DIY: Så syr du egna kuddar – steg för steg

Mönster, färger och textiler hör sommaren till. Så ta fram symaskinen och skapa din egen kollektion av härligt färgstarka kuddar, kanske i ett vackert Morristyg.

Även om du är ovan vid att sy så är ett enkelt kuddfodral utan blixtlås en ganska enkel match. 

Såhär syr du en kudde – steg för steg

Du behöver:
Symaskin
Sytråd
Sax
Knappnålar
Textiler av god kvalitet, till exempel i bomull, sammet eller linne
Innerkudde
Ev ett blixtlås 

DIY: Så syr du egna kuddar – steg för steg
Tips! Du kan välja samma tyg till både fram- och baksida, men det är också fint att välja en enfärgad baksida – gärna i en glad färg – i ett tyg som matchar framsidan.
DIY: Så syr du egna kuddar – steg för steg
Formgivaren William Morris (1834–1896) var en förgrundsgestalt inom den engelska arts and crafts-rörelsen, vars grundtanke var att skapa vackra hantverksföremål av hög kvalitet, i kontrast till tidens växande massproduktion. Han designade sin första handtryckta tapet 1862 och 1868 kom den första textilkollektionen. Under senare år har William Morris ornamenterade mönster fått en renässans och finns numera både på kläder, tapeter och inredning.
DIY: Så syr du egna kuddar – steg för steg
Gör din egen kollektion med kuddar i olika tyger och färger – så fint att fylla soffan med. Använd tyger med olika mönster, men tänk på att välja en eller två basfärger så att intrycket inte blir rörigt. Snyggt är också att välja ett enfärgat mjukt tyg till baksidan av kudden, det lugnar ner ett annars lite vildare mönster. Här är kuddarna sydda i tyg från bland andra Emma von Brömssen.
DIY: Så syr du egna kuddar – steg för steg
Färdigsydda kuddar med tyg från William Morris finns bland annat på Malmstenbutiken, Brittfurn och Countrystyle.se. Den här kommer från Anglofilia.dk.

Gör så här: 
1. Klipp ut två lika stora stycken tyg. Om du vill ha en kudde som är 50 x 50 cm stor så klipper du tygerna i 50 x 50 cm om du vill ha en fast kudde, och 52 x 52 cm om du vill att kudden ska vara lite lösare.

2. Sicksacka alla kanter så undviker du att tyget fransar sig i tvätten.

3. Lägg tygstyckena räta mot räta, dvs utsidan av tygerna ska ligga mot varandra. Nåla ihop.

4. Sy ihop styckena ca 1 centimeter från kanten. Starta överst till höger och sy hela vägen runt, tills du har kommit till den sista kanten. Här ska du sy ungefär 1/3 från bägge sidor, dvs ca 16 cm på varje sida, och spara ett hål på mitten.

5. Ta tag på insidan och vänd kudden ut och in, se till så att hörnen kommer ut ordentligt. Använd gärna en kulspetspenna till att trycka ut hörnen.

6. Stoppa in innerkudden i hålet i fodralet. Nu har du flera möjligheter. Du kan sy igen hålet med små stygn för hand, men du kan också sy fast små tryckknappar runt öppningen så att du kan ta ut innerkudden och tvätta fodralet. Du kan också sy på kantband på öppningen och sedan små hyskor för att kunna öppna och stänga fodralet.

 

DIY: Så syr du egna kuddar – steg för steg
Det finns en uppsjö fina tyger att välja på till dina kuddar. Gå in och botanisera på exempelvis stoffochstil.se som har ett stort utbud. William Morris-tyger är ofta lite dyrare och finns bland annat på laurasbeau.co.uk, Engelska Tapetmagasinet och Brittfurn.
DIY: Så syr du egna kuddar – steg för steg
Ta en tur förbi sybehörsaffären och fyll på lagret av textil, nål och tråd, så att du har material när andan faller på. Sammetstyg från Stoff & Stil, penna från Tine K Home
DIY: Så syr du egna kuddar – steg för steg
Skapa skön stämning i sovrummet med hemsydda kuddar. Sängkläder från Södahl, penna från Hay. Koppen är ett loppisfynd.
Scroll to Top