Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil

Att förvandla ett gammalt grustag till en kreativ grön oas tog några år, men resultatet är slående. Konstnärens nyansrika trädgård i olika nivåer är nu en rikt flödande källa till inspiration.

När Helle och Per-Anders Christensen Hjort bestämde sig för att köpa den övergivna industrifastigheten i Torna Hällestad var det många som skakade på huvudet. Utanför huset låg en stor grusplan och längre ner på tomten en förfallen fabrik. I övrigt fanns bara ett grustag, några stora stenblock och rester från en tidigare tillverkning av takpannor. Dal-sänkan nedanför var helt igenväxt av sly. Men Helle och Per-Anders föll för den unika platsen, högt och ljust belägen ovanför en vidunderlig dal .

– Vi ville ha ett stort hus nära Lund och hade redan vänner i byn. Även om vi visste att det inte skulle byggas något där köpte vi hela dalen för att säkra det fridfulla landskapet utanför.

Med två små barn och en stor dos iver renoverade de huset med den vackra utsikten. Dalen rensades från sly och från köket på andra våningen byggdes en trappa till en utsiktsplats, där man nu blickar ut över den gröna dalen med sina betande får.

Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil
Utanför orangeriet har Helle stora krukor med apelsiner, citroner, lagerblad och rosmarin. På vintern flyttar dessa ömtåliga växter in i värmen.
Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil
Vid slutet av grusgången skymtar Helles ateljé som är byggd nästan helt i glas. Äppelträdet dignar av sorten Katja. I rabatterna har olika sorters flox spritt sig lite hur som helst tillsammans med kransveronika.
Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil
I hörnet vid dammarna växer en klätterhortensia upp mot husväggen. Stora krukor med vita afrikas blå lilja står invid huset. I krukan närmast växer jätteverbena och bredvid fatet växer en ljusblå klematis ’Praecox’. Det lilla trädet är judasträdet ’Hearts of gold’.
Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil
Trädgården på framsidan är som en engelsk ”cottage garden” inramad med en klassisk parterr av låga buxbomshäckar. Här växer ett paradisäppelträd och framför det gul lejonsvans. I bakgrunden syns en äldre sort av flox.
Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil
Slingrande buxbomsgångar med singel kännetecknar den engelskinspirerade delen av trädgården. Det stora trädet är ett bergskörsbär. Förutom flox och lejonsvans blommar jättetåteln ’Transparent’ på flera ställen. Den är planterad för att ge en luftig känsla.
England blev vändpunkten

– Vi var unga, såg det som en kul utmaning och insåg inte riktigt hur mycket jobb det egentligen var. Vi kunde inget om renovering utan lärde oss efter hand. 

Att få bukt med tomtens stora grustag var inte lätt, det krävdes lastbilslast efter lastbilslast med humusrik matjord för att ersätta den torra sanden och lägga grunden till en frodig trädgård. Sedan dess har paret lagt mycket energi på att skapa sin trädgård som genom åren ändrat skepnad flera gånger. 

– Från början ville vi bara få en privat sfär och satsade på fruktträd och gräsmatta. Sedan började vi med grönsaksodlingar och rabatter. Det blev en typisk villaträdgård med ett växthus som tyvärr blåste ner i en storm. 

Efter att familjen tillbringat några år i England fick trädgården en helt annan karaktär. 

– I England fick vi se fantastiska trädgårdar vilket blev en stor inspiration till vad man faktiskt kan göra. Vi ville inte bara ha en gräsmatta längre.

I dag är tomten allt annat än en vanlig svensk villaträdgård. Parterrer med låga buxbomshäckar ramar in blomsterbäddarna i engelskinspirerade “cottage gardens” och överallt i trädgården skjuter klätterväxter i höjden som med sina grönskande väggar och tak bjuder in till skyddade sittplatser. Tomten har flera bikupor och frigående höns som pickar lite här och var.

– Det är väldigt praktiskt, de rensar ogräs när de är i gång. Vi har ett hönshus som vi kan flytta runt. Dessutom är det trivsamt med höns. 

Eftersom Helles trädgårds- och odlingsintresse har ökat med åren får det numera samsas med konstnärskapet. På baksidan av huset finns i dag ett orangeri och flera odlingsbäddar som Helle fyllt med blommor. 

Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil
Utanför ateljén slingrar sig rosen ’Paul’s Himalayan Musk’ som klättrar i hela pergolan. Finger­borgsblomman frösår sig själv runt om i trädgården. Fågelbaden, i målad lera, är skapade av Jonte Schlenz på Löddeköpinge Plantskola.
Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil
Innergården med springvatten och dammar anlades för att det inte fanns något vatten på den i övrigt torra platsen. Vattnet tillför lugn och harmoni i trädgården.
Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil
Pergolan är inspirerad av resor till sydligare breddgrader. I krukan växer en agave som tas in varje vinter. Rosen är ’Paul’s Himalayan Musk’. Under rosorna växer daggkåpa, olika sorters näva och silverarv.
Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil
Det är viktigt med sköna sittplatser där det går att sitta och njuta av vädret, lugnet och trädgården. Den här finns på baksidan av pergolan mot dammen. Här slingrar sig rosen ’Paul’s Himalayan Musk’ in i en hängande eldkorg.
Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil
Från utsiktsplatsen finns en trappa ner till verandan. Prydnadskörsbärsträdet ’Accolade’ trivs här. Under det växer hosta. Under utedäcket tittar en plymspirea fram och i krukorna har Helle planterat pelargoner och fuchsior.
3 sätt att skapa nivåer i trädgården 

1. Skippa gräsmattan

En trädgård kan erbjuda så mycket mer. Använd i stället ytan till rabatter eller parterrer för odling, kryddor och blommor. 

2. Framhäv blommor och böljande bladverk

De framträder bättre i kontrasten mot ett striktare ramverk, som en buxbomsparterr, mur eller pergola.

3. Plantera för höjd 

En klätterväxt, pergola eller en vacker trädkrona har en underskattad förmåga att bädda in och skapa en mer intim stämning. 

Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil
På baksidan odlar Helle både grönsaker och blommor, bland annat kronärtskocka, flera olika slags dahlior, ringblomma, rosenskära och zinnia
Så skapar du grönskande nivåer i engelsk stil
Orangeriet på baksidan är det senaste tillskottet i trädgården och kom till för att få en skön plats att sitta i. Det fungerar också som övervintringshus för ömtåliga växter som citroner, apelsiner och lagerblad. Dessutom finns här ett kök och slungrum för honungsberedningen.
Scroll to Top