Inspiration: Så skapar du en vacker uteplats

Så här års är inredningen på uteplatsen i fokus. Beroende på läge, storlek och behov kan den inredas som lounge, matplats eller plats för en skön tupplur i skuggan. Vi ger dig inspiration och shoppingtips oavsett vilken trädgård du har.

Måltider och umgänge, odlingspyssel eller lugn avkoppling i avskildhet. En uteplats kan ge mycket glädje och förgylla hela utesäsongen. Beroende på läget i förhållande till huset och solen kan den få helt olika stämning och uttryck. 

På en tomt kan det finnas utrymme för flera sköna platser anpassade efter solens vandring över himlen. Kanske finns det en utsikt man vill kunna vila ögonen på eller insyn som man vill avskärma sig ifrån. 

Ofta känns det fint om uteplatsen är väl förankrad i husets närhet, till trädgårdens planteringar eller en grönskande vrå. Kanske finns en skön läplats intill en vägg, ett plank eller en frodig buske. Den bästa eftermiddagsplatsen kan också ligga under ett vackert träd som ger behaglig halvskugga. Maximal sol är inte alltid bäst. 

En pergola, ett segel, spaljé eller markis ger en överraskande skön och ombonad stämning till platsen, särskilt om den är avsedd för måltider. Ofta känns platsen lite varmare då och kan även bli en fin trädgårdszon för klättrande växter. På en tomt med slänt kan det bli både fint och praktiskt med en uteplats i flera nivåer.

Ett stort däck kan tjäna på att delas upp i mindre avdelningar och på att ramas in med exempelvis skärmväggar, grupper av stora krukor med plantor och spaljéer. Även belysningen är viktig för en mer intim känsla när det skymmer. Det är vackert med ljusslingor i en pergola eller ett intilliggande buskage – precis som omgivande lyktor skapar de närhet och intimitet till själva platsen. 

Inspiration: Så skapar du en vacker uteplats
En avkopplande plats i solen med möbler från Signature Collection by Halvor Bakke. Bakom tronar ett gammalt päronträd och i förgrunden susar bambu. Upp mot huset leder en gång kantad med välansad buxbom.
Inspiration: Så skapar du en vacker uteplats
En uteplats på ett större däck eller en brygga får en samlad känsla med omgivande krukor, korgar och plantor – eller, som här, med en halvvägg.
Inspiration: Så skapar du en vacker uteplats
Under riktigt varma dagar kan det vara skönt att sitta på ett svalare ställe, som här under ett päronträd
Vackra växter i pergolan

1. För att lyckas med en frodig pergola behöver du välja riktigt starka klätterväxter, som kräver rätt jordmån och solläge. 

2. Blåregn är kanske den vackraste av dem alla, förutsatt att du har plats för nedhängande blomster­klasar under taket. Blåregn vill stå varmt, solrikt och i lä. Kräver en del beskärning för att säkra blomning. Bra att känna till är att frökapslarna är giftiga. 

3. Rosor, klematis och kaprifol är traditionella och trygga val. Rosor kan dock få bladlöss och kräver lite pyssel. Klematis är enklare men kräver skugga på rötterna och blommar bäst i halvskugga, medan kaprifolen är tålig, trivs nästan överallt och bjuder på ljuv doft. Har du ett tak kan det lätt bli varmt. Då kan du prova växter som vindruvor, bougainvillea och passions­blomma.Tänk bara på att passionsblomma troligen kräver extra skydd för övervintring. 

4. Vildvin, humle och murgröna är plantor som klarar nästan alla förhållanden. Men du behöver hålla efter och beskära. Vissa av dessa plantor kan skada husfasaden, fönsterfoder och husgrunder eftersom de blir täta och rötterna gärna borrar sig in i materialet. 

Inspiration: Så skapar du en vacker uteplats
Ibland är det skönare att sitta ute i halvskugga som i en pergola. Vid väggen, i höga krukor från Shishi växer eleganta japanska lönnar
Inspiration: Så skapar du en vacker uteplats
I en pergola blir atmosfären tät och intim, särskilt med klätterväxter. Ett glastak ovan bjälkarna gör platsen mer användbar även när vädret är lite sämre. Dessutom bidrar det till ett skönt mikroklimat, som här där det växer vin, vildvin och blåregn.
Inspiration: Så skapar du en vacker uteplats
Ett rakt betongbord från danska IO (Indoor & Outdoor) passar fint till de lite mjukare korgstolarna. Lampan är gjord av drivved som hängts upp med en kätting och fyra hängande glödlampor och ger ett varmt ljus och skön stämning.
Rulla till toppen