7 tips för att återskapa färg och tapet i ditt gamla sommarhus

I de flesta gamla hus sitter många lager av färg och tapeter. För den som är intresserad så finns det många sätt att återskapa interiörens forna glans.

1. Om man inte är yrkesperson så kan det vara svårt att “läsa” ett gammalt hus för att bestämma vilka färger eller tapeter som är original. Just här kan det därför vara bra att ta in en byggnadsvårdsexpert, som dessutom kan hjälpa till med att ge en samlad bild av renoveringsbehovet. 

2. Man bör vara försiktig när man skrapar bort färg och tar bort eventuella skivor som täcker originalpaneler. Det är lätt att skada det som finns bakom. Är den ursprungliga väggen täckt av en vacker tapet, eller sitter där kanske pärlspont målad i en gammal färg? Om du lyckas skära bort en bit av originaltapeten så kan du ta med den till ett företag som återskapar gamla tapeter. Till exempel Handtryckta Tapeter, handtrycktatapeter.se, återskapar och nytrycker gamla tapeter.

7 tips för att återskapa färg och tapet i ditt gamla sommarhus
Nytt kök i gammaldags stil från Länghemskök. Med skålhandtag och pärlspontsluckor målade i en mellangrå nyans, NCS S 3502-Y.
7 tips för att återskapa färg och tapet i ditt gamla sommarhus
Äldre interiörer kunde vara betydligt mer färgstarka än vi är vana vid idag. För Victoria och Lars är det viktigt att skrapa sig igenom alla lager för att hitta originalfärgerna.

3. Gamla hus var ofta mer färgglada interiört än man kan tro i dag, till exempel kunde snickerierna vara såväl gråblå som rödbruna. I hus från tidigt 1800-tal var det ofta populärt med så kallade pompejanska färger – ockragult, oxidgrönt, obränd terra och gråblått är några exempel. Linoljefärg var vanligt på träytor, limfärg användes ofta till väggar och tak och äggoljetempera förekom på finare snickerier. 

4. Anlita hantverkare som har kunskap om gamla trähus, och som kan hjälpa dig under arbetets gång. Bland annat Byggnadsvårdsföreningen, byggnadsvard.se, kan hjälpa dig att hitta bra hantverkare i närheten, men här kan du också få tips och råd om hållbar renovering. Också Fibor, fibor.org, är ett nätverk som samlar hantverks­företag som kan byggnadsvård.

7 tips för att återskapa färg och tapet i ditt gamla sommarhus
”Bancha No. 298” är en olivgrön kulör från Farrow & Ball med nostalgisk charm som passar i ett lantkök. 816 kr/2,5 l.
7 tips för att återskapa färg och tapet i ditt gamla sommarhus

5. Vill du veta mer om just ditt hus så kanske Sveriges Hembygdsförbund kan hjälpa dig vidare. På deras hemsida hembygd.se finns Sveriges hembygdsföreningar samlade, och här kan du också forska i lokalhistoria.

6. Renovera ditt hus på dess egna villkor. Tänk på att du håller i stafettpinnen just nu och ska lämna den vidare en dag i framtiden.

7. Byggnadsvårdsbutiker säljer detaljer som elkontakter, lampor och dörrvred i gammal stil – detaljer som kan göra stor skillnad. Några exempel är Gysinge, Sekelskifte, Byggfabriken och Gyllenhaks.

7 tips för att återskapa färg och tapet i ditt gamla sommarhus
7 tips för att återskapa färg och tapet i ditt gamla sommarhus
Här hittar du rätt kulör

Gysinge, gysinge.com
Byggnadsvårdsbutik som säljer linoljefärg i olika nyanser för både inomhus- och utomhusbruk. Bland annat pompejanskt röd, som blev populär i svenska hem efter Gustav III:s resa till Italien.

Kulturhantverkarna, kulturhantverkarna.se
Säljer både linoljefärg i standardkulörer och specialblandad färg. Kan bryta de flesta NCS-koder, samt Riksantikvarieämbetets färgsystem Kulturkulör, som bygger på äldre traditionell färgsättning.

Sekelskifte, sekelskifte.se
Byggnadsvårdsbutik som bryter linoljefärg i alla NCS-koder. Här finns färg för både inomhus- och utomhusbruk.

Willem Boy Crafts, willemboy.com
Byggnadsvårdsbutik som säljer linoljefärg i många olika kulörer. Har också ett stort sortiment av färger från Farrow & Ball, som gör miljövänliga vägg- och takfärger med extra mycket pigment vilket ger djupa och fylliga kulörer med historisk koppling.

Scroll to Top