Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in

Med omtanke och fingertoppskänsla har Jemima och Peter förvandlat sitt sommartorp från 1800-talets mitt till ett charmigt och funktionellt boende för ett ungt par.

Det är en varm och solig sommardag när Peter och Jemima välkomnar oss på gårdsplanen utanför det faluröda Smålandstorpet i skånska Edenryd, som de bott i och renoverat under nästan tre års tid. Huset ligger fint inbäddat i en lummig och välplanerad trädgård, där gammaldags perenner samsas med vildvin och smultron.

På utsidan ger torpet intryck av att vara ett bostadshus i miniatyr, nästan som ett dockhus. Proportionerna är de vi är vana vid, bara i mindre format. Men väl innanför dörren möts vi av ett minutiöst genomtänkt och charmfullt hem med en slående rymd. Känslan är sammanhållen samtidigt som varje rum har sin tydliga personlighet, och tack vare bevarade originaldetaljer skiner husets historia igenom. Inredningen är en välavvägd blandning mellan modern funktionalitet och traditionell form där loppisfynd varvas med moderna klassiker. 

Det mesta renoveringsarbetet har de utfört själva. Det har mestadels varit Jemima som haft idéerna och Peter som förverkligat dem. Intresset för arkitektur och inredning har Jemima med sig sedan barnsben, då hennes familj brukade ha som helgnöje att inspektera och diskutera byggnader kring hemstaden Örkelljunga. 

Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Jemima och Peter njuter till fullo av sin lummiga trädgård och tar vara på vad den har att erbjuda. De experimenterar gärna med egen syrensaft, maskrossirap och variationer av pesto.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Peter och Jemima gifte sig 2013 men har varit tillsammans sedan de träffades på musiklinjen på Furubodas folk­högskola.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Loftfönstren har ritats av Jemimas pappa och tillverkats på Lindstrands snickeri. Härifrån ser man havet och skärgården.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Matgruppen hittades på en garageloppis i Sölvesborg. Den höga ljusstaken heter ”Animalpile” och tillverkas av Pols Potten. Över bordet skymtar lampan ”Mantis”, en designklassiker av Bernard Schottlander.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Servisen med romantiskt blåvitt mönster av körsbärsblommor tillverkades i Japan under 1930–40-talen och är ett fynd från Tradera.
Lärt sig på Youtube

Peter, som aldrig hade vare sig byggt eller snickrat innan de köpte torpet, har lärt sig mycket – både om snickeri och om sin egen förmåga. 

– Man kan mycket mer än man tror, och det man inte kan går att lära sig genom demovideor på Youtube. Det har blivit mycket Youtube, säger han och skrattar. 

När de köpte torpet var takhöjden i hela bostaden alldeles för låg och rummen många och väldigt små. För att huset skulle gå att bo i blev det därför nödvändigt att riva ut innertaken och alla innerväggar, utom de gamla bålväggarna i timmer. 

– Därefter började vi bygga upp interiören igen, ett rum i taget. Eftersom vi bodde i huset under tiden vi renoverade var det helt nödvändigt att göra så. Om hela huset varit en byggarbetsplats samtidigt tror jag att vi hade blivit galna, säger Peter. 

En viktig regel för att behålla lusten och glädjen under renoveringen blev därför att städa undan verktyg, färg och byggdamm efter varje arbetsdag. 

– Varje kväll har vi städat bort renoveringsarbetet och gjort det så hemtrevligt vi kunnat, tänt ljus och lagat en riktigt god middag ihop, säger Jemima. 

En kokplatta i sovrummet har under perioder fått agera kök, och en filt på vardagsrumsgolvet blev en mysig matplats innan möblerna kom på plats. 

– Denna rutin har varit räddningen. Att inte glömma att också stanna upp och njuta i byggkaoset. 

 

Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Mellan bostadshuset och gäststugan har paret anlagt en lummig oas med snirklande rabatter med perenner och rosor.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Kökets gamla vedugn har fått vara kvar och används ofta för att baka bröd i.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Det som tidigare var husets köksingång och hall är i dag ombyggt till ett välordnat skafferi.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Både Jemima och Peter är matlagnings­intresserade och köket har en central roll i huset. Köket är snickrat i poppel på stommar från Ikea och har ritats av Jemimas svåger.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
I inredningen, liksom huset i stort, är stilen en välavvägd blandning mellan modern funktionalitet och traditionell form. Loppisfynd varvas med moderna klassiker, lantlig bond­romantik och industristil.
Bevarat den genuina känslan

Arbetet har fått ta sin tid. Det var viktigt att bo in sig ordentligt innan några stora förändringar gjordes. Jemima och Peter ville först förstå husets personlighet och hur de skulle leva i det för att därefter kunna fatta rätt beslut om vad som skulle göras –  vad som skulle få vara kvar, hur köket skulle utformas och så vidare. 

– Vi hade en ganska klar bild av vilken känsla och stil vi ville ha, men renoveringen och byggnationen har fått växa fram. Vi var rädda att göra förhastade förändringar och för att vi i efterhand skulle ångra något av det vi rivit bort. Jag tror att det är lätt hänt vid totalrenoveringar. Så när vi var osäkra på om vi skulle behålla något eller inte lät vi det vara. Vi ville verkligen inte förlora den genuina känslan i huset, säger Jemima. 

Temat går igen även i den idylliska trädgården. Paret har bevarat de växter som fanns men planerat om trädgårdens utformning, kompletterat med nya favoriter och flyttat runt på de befintliga. 

– Detta är vår första egna trädgård och vi njuter för fullt, experimenterar och tar till vara det som finns – vi har gjort maskrossirap, syrensaft och pesto av växter från trädgården, berättar Jemima. 

Nu står trädgården i full blom och de är överens om att huset gör sig allra bäst på sommaren. Huset är litet men med sina många utgångar och öppna kontakt med trädgården känns det luftigt och rymligt. Den här sommaren ska de inte renovera någonting alls, utan bara njuta av havet, skärgården och sitt sommarparadis.  

Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
De vackra stolarna är nytillverkade och kommer från Jotex.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Det ljuvligt romantiska sovrummet andas historia och nostalgi. Överkastet från Peters mamma är virkat på 70-talet och spetsgardinerna kommer från en secondhandbutik.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Även i sovrummet märks historiens vingslag med inredning i jugendstil och vackert inramade familjeporträtt av tidigare generationer.
7 tips för att renovera ett gammalt hus

1. Bo in er innan ni bestämmer er för vad som ska ändras. 

2. Gör klart ett rum i taget och samla kraft innan nästa projekt så att arbetet inte blir övermäktigt. 

3. Ha detaljerade ritningar som bas vid beställning av exempelvis finsnickerier. 

4. Ofta kan utrivet material återanvändas på något sätt. Tråkiga lister kan fräsas om. 

5. Tänk inte så mycket på stilen utan möblera med föremål du tycker om. 

6. Skapa förutsättningar för fina stunder i renoveringskaoset. 

7. Man kan mer än man tror. Demofilmer på Youtube kan vara till stor hjälp. 

Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Huset har flera utgångar till trädgården som är uppdelad i tre olika sektioner, var och en med sin egen karaktär och funktion.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Innan innertaket mellan bottenvåningen och loftet slogs ut isolerades hela vindstaket. På så vis stod bottenvåningen aldrig oisolerad och arbetet med taket gick smidigare.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Takhöjden var tidigare så låg att det var nödvändigt att öppna upp till nock, vilket fick den lilla stugan att kännas både luftig och rymlig.
Romantisk torpdröm i blått och trä – kika in
Det lilla loftet ovanför sovrummet har blivit ett mysigt och lite avskilt vardagsrum.
Rulla till toppen