Trädgården är viktigare än du tror – här är experternas bästa tips för biologisk mångfald

Visst kan du skapa en vackert designad trädgård och samtidigt främja biologisk mångfald. Vi bad Sofia Ewerlöf och Raisa Gunnarsson från Livfulla trädgårdar att dela med sig av sina bästa råd.

Biologisk mångfald, eller artrikedom som det också kallas, är allt som finns i naturen – växter, fåglar, ormar, krill, bin, humlor och så vidare. Alla har sin plats och sin funktion. Bin, humlor, fjärilar och andra pollinerare är absolut nödvändiga för att vi ska få frukt och grönsaker. Skalbaggar gör så att organiskt material förmultnar och maskarna äter upp löv och andra växtrester och ut på andra sidan kommer fantastiskt bra och näringsrik jord. De gräver även milslånga gångar under marken så att växternas rötter får syre och så att regnvatten kan sjunka undan.

Här är experternas bästa tips för hur du gynnar mångfalden i trädgården. 

1. Låt gräsmattan bli äng

Genom att låta en del av gräsmattan bli en äng främjas mångfald. Om du väljer många olika växter som kontrasterar mot varandra i storlek, form och färg och som blommar från tidig vår till sen höst gör det stor skillnad. Du kan plantera buskar så att de bildar ett buskage, eller varför inte en trivsam berså. Att plantera träd är också ett bra sätt att bidra till artrikedom, gärna fruktträd och träd som blommar tidigt, exempelvis sälg och lönn. 

Eller varför inte anlägga en damm som gynnar vattenlevande djur som exempelvis grodor och vattensalamandrar. 

2. Plantera fler träd

Träd skapar en trivsam plats för både insekter, fåglar och människor. När man designar en trädgård är det vanligt att använda träd som ett skelett som ger trädgården ett tydligt formspråk. Träd ger även höjd i trädgården och skapar skyddande tak. Träden utgör dessutom ryggraden i den biologiska mångfalden, i ett stort träd finns mat och husrum för omkring 1 000 olika arter. Lönn, lind och rönnbär är tre exempel på träd som ger mycket nektar och pollen. Rönnbären utgör även viktig föda för de fåglar som stannar i Sverige under vintern. 

3. Buskar gillas av igelkottar

Täta buskage är viktiga för fåglar, igelkottar och andra småkryp. De behöver en skyddad plats att krypa in i. Med buskar kan du även skapa mysiga rum i trädgården där du kan sitta och läsa en bok eller dricka kaffe och bara njuta av naturen. Det går att hämta mycket inspiration till trädgårdsrum och bersåer från gamla trädgårdar runt sekelskifteshus eller gamla torp. På den tiden var det väldigt vanligt med mysiga krypin, gärna i kombination med klassiska torparväxter såsom pion, riddarsporre och flox av olika slag. Buskar är dessutom väldigt lättskötta och finns i en massa vackra färger, former och storlekar. Klassisk syren är toppen då den blommar tidigt och är full med nektar. Syren funkar i både sol och halvskugga. Fröställningarna som blir efter blomningen är bra mat för fåglarna så låt dessa sitta kvar.

Trädgården är viktigare än du tror – här är experternas bästa tips för biologisk mångfald
En mångfald av olika arter är absolut nödvändigt för att vi människor ska kunna leva ett bra liv här på jorden. Insekter är riktiga superhjältar så se till att locka dem till din trädgård. Foto Livfulla trädgårdar
4. Satsa på perenner

En mångfaldsträdgård blommar hela sommarhalvåret, från tidig vår till sen höst, för att ge mat till de allra tidigaste insekterna och till dem som håller ut långt in i oktober. En annan tumregel är variation, vad gäller sorter, färger, former och dofter. Olika insekter attraheras av olika sorters blommor och de har olika möjligheter att äta nektar och pollen beroende på hur de ser ut. Kontraster gör även trädgården mer intressant och framhäver också varje planta. Exempel på perenner med rikligt av pollen och nektar är aster, akleja, anisisop, solhatt, lavendel, kransveronika, anemoner, kärleksört, stärnflocka, nepeta, stäppsalvia, stenkyndel, funkia och riddarsporre. 

5. Lökar som ratas av rådjur

Sätt lökar på hösten och se fram emot vacker vårblomning när värmen börjar komma tillbaka och det mesta i naturen fortfarande är grått och brunt. Vårlökar som vårkrokus är viktiga för de första insekterna, speciellt för humledrottningen som vaknar redan i mars och ger sig ut för att samla mat till sina larver. Det finns en massa lökar i affärerna eller att beställa på nätet. Har ni mycket rådjur så skippa tulpanerna och plantera i stället olika sorters liljor och alliumlökar. De är vackra, formstarka och lämnas i fred av rådjuren. 

6. Kryddor älskas av alla

Kryddor älskas av bin, humlor och fjärilar – timjan, oregano, gurkört, mynta, honungsfacelia och citronmeliss. Vill du inte ha en kryddträdgård går det precis lika bra att plantera kryddor i krukor på altanen eller att plantera ner dem i vanliga rabatten. 

Trädgården är viktigare än du tror – här är experternas bästa tips för biologisk mångfald
Om du mixar olika blommor så lockar du fler djur till trädgården. I förgrunden syns Akleja ’Black Barlow’. Foto Livfulla trädgårdar
7. Låt gräsmattan blomma

Tiden då gräsmattan skulle se ut som en golfgreen går mot sitt slut, i alla fall om man vill bidra till biologisk mångfald och samtidigt få en vackert naturlig och livlig trädgård. Gräsmatta är härligt och självklart ska det finns plats för sommarens lekar och spel men låt bli att klippa hela gräsmattan. Spara en bit som får växa och bli en äng. Spännande att se vad som kommer upp – antagligen olika sorter av klöver, prästkrage, gullviva och andra ängsblommor som älskas av bevingade superhjältar.

8. Gör bostäder för bin

Antalet vilda bin i Sverige minskar, och en tredje­del av dem hotas av utrotning. Detta beror bland annat på att deras naturliga bostäder minskar. Du kan bjuda in vilda bin till din trädgård genom att sätta upp bihus och bihotell eller låta några vedklabbar ligga staplade i ett hörn av trädgården. Det finns olika sorter och modeller att köpa i affärerna. Ett enkelt sätt att göra det själv är att borra 5–7 centimeter djupa hål i en träbit och placera den i ett soligt och skyddat läge. 

9. Ordna fågelbad och drickstationer

Även fåglar och insekter behöver dricka under varma sommardagar, ett fågelbad blir ett vackert blickfång i din trädgård. En drickstation för bin, humlor och fjärilar likaså. Det är viktigt att komma ihåg att drickstationen måste vara grund, annars drunknar de. Grunda upp genom att lägga i vackra stenar eller kulor exempelvis. Det finns en uppsjö av snygga fågelbad och drickstationer för insekter i butikerna.

10. Använd inte bekämpningsmedel

Tar du kål på skadedjur så stryker även nyttodjuren med. Gynna i stället de naturliga fienderna till skadedjuren som du har i trädgården såsom nyckelpigor, tvestjärtar och spindlar. Dessa är betydligt mer effektiva än alla bekämpningsmedel. 

Kom ihåg att njuta också! En stor fördel med trädgård är att den är väldigt förlåtande. Hinner du inte allt du tänkt göra kommer det alltid en ny säsong. 

Trädgården är viktigare än du tror – här är experternas bästa tips för biologisk mångfald
Genom att skapa bon och drickställen för insekter och fåglar får du en mer artrik trädgård och därigenom ökar pollineringen. Foto Livfulla trädgårdar
Rulla till toppen