Inspiration: Förvandla terrassen till en harmonisk oas

Maris terrass är inredd som ett mysigt uterum med en naturlig färgpalett som framhäver charmiga detaljer och grönska. När morgonsolen strålar in blir det här en självklar plats för en skön start på dagen.

I en gammal skeppsredarbostad bor stylisten Mari Olsen med sambo och tre barn. Villan från 1927 har många vackra detaljer och är byggd i gedigna material. 

– Det sägs att huspanelen är importerad från Amerika, så det sparades visst inte på något under byggnationen, säger Mari. 

Huset rymmer en spännande historia och många skatter från tidigare ägare kom på köpet. Efter skepps­redaren flyttade ett konstnärspar in någon gång på 1970-talet, som också lämnade ifrån sig spännande detaljer

Inspiration: Förvandla terrassen till en harmonisk oas
På en överbyggd terrass kan möbler och dekor stå ute hela sommaren. Här får också det gröna vara i fokus, och tack vare det skyddade läget kan till och med fikon trivas här.
Inspiration: Förvandla terrassen till en harmonisk oas
Kuddarna i soffan går i mjuka och mustiga jordfärger. Från Dorothea och H&M Home.
Bohemisk stil i arv

Till skillnad från många villor från samma tid ligger husets terrass inte mitt på byggnaden, utan vid ena kortsidan. Den har en utskjutande överbyggnad och en inglasad sida, vilket skapar en uteplats fint i lä. 

– Eftersom vi har morgonsol är det här en helt perfekt frukostterrass, säger Mari. Jag ville inreda den i linje med den lite bohemiska stilen som huset redan  har och kände att en rottinggrupp skulle passa in fint.

Mari sökte efter inredning på nätet och fick napp hos ett äldre par som skulle sälja sin gamla soffgrupp. Och även om hon fick köra en bit för att hämta hem den kändes det som ett bra köp. Fördelen med en överbyggd terrass är att möblerna kan stå ute hela sommaren. 

På det murade golvet valde Mari att lägga en matta som mjukar upp och ger den hårda ytan en lite varmare känsla. När det gällde färgskalan valde hon en harmonisk palett som känns hållbar över tid. 

– Jag ville skapa ett lugnt och organiskt uttryck, säger hon. Eftersom här är så grönt och huset har många vackra detaljer i sig ville vi att det skulle få vara i fokus. Med en lugn bas kan man med enkla grepp byta ut några detaljer och få ett helt annat uttryck.

Inspiration: Förvandla terrassen till en harmonisk oas
Terrassen har inretts med fynd och minnen från resor. På väggen har Mari hängt upp en mask som hon köpte på en marknad i Sydafrika.
Inspiration: Förvandla terrassen till en harmonisk oas
Uteplatsen är också en bra plats för bok­läsning. Mari har länge varit en Bruce Springsteen-fan och läser därför ”Born to run”. Den lilla kopparburken är från en loppis i Danmark. Kudde, Dorothea, filt, Kid Interiör.Ljusslingan i taket på terrassen skapar stämning, Ellos.
Naturmaterial och återbruk 

Den vita kantmuren är vacker ihop med naturmaterial som bambu, murat golv, krukor och den lite rödaktiga trappan ner till trädgården. Stentrappan är byggd av ett material som är svårt att få tag i, och bevarades därför som den är. Mari tycker det är viktigt att bevara husets själ och originalitet så långt det går. 

– Det drar väldigt från de gamla dörrarna, men de är ju också så vackra att vi inte kan förmå oss att byta ut dem. Nu har vi installerat vattenburen golvvärme inne i huset så vi fryser i alla fall inte om fötterna. 

Mari betonar också att om man omger sig med ting man tycker om kan det aldrig bli fel. Och att det ger en särskild lycka att kunna återanvända saker. 

– Självklart blir jag inspirerad av trender, men jag har nog en grundläggande stil i botten. 

Mari är också förtjust i grönt och älskar att odla. Hon experimenterar ofta med vad som kan tänkas trivas på terrassen. 

– Jag är väl i nybörjarfasen men det är kul att ha fingrarna i jorden. Det kan bli väldigt varmt här på sommaren och man kan nästan få samma effekt som i ett växthus. I fjol lyckades jag driva upp fem gurkor och jag har också fått bevisat att fikonträdet trivs här ute. 

På sikt drömmer hon om ett nytt terrassgolv. 

– Jag tror att gammaldags och lite mönstrade klinkerplattor skulle kunna bli fina här.

Inspiration: Förvandla terrassen till en harmonisk oas
Ljusslingan i taket på terrassen skapar stämning, Ellos.
Inspiration: Förvandla terrassen till en harmonisk oas
Mari Olsen har inrett sin terrass som ett extra, grönskande rum.
Scroll to Top