Intervju: Möt duon bakom sommarens hållbara solstolar i rotting

Starka influenser från Australien och Bali men med en nordisk twist – så beskriver Ellen Westöö och Caroline Ranås sitt nya varumärke The Straw. Vi bad dem berätta mer om de nya solstolarna tillverkade i det snabbväxande och naturliga materialet rotting.

Ni har startat The Straw tillsammans – hur känner ni varandra?
– Vi är två kompisar som lärde känna varandra för 18 år sedan när vi båda jobbade i en klädbutik i Göteborg. Jag (Ellen) är jurist i grunden och har arbetat med affärsjuridik men jag skolade om mig på Berghs och arbetar idag på PR-byrån Jung Relations, sedan 8 år tillbaka. Caroline har lång erfarenhet inom mode och retail och har de senaste åren arbetat som art director och grafisk designer. Caroline är den kreativa av oss och jag den lite mer strukturerade.

Hur fick ni idén?
– Vi ville skapa saker som vi älskar och vill ha i våra hem. Som inte bara är snygga och stilfulla utan också bra för oss människor och jorden vi går på varje dag. Idén var och är att vi inte vill skapa något som följer en specifik trend utan vi ville hitta saker och skapa produkter som inte går ur tiden och som håller över tid. Idén till solstolen kom efter en jorden runt-resa med familjen, då vi besökte platser som Australien Bali och Kalifornien.

Vad har ni inspirerats av?
– Föregångaren och inspirationen är hämtad från en strandstol från 1950-talet. Vi har även inspirerats av portabla solstolar från Australien och Bali och tagit det tänket och anpassat designen efter skandinaviska mått och gjort en produkt som är lite mer välarbetad än andra vi sett. 

 

Intervju: Möt duon bakom sommarens hållbara solstolar i rotting
Intervju: Möt duon bakom sommarens hållbara solstolar i rotting

Hur valde ni material?
– Rotting är ett naturmaterial och anses vara ett mycket hållbart sådant. Det växer dessutom mycket snabbare än många andra träd, det kan växa flera feet varje dag, till skillnad från till exempel timmer som det kan ta flera årtionden för att växa upp. Rotting behöver inte heller planteras om som många andra träd behöver, dess rötter lämnas kvar i marken när den skördas vilket gör att den växer upp av sig själv efteråt.

När började ert engagemang för mer miljövänlig inredning? 
– Har man ett stort intresse för inredning och fina saker har man även ett ansvar att säkerställa att man inte bidrar till en hets och överkonsumtion. Vi vill inte att man ska köpa solstolarna nu och sedan byta ut dem nästa säsong, vi hoppas att de får finnas med länge och att väder och vind får forma naturmaterialet så som det bör. Att värna om miljön började kännas extra viktigt efter att vi båda fått barn – önskan om att bidra till en bättre värld för dem. Att förbruka deras resurser i förtid känns så fel. 

 

Intervju: Möt duon bakom sommarens hållbara solstolar i rotting
Intervju: Möt duon bakom sommarens hållbara solstolar i rotting
Designduons 3 tips för att inreda mer miljövänligt 

1. Köp saker som du tycker om, då tar du hand om dom och de håller länge.

2. Tänk igenom varje köp. Köp hellre sådant som du verkligen gillar och inte kan släppa.

3. Åk på härliga antikrundor och handla second hand, man kan hitta helt magiska saker om man har lite tålamod. Inte bara bidrar men till ett cirkulärt tänk, man skapar även en personlig och fin stil om man mixar gammalt och nytt. 

Scroll to Top