Expertens bästa tips: Så skapar du känslan av rymd

Mitt i ett stadskvarter med pampiga sekelskiftesbyggnader ligger en liten modern tegelvilla diskret insprängd – kika in och ta del av in inredningsdesignerns 5 bästa tips för att skapa känslan av rymd.

Mitt bland stadens gamla flerfamiljshus ligger en diskret tegelvilla i modern stil.  Omgivningen är grön och lummig vilket begränsar insynen. Dessutom ligger huset skyddat en bit ner i backen. Bakom det spännande projektet står Kristin Jarmund Arkitekter, som bland annat fokuserat på att ge huset stora fönster, även på första våningen.

– Den största utmaningen med att bygga på just den här tomten var alla närliggande byggnader som omgärdar. På ena sidan ligger ett före detta fängelse, på den andra ett stort flerfamiljshus. Och bakom fanns en garagebyggnad med ytterligare ett bostadshus i vinkel, säger Cornelia L’Orange, arkitekt på Bonum, som har varit ansvarig för de invändiga lösningarna.

Från husets gatuplan kommer man in i en korridor som är öppen mot köket. Här ligger husets sällskapsrum. De privata rummen finns på bottenvåningen, som har stora fönster mot den generösa uteplatsen.

 

Expertens bästa tips: Så skapar du känslan av rymd
Tegelhuset ligger insprängt mitt i den gamla stadsmiljön, men det känns som om det alltid legat här. Det är också helt skyddat nedanför en sluttning. Det fina mötet mellan tegel, glas, trä och metall ger huset dess särprägel.
Expertens bästa tips: Så skapar du känslan av rymd
Takfönstret ovanför trappan ger rymd, ljus och en illusion av hög takhöjd. Entrén har praktisk klinker i plattor om 60x60cm. En bänk ger ett välkomnande intryck, liksom den maffiga krukan som avgränsar mot köksdelen.
Expertens bästa tips: Så skapar du känslan av rymd
Köket ”Pure” från Siematic integrerar kökets funktioner i rummets arkitektur på ett elegant vis. Det är byggt runt trappan och blir som en passage mellan ingången och vardagsrummet. På ena sidan finns hoar, skåp och lådor, medan en köksö med spishäll vetter mot fönstren på motsatt sida. I slutet av köksbänken finns en öppen spis med tresidigt glas. Lamporna är ”Bloom 29” från Nordlux.
Kombination av modernt och klassiskt 

– Målet var att få in så mycket ljus som möjligt på nedre våningen och skapa en egen insynsskyddad yta utanför. Med de stora fönstren i smala ramar minimerar vi tröskeln mellan inne och ute, och rummen känns stora och öppna, säger Cornelia.

Hallen är rymlig med stora ljusa golvplattor som kontrasterar fint mot den mörka väggen. Till vänster om ingången finns garderob och en gästtoalett, till höger kommer man direkt in i det rymliga köket där en köksö med spishäll är centrum. Arbetsbänken, som löper längs väggen, har nästan samma färg som väggen för att inte bli för framträdande. 

Bredvid köket ligger matsalen och vardagsrummet med stort fönsterparti mot en balkong med glasräcke. Därifrån ser man ner på den stora uteplatsen som är inbyggd i terrängen, just nedanför sluttningen.

– Husets stil är en fin kombination av klassiskt och modernt, säger Cornelia. Teglet går till exempel igen inomhus. De stora fönstren släpper in massor av ljus, och gedigna material i kombination med moderna färger skapar en ombonad atmosfär.

På bottenplanet finns den mer privata delen av bostaden. Här finns ett vardagsrum, gästrum med bad och så ett stort sovrum med garderob och rejält badrum.

Expertens bästa tips: Så skapar du känslan av rymd
Vardagsrummet på bottenplanet har stora fönster som vetter mot en egen uteplats om 50 kvadrat. Färgvalet är väl genomtänkt inifrån och ut. Det gröna från uterummet går tillbaka in i rummet, och det vita från insidan går igen ute. Här ses också hur teglet tagits upp i de interiöra väggarna.
Expertens bästa tips: Så skapar du känslan av rymd
Konstruktionen ovanför loungegruppen fungerar både som pergola och som stöttning för balkongen ovanför. Balkongen har fått en inramning i glas för ett öppet intryck. Marken är täckt med vitt grus och plattor i granit. Utemöbler i konstrotting från Montauk.
Expertens bästa tips: Så skapar du känslan av rymd
Den rejäla köksön i sten är både ett blickfång och en samlingsplats för familjen.
Genomtänkt belysning

Belysningen är väl genomtänkt och anpassad till hemmet. Till exempel tog man upp ett takfönster över trappan, för att släppa in dagsljuset i den innersta delen av hemmet, där det inte finns fönster.

– Takfönstret skapar en känsla av att bostaden liksom fortsätter i det oändliga och har hög takhöjd, säger hon. Det släpper också ner dagsljuset i den del av neder­våningen som inte får dagsljus annars.

För att kompensera bristen på dagsljus hänger fyra taklampor lågt över köksbänken. Dessutom har ljusa färger använts på golvet och utvalda väggar. Belysningen är också planerad så att man alltid ska kunna ha något trevligt i blickfånget även när mörkret fallit. Träd, växter och arkitektoniska detaljer är alla upplysta av strålkastare. Fin belysning vid entrén gör det extra trevligt att komma hem.

– Man vill ju inte översvämmas av ljus, säger Cornelia. Men det är viktigt att utomhusområdena blir synliga och användarvänliga oavsett årstid.

Expertens bästa tips: Så skapar du känslan av rymd
Gästrummet är stort och ljust, med direktutgång till uteplatsen. Det är praktiskt att placera ett bord vid sängens ända för att använda som skrivbord vid behov. Säng, Six Bond Street. Överkast, Borås Cotton, lampor, Scapa Home.
Expertens bästa tips: Så skapar du känslan av rymd
Armaturen i badrummet är monterad direkt på den specialbeställda spegeln. Lampa ”Karma”, Nordlux. Duschvägg från Tapwell. Golvet är keramiska plattor ”Lea Dreaming” . Väggen är målad med ”Grå Harmoni 1032” från Jotun Lady Minerals.
Skapa känsla av rymd – 5 experttips

Inredningsdesigner Thomas Steen på Six Bond Street har varit ansvarig för inredningen i huset och här är hans bästa tips för att utnyttja utrymmet maximalt och skapa en känsla av rymd i mindre utrymmen.

1. Sätt upp stora postrar, fotokonst och tavlor för att skapa liv och känsla om det är för trångt med många möbler. Färre och stora bilder är bättre än många och små och skapar illusion av att rummet är större än vad det är.

2. Använd stora krukor, gärna med växter i, som rumsavdelare.

3. Ett runt matbord är enkelt att flytta runt och ger plats åt många.

4. Neutrala färger skapar luftig känsla.

5. Undvik högskåp i köket för att skapa rymd.

Rulla till toppen