Kika in hos Hannah Graaf – och ta del av hennes bästa inredningstips

Hon har bott i allt från ett kristet kollektiv med kuddar på golvet till lyxvilla i Marbella med eget biorum. Idag är det ett charmigt, bohemiskt inrett radhus i Sigtuna som gäller för Hannah Graaf – och här känner hon sig mer hemma än någonsin.

Medieprofilen och bloggaren Hannah Graaf har återvänt till Sigtuna. Nu bor hon och hennes barn i ett mysigt radhus, med ljusa naturtoner och ombonad charm. Här får lugnet råda när livet under perioder varit ett stort kaos. 

– Jag har flera kopplingar till Sigtuna eftersom vi bodde i Alsike, Knivsta när jag var liten, och jag åkte in till Sigtuna för sommarjobb på restauranger. Jag trivdes i Sigtuna då och tyckte det var mysigt. Samma känslor får jag i dag, säger Hannah.

Hannah och exmannen Peter Karyd lät också bygga ett hus i Sigtuna där de bodde i elva år. Ett modernt, stort hus med pool och fantastisk utsikt. Familjen, med två gemensamma döttrar och Hannahs två söner från tidigare förhållanden, semestrade också ofta i Marbella. För några år sedan tog de beslut om att sälja huset i Sigtuna och flytta till Marbella.

– Vi är båda lite rastlösa och impulsiva. Alla drogs med i flyttäventyret. Min äldste son William ville stanna kvar i Sigtuna och bo på internat, men min son Mio tyckte det lät spännande – och flickorna har ju varandra. 

Familjen köpte ett lyxhus med stor pool, biorum och egen hiss. Men de som läser Hannahs populära blogg kunde snabbt märka att något inte stämde. 

– Huset i Marbella var fantastiskt, men alldeles för stort. Det var själlöst och hade inget hjärta. Visuellt coolt, men utan charm. Jag landade aldrig där.

Livet blev inte riktigt som tänkt. Makarna Hannah och Peter firade tio år som gifta i Marbella med en stor fest, men strax därefter ansökte de om skilsmässa.

– Jag behövde ett eget hem, en trygg plats att utgå ifrån där jag och mina barn får lugn och ro. 

Kika in hos Hannah Graaf – och ta del av hennes bästa inredningstips
Soffa från Jotex, rottingfåtölj från Granit, soffbord, taklampa och stege från Zoco Home.
Kika in hos Hannah Graaf – och ta del av hennes bästa inredningstips
I hallen står ett handgjort marmorbord från Bysso Interiör. – Jag kan verkligen rekommendera tjejen som driver detta företag, eftersom hon startade med två tomma händer och producerar vackra och välgjorda möbler. Ett genuint hantverk!
Kika in hos Hannah Graaf – och ta del av hennes bästa inredningstips
Budgivning från himalaya

Exmaken Peter valde att stanna kvar i Marbella men för Hannah lockade åter Sigtuna, där också barnen fort­farande hade kvar flera av sina bästa vänner. 

Medan Hannah var på resa till Nepal – tillsammans med sin syster och mamma för att besöka ett barnhem de startat där – var det visning på familjens blivande radhus.

– Jag satt uppe i Himalaya med dåligt wifi, jobbig tidsskillnad och försökte koppla upp mig för att inte missa budgivningen. Till slut vann jag den. Visst var det lite stressigt där ett tag. Men mitt motto är att allt löser sig!

Hannah fick nycklarna till sitt nya hem i februari 2019. Huset var då två rum kort, vilket innebar att flickorna fick dela rum, liksom killarna. I samma veva ringde Arga Snickaren (Anders Öfvergård) från TV4. 

– Han kom som sänd från himlen! Allt var så rörigt i mitt liv då. De gjorde två sovrum av garaget så att killarna fick varsitt rum, vilket är helt perfekt. 

Förutom en del ommålning, ny walk-in-closet och det som Arga Snickaren gjorde till programmet ”Anders knackar på”, har Hannah inte hunnit renovera så mycket. Men med harmonisk färgsättning, textilier och omsorgsfulla detaljval så har radhuset redan fått en ombonad och välkomnande atmosfär. 

– Min inredningsstil går åt det bohemiska hållet med mycket naturfärger. Men jag är absolut ingen snobb och kan tänka mig att släppa in det mesta i hemmet, även spetsgardiner och porslinsdjur från 80-talet!

 

Kika in hos Hannah Graaf – och ta del av hennes bästa inredningstips
Köket har en härligt öppen planlösning med bord från Artwood och stolar plus taklampa från Olsson & Jensen. – Det är viktigt med rutiner för både vuxna och barn. Vi äter middag tillsammans om barnen är hemma. Det kanske inte alltid sägs så mycket och ibland är någon sur. Men det betyder mycket för sammanhållningen att sitta ner och äta ihop.
Kika in hos Hannah Graaf – och ta del av hennes bästa inredningstips
– Jag kallar det för min alldeles egna lyxgarderob, för här har jag valt att bara förvara mina vackra saker och festligare plagg. Här inne ska det vara en oas av estetik och ordning.
Kika in hos Hannah Graaf – och ta del av hennes bästa inredningstips
I Hannahs sovrum finns en säng från Ikea, överkast och kuddar från Himla. Just sömn är något Hannah försöker att prioritera efter alla år med nattvak av småbarn: – Min superkraft är att jag kan sova hur som helst och var som helst.

Hannah Graafs boendehistorik är minst sagt spretig. Från att ha vuxit upp i ett kristet kollektiv, Jesusfolket, utan  möbler, enbart kuddar på golvet, till lyxkåkar av Hollywood-kaliber. Det har varit tvära kast, men Hannah har snabbt funnit sig – oavsett hemmens karaktär. 

– Jag har pendlat mellan koja och slott fram och tillbaka flera gånger. Det jag har lärt mig är att hemtrevnad och trygghet inte sitter i det materiella, utan att det är känslan som räknas. Här har vi lyckats skapa en genuin familjekänsla. Vi är särskilt förtjusta i de sociala ytorna, som vardagsrummet och köket.  

Hannah är jordnära, ödmjuk och generös. Hon är en ensamstående fyrabarnsmamma utan spår av divalater eller bortskämdhet. Inredningen känns lika jordnära som Hannah själv, med smakfulla och hemtrevliga möbler, med flera föremål som går att finna i budget­kedjorna, eller som har gått i arv.

– Det skulle aldrig falla mig in att köpa svindyr inredning. Jag har inget behov av exempelvis dyra lampor när jag lika gärna kan köpa en lampa från Rusta. När boendet är för stort och lyxigt är det svårt att få till den där ombonade känslan. Då jag tänder ett doftljus vill jag att det ska fylla rummet. Nu har jag hittat min trygga punkt i livet. Det här är mer jag.A

Kika in hos Hannah Graaf – och ta del av hennes bästa inredningstips
Blomvas, Jotex, och konstblommor från Artflowers. Konstgjord hortensia från Artflowers.
Kika in hos Hannah Graaf – och ta del av hennes bästa inredningstips
Sonen Mios sovrum går i svarta och blå toner med säng från Viking och öppen garderobshylla från Ikea.
Kika in hos Hannah Graaf – och ta del av hennes bästa inredningstips
I dottern Livs sovrum kommer sängen från Ikea och överkast och kuddar från Himla. Drömfångarna har Hannah hittat i en butik i Spanien.
Hannah Graafs 5 tips för inredning med liten budget

1. Målarfärg kostar inte så mycket. Välj neutrala färger som grått och beige i stället för vitt, det blir mjukare och varmare. 

2. Använd det du redan har: återanvänd tavlor från mormor, rama in barnens teckningar. 

3. Kasta inte saker! Många gör sig av med prylar för att de känns otrendiga, men när som helst funkar de igen, man vet aldrig. Jag slänger ­ingenting.

4. Har du inte råd med dyra möbler, så satsa på billiga accessoarer som kuddar, doftljus, plädar, speglar och vaser.

5. Leta efter personliga second hand-saker på Blocket eller loppis.

Rulla till toppen