Färg, lekfullhet och glädje – kika in i Trendstefans sommarhus

Stefan "Trendstefan" Nilsson tror att vi kommer att tillbringa sommaren med att umgås, dansa – och fågelskåda. "När stora kriser är över har vi ett behov av glädje", säger trendspanaren som har en egen dansbana vid sommarhuset utanför Norrtälje.

I början av 2020 hade Stefan Nilsson, eller Trendstefan som han oftast kallas, som vanligt planerat in hela vårens resor, föreläsningar och artiklar. Så kom mars, allt ställdes in och i likhet med många andra var Stefan tvungen att tänka om. Som en av Sveriges mest anlitade trendspanare är det hans jobb att tänka framåt – att försöka se vad som rör sig bakom nästa hörn. Men i det här fallet är det svårt.

– Jag ser på utvecklingen med skräckblandad förtjusning. Jag är inte så orolig för sjukdomen, men väldigt orolig för ekonomin.

Stefan och maken Peter delar sin tid mellan lägenheten i innerstaden och sommarhuset norr om Stockholm som de köpte 2012. Här tillbringar paret det flesta av sina lediga dagar, och för Stefan är Hasselbacken lika mycket trygg borg som lekplats. Här har de sin egen dansbana.

– Vi åker till Hasselbacken när jag inte är ute och reser, så nu är vi här varje helg. Det är en avkoppling från det konstanta stresslivet, att bara sitta vid brasan med ett glas vin och andas. Men det är också ett ställe där vi kan vara lekfulla. Trädäcket mellan huset och gäststugan är vår dansbana och när vi träffar våra vänner blir det dans. Någon spelar en låt – kanske Alcazar – och sedan börjar vi småstuffa.

På sin blogg har Stefan skrivit om hur han tror att världen kommer att se ut efter att coronapandemin har dragit förbi. Han tror att vi kan förvänta oss stora förändringar i vår livsstil, precis som det brukar bli efter världsomvälvande kriser. Dramatiska händelser som andra världskriget, depressionen och kampen för kvinnlig rösträtt födde ofrånkomligen en längtan efter något nytt, det kan vi lära av historien. 

–  Man ville se en ny estetik, lämna det gamla och gå in i det nya. Ett exempel är hippierörelsen som på 60–70-talet kom som en reaktion mot Vietnamkriget. De smala slipsarna och strikta kostymerna byttes mot färg, stora mönster och fjädrar i håret, säger Stefan.

Färg, lekfullhet och glädje – kika in i Trendstefans sommarhus
Mellan boningshuset och gäststugan har Stefan och Peter byggt ett stort trädäck som fungerar som dansbana när det är fest.
Färg, lekfullhet och glädje – kika in i Trendstefans sommarhus
Stefan och beaglen Ellie.
Färg, lekfullhet och glädje – kika in i Trendstefans sommarhus
Stefan och Peter har jobbat mycket med träd­- gården, och har bland annat breddat rabatterna. ”Vad gäller odling så är vi glada entusiaster. Det får också gärna vara ogräs i trädgården, det gör inget så länge det är fint.”
Behov av färg

Han tror att den globala oron vad gäller hälsa och ekonomi kommer att föda ett behov av färg och lekfullhet. Och dans. 

– Jag tror på färg och att det blir ett uppror mot den sandfärgade, avskalade trenden som har rått så många år. Vi började se en förändring redan i slutet av 2019 och nu tar det fart ordentligt. Men hur det blir är fortfarande otydligt. Antingen blir hemmet en borg eller en lekplats och jag tror på det senare, en lekplats. Historiskt sett, när kriser är över, har man haft ett behov av glädje. 

Men nya tider föder också nya värderingar. De senaste årens fokus på lyxkonsumtion och influencers som reser jorden runt håller på att försvinna i spåren av corona. Lyxprodukter blir mindre intressanta helt enkelt för att vi inte har råd med dem längre. I stället kommer det lokala att bli viktigare – vi kommer att köpa våra golv från Småland, gardinerna från Värmland, och vi kommer att vänja oss vid att saker faktiskt kan ta slut. 

– Kändisar är inte heller så intressanta längre. Att en influencer åker på semester till Maldiverna, eller köper ett dyrt läppstift – vad rör det mig? Jag tror att vi i stället kommer att få se nya hjältar och kändisar med innehåll,  tankar och empati. 

Färg, lekfullhet och glädje – kika in i Trendstefans sommarhus
”Vi hade mycket diskussioner om namnet på huset. Vi funderade på att slå ihop våra namn men det funkade inte. Men det växer så mycket hassel här så då kom Peter på Hasselbacken”, säger Stefan.
Färg, lekfullhet och glädje – kika in i Trendstefans sommarhus
Växthuset är ett nytillskott i trädgården. Här finns både plats för tomatplantor och för en kopp kaffe om vädret är dåligt. De stora lejonkrukorna kommer från Garden Glory.
Färg, lekfullhet och glädje – kika in i Trendstefans sommarhus
Badrummet ligger i ett eget hus och mosaikväggen som föreställer skogen utanför har tillverkats för hand i Italien. ”Mosaiken skulle kosta lika mycket som en bastu, och då valde vi mosaiken.”
Börja fågelskåda

Stefan tror att vi har att se fram emot en lång sommar där de flesta av oss  semestrar i Sverige. Vi kommer att umgås mer och både handla och agera lokalt. Den stora oron, tror han, handlar inte i första hand om ekonomin utan om hur vi ska överleva med varandra. Vad händer när vi har betat av alla tv-serier på streamingtjänsterna till exempel? Vi kommer att behöva hitta på nya spel och aktiviteter, tror han. Fågelskådning till exempel.

– Det är något som familjer kan göra tillsammans och jag tror att det kommer att explodera. Det är en intelligent, bildande och miljösmart hobby som alla kan syssla med. Och ett bra sätt att få nya intryck – att hitta en sällsynt fågel att pricka av på listan.

Själv ska han, förutom att skåda fåglar, kanske bygga en bod på Hasselbacken, och sätta i gång ett blomster­projekt. Och även om hans jobb är att förklara tidens trender så vet han inte riktigt hur framtiden ser ut, bara att det mesta kommer att bli annorlunda.

– Mitt jobb som trendspanare kommer definitivt att förändras efter det här, jag tror att man kommer att efterfråga ett annat och djupare innehåll. Jag kommer inte att prata om årets färg, utan snarare om vilka nya coola företag som har smarta lösningar på olika problem. Och kanske vilka låtar vi ska dansa till.A

Färg, lekfullhet och glädje – kika in i Trendstefans sommarhus
Köket var från början två rum som slogs ihop för att få plats med skåp, två ugnar och en ismaskin, ett krav från Peter som älskar vatten med is. ”Vi var överens om att vi ville ha ett stort kök”, säger Stefan. Kaklet “Tex” av Raw Edges för Mutina ger rummet en lekfullhet.
Färg, lekfullhet och glädje – kika in i Trendstefans sommarhus
I vardagsrummet står en fåtölj från Gärsnäs och Färg & Blanche, en favorit som Stefan hittade på en mässa. Soffbordet kan fällas ut och användas som matbord. På väggen hänger tre svartvita sidor ur en konstbok av Joseph Beuys.
Färg, lekfullhet och glädje – kika in i Trendstefans sommarhus
I ett hörn av tomten står fåtöljen ”Dunes” av Rainer Mutsch för fasadföretaget Eternit. Bordet är av Claesson Koivisto Rune för fd Berga Form, med kakelplattor från Marrakech Design.
Scroll to Top