Helge har varit byggledare under hela processen. Eftersom han redan har lång erfarenhet av olika typer av byggen, föll det sig naturligt att han skulle ta på sig ansvaret som projektledare även för sommarhuset.

– Vi har också anlitat lokala entreprenörer från trakten, men flera inredningsdetaljer är så klart danska. Framför ­allt så tycker vi att den danska formgivningen stämmer väl överens med vår egen och husets stil, säger han.

Materialen hänger ihop genom huset och skapar ett genomtänkt intryck. Allt har ett syfte och en mening, förklarar Anna och pekar på takets utskjutande del över entrédörren och uteplatsen. 

– Trots att detta är exteriört räknas det till totala boytan, men vi ansåg att det var värt att ta av den ytan för att få regnskydd här. Bakom varje detalj finns en tanke.

Dansk design och ljusa ytor i sommarhuset i Torekov
Huset är 102 kvm, men med det utskjutande taket är det totalt 140 kvm stort. Fasaden är klädd med värme­behandlad furu, så kallad thermowood, och kommer att få en vackert silvergrå ton med tiden. Taket är klätt med papp.
Dansk design och ljusa ytor i sommarhuset i Torekov
I ett av badrummen hänger linnehanddukar från White Dreams kollektion på diskreta krokar. Inredning och porslinshandfat från Hans Grohe.
Helge och Annas tips inför nybyggnation

1. Ta reda på kommunens krav. Vad finns det för restriktioner? Vad säger kommunen om plan­ritningen? Får ni övernatta i huset trots att ­kommunen inte har besiktigat det?

2. Fundera på hur ska huset placeras på tomten redan från början. 

3. Var noga med detaljerna. Du ska njuta av det färdiga resultatet, inte reta dig på kompromisser.

4. Försök att skapa en lättskött trädgård om du inte är där så ofta.

Scroll to Top