Kika in i våningen som andas fransk romantik

Siden, pasteller och 1700-talsromantik. Kärleken till Frankrike är tydlig hemma hos Cathrine Hagströmer. I hennes våning på Östermalm samsas klassiska detaljer, arvegods och fina fynd.

När Cathrine Hagströmer steg över tröskeln för första gången till den ljusa Östermalmsvåningen föll hon direkt för den mäktiga takhöjden, stuckaturerna, rummen i fil och de vackra dubbeldörrarna. 

– Det var sann kärlek vid första ögonkastet, berättar Cathrine. Perfekt för min lilla familj. Dessutom var den renoverad i grunden och det passade mig som hand i handske. Jag vill helst bara hålla på med finliret. Jag vill komma in i fasen som börjar med väggfärger, då allt annat av vikt är klart. 

Trots att det var alldeles nymålat målade hon om i alla rum. Inte så mycket för färgvalets skull, utan att för att hon upplever att det renar och tar bort gamla energier. 

För att få den där ombonade hotellkänslan lät Cathrine lägga in heltäckningsmattor i alla sovrum, en sisalmatta i den avlånga hallen, och hon lät sy upp gardiner till alla rum. 

– Det får gärna kännas rikt på tyg. Jag ville skapa en lager-på-lager-känsla med tyger, klädda sänggavlar, mattor, plädar och kuddar. Det skapar den där varma, mysiga känslan som vi behöver i vårt kalla klimat.

Kika in i våningen som andas fransk romantik
Vardagsrummets utsmyckning gör ett pampigt intryck med stuckatur, dörröverstycken och pardörrar. Soffan i 1700-talsstil kommer från Oscar & Clothilde liksom den djuphäftade puffen, och de två gustavianska fåtöljerna är från Garbo Interiors. Svenskt Tenns klassiska brickbord står på en avpassad matta från Knut Mattor. Kuddar från Charles Burger och Svenskt Tenn och rosa sidengardiner från Designers Guild.
Kika in i våningen som andas fransk romantik
När Cathrine flyttade in valde hon att behålla det vita köket från Ikea som hade piffats med bänkskivor och köksö i carraramarmor. Hissgardin i Toile de jouy-tyg från Charles Burger och pallar från Norrgavel.
Kika in i våningen som andas fransk romantik
Matsalen, som ligger i fil mellan kök och vardagsrum, andas 1700-tal med sin blomstermålade kakelugn och möbler i gustaviansk stil. Det franska skåpet, kristallkronan och det nytillverkade marmorbordet är inköpta på Oscar & Clothilde. De gustavianska ros­stolarna är arvegods från farfar.
Detaljerna gör rummet

Cathrines hem är långt ifrån avskalat, men det är inte heller pråligt. Hon har en fäbless för 1700-tal, Marie-Antoinette, pastellfärger och det lite kungliga. Hon gillar också material som var populära då,  som siden och marmor. 

– Jag är en klassicist ut i fingerspetsarna. Fluffigt, rullgardiner, toile de jouy-mönster, guldpallar i inklätt tyg, vackra speglar, 1700-talskvinnor i maffiga guldramar är min melodi. Inte särskilt modernt kanske. Min mamma tycker jag är lite gammaldags som kör mina kristallkronor. Plastblommor, funkismöbler, för trendiga prylar eller för mycket Svenskt Tenn kommer inte över min tröskel. 

Magin ligger ofta i detaljerna, menar Cathrine, i det finstilta som dekorationer, en känsla eller bara en speciell pryl.    

– The devil is in the details! Jag kan gå i gång på en kapsylöppnare som ser ut som en högklackad sko, skrattar hon och visar öppnaren i mässing. 

Annars är blommor hennes främsta dekoration. Rosa rosor som ‘Secret Garden’, ranunkel och pastellfärgade anemoner hör till favoriterna. 

– Att ta in levande material som blommor slår allt annat. Ett hem utan levande blommor är för mig ett dött hem. Min 8-årige son blir förskräckt när det inte finns blommor. “Mamma, mamma var är blommorna?” brukar han säga när jag inte hunnit med. 

Cathrine älskar att skapa stilleben och små världar. Hon kan gå runt i timmar och pyssla, flytta på saker och rätta till. Överallt har hon sköna plädar, kuddar, vackra coffee table-böcker och ljusstakar. 

– Levande ljus eller en brasa är också liv, precis som blommor. Jag tar alltid med mig blommor och ljus till ett hotellrum när jag reser. Det är viktigt att alla sinnen får sitt, då blir allt en vacker helhet. 

Kika in i våningen som andas fransk romantik
Vardagsrummet inbjuder till sköna kvällar framför den magnifika kakelugnen. 1700-talsfåtöljerna från Garbo Interiors rymmer plädar och kuddar från Svenskt Tenn och Charles Burger. Byrån är från farfar och porträttet ovan föreställer Cathrines farfars mor.
Kika in i våningen som andas fransk romantik
Cathrine blev förälskad i Ladurées askar när hon första gången besökte det lyxiga pâtisseriet i Paris. ”Sidensnörena, guldtexterna, pastellfärgerna, jag går i gång totalt.”
Kika in i våningen som andas fransk romantik
Kudden från Svenskt Tenn bekräftar Cathrines svaghet för skönhet. 1700-talsfåtölj från Garbo Interiors och den mörkblå pläden har hängt med sedan länge.
Följer inga trender

Men att skapa det där extra piffet behöver absolut inte vara dyrt. Att blanda billigt med dyrt är ett lite uttjatat tips kanske, men det ligger en del i det, tycker hon. Att köpa ett koncept som ett färdigt paket är något hon har svårt för. Det blir lätt utan känsla och personlighet.

– Man kan inte köpa en känsla för pengar. Det räcker ibland med att vara lite extra omsorgsfull, att bara bry sig. 

För Cathrine är inredning inte bara skönhet utan också ett sätt att må bra, att ta hand om sig själv och visa att man är värd en härlig miljö. 

– När jag kommer till en vacker miljö så lyfts jag och får energi. Om jag kommer in i ett tråkigt och oinspirerande rum där det saknas det där lilla extra blir jag dränerad. Jag vill ta hand om mig själv, min familj och mina kunder genom skönheten. Skänka lite njutning i vardagen. Ibland räcker det med att tappa upp ett bad, öppna en vacker förpackning med badolja och få energi av en produkt med det där lilla extra.  

Cathrine Hagströmer följer inga trender, läser knappt några inredningsmagasin och har bara halkat in på Pinterest ett fåtal gånger. I stället följer hon sitt hjärta. 

– Jag inspireras mest och bäst på mina resor då jag fångar upp idéer och skeenden. I London såg jag exempelvis en snygg vattenflaska med en rosenkvarts i. Kristaller sägs ge olika energier till vattnet. Sådant går jag i gång på. Det lilla extra som dessutom är vackert. Saker och ting ska tillföra energi och höja oss på alla sätt och vis. Man blir ju lyckligare då. 

Kika in i våningen som andas fransk romantik
Cathrines sovrum går mestadels i vita, vilsamma toner toppat med svart och pastell. Den djuphäftade sängryggen är specialbeställd från den egna sömmerskan, pastelliga lakan från Schlossberg, sängbord från Oscar & Clothilde och lampa, Philippe Starck.
Kika in i våningen som andas fransk romantik
Även Cathrines dotter får en romantisk dos i bleka färgskalor och pasteller. Gardinerna i ett klassiskt Toile de jouy-mönster är från Charles Burger, sängen är inropad på auktion och överkast från Himla.
Kika in i våningen som andas fransk romantik
Badrummet har en touche av boudoir med helkaklat badkar i marmor, en liten 1700-talsfåtölj och ett toalettbord från Oscar & Clothilde fyllt av romantiska detaljer. Hissgardin från Manuel Canovas.
3 tips för ombonad romantisk känsla 

1. Använd generöst med tyg, gärna i en lager-på-lager-känsla. Rikligt med mattor, plädar, kuddar och rejäla gardiner liksom klädda sänggavlar skapar ett varmt, ombonat intryck. 

2. Detaljerna gör helheten. Välj ljusstakar, böcker, ramar och andra föremål med omsorg och hjärta, inte efter en trend.  

3. Blommor, ljus, belysning, speglar och dofter adderar till känslan av ett levande hem

Scroll to Top