Experternas tips: 5 saker att tänka på när du väljer väggfärg hemma

Att få olika väggfärger att stämma fint överens med varandra kan vara en utmaning. Här ger Jotuns färgchef Nina Klæboe Mørkve och Patrick O'Donnell, brand ambassador på Farrow & Ball sina bästa tips för ett lyckat resultat.


1. Välj metod

Förenkla kulörvalet genom att använda ett av fyra tillvägagångssätt: med kulörtonslik färgsättning, nyanslika färger, komplementfärger eller med grannfärger. 

Den enklaste och tryggaste vägen till samstämmighet är att välja en palett av kulörtonslika nyanser. De är hämtade från en och samma färgfamilj, med exempelvis en bas av blått. En sådan färgsättning ger en lugn och harmonisk interiör, särskilt om du väljer lite dämpade kulörer.  

Vill du hellre omge dig med en större färgvariation kan i stället nyanslika kulörer vara ett bra val. Det är färger som har samma djup och pigmentstyrka, vilket ger en fin och varierad färgpalett utan stora kontraster. 

Föredrar du en mer expressiv inredning, med starka kontraster, kan du med ett tredje alternativ välja att gå på komplementfärger. Detta är färger som ligger rakt mittemot varandra i färgcirkeln, som exempelvis rött och grönt eller blått och gult. 

– Väljer du komplementfärger i svagare nyanser kan du få en riktigt spännande rumskänsla. Även om komplementfärgen till blått är gult så kan man exempelvis i stället välja att tona ner den till en varm beige, säger Nina Klæboe Mørkve.

Den fjärde metoden är att hitta fina grannfärger, det vill säga färger som ligger nära varandra i färgcirkeln, såsom gult och orange, gult och grönt eller rött och blått – så kan du skapa färgrika, lekfulla och kreativa kombinationer. 

Experternas tips: 5 saker att tänka på när du väljer väggfärg hemma
Nyanslika kulörer, med samma djup och pigmentstyrka, passar ofta fint ihop. I Beckers Velvet Colors nya färgkarta Mood finns nedtonade pasteller i mjukt grått, dammigt rosa och naturliga gröna toner som går fint att kombinera.
Experternas tips: 5 saker att tänka på när du väljer väggfärg hemma
Blått och rött är grannfärger som tillsammans bildar en färgrik interiör. Här är kulörerna ”5490 Serene Blue” och ”20143 Lively Red” från Jotun Ladys nya färgkollektion.
2. Granska ljuset

Köp burkar med provfärg och måla upp på väggen eller på ett stort pappersark som du hänger upp. Studera kulören över minst ett dygn. Den ändrar sig efter det kalla dagsljuset till det varma kvällsljuset och efter belysningen.

Det bästa sättet att undvika att det blir fel är att studera rummens varierande ljus och att överväga den känslomässiga effekten en färg har. Man bör exempelvis undvika gult i ett sovrum eftersom gula färger är energifulla. Det är ju huvudsakligen ett rum för avkoppling så välj hellre  då blått och grönt som är lugnande kulörer, säger Patrick O’Donnell. 

Experternas tips: 5 saker att tänka på när du väljer väggfärg hemma
Med en ljus kulör på golvet reflekteras ljuset och hela rummet kan få en annan karaktär. Golvet här är målat i en mjuk neutral, kulören ”Pointing”. Väggarna är målade i ”Strong White” och snickerierna i ”Cornforth White, No 228”. Farrow & Ball.
3. Utgå från inredningen

Gör dina färgval med tanke på material som trä, sten eller metall i din möblering. Du kan även använda dig av olika kulörer i inredningen för att knyta samman paletten. Om du till exempel målar ett rum i rött, kan intrycket förstärkas med textilier i komplementfärgen grönt eller om du placerar generöst med gröna växter i intilliggande rum.  

 

Experternas tips: 5 saker att tänka på när du väljer väggfärg hemma
Hemtrevligt, svalt och luftigt med pastelltoner. Väggen är målad med kulören ”Lycka 860”, bordet i ”Aubergine 710” och fönsternischen med ”Anemon 656” i Beckers Velvet Colors-färgkarta Mood.
4. Glöm inte detaljerna

– När du färgsätter ett rum ska du ta hänsyn till alla ytor och inte minst detaljerna, såsom golvlister och dörrfoder. Ett rum med blå väggar kan kännas avbrutet av vita lister och vitt tak. Och det är inte heller alla väggkulörer som passar med standardvitt. När det handlar om just färgsättning av snickerier har Patrick O’Donnell tre sätt att resonera.

Det första alternativet är att du låter den klassiska vita listen vara din valda väggfärg. Men innan du bestämmer dig för en ren kritvit kulör, fundera över väggfärgens ton och överväg om du kan hitta en vit som skulle ge en mjukare kontrast. 

Om väggarna är ganska ljusa kan man välja alternativet att måla en mörkare kulör på snickerierna. Detta är särskilt effektfullt när det handlar om ett litet rum, enligt Patrick O’Donnell, eftersom man på detta sätt ramar in den största ytan och skapar en illusion av större väggar.

– Ett tredje sätt är att måla allt – väggar, lister och foder – i en och samma kulör. Detta ger en väldigt elegant look och är suveränt för rum som har gott om arkitektoniska detaljer. Eftersom du inte betonar någon specifik del av rummet med kontrasterande färg, låter du de arkitektoniska detaljerna smälta in och på så sätt ”andas”.

Experternas tips: 5 saker att tänka på när du väljer väggfärg hemma
Djärva kulörer som rött och rosa som går ton i ton får full effekt ihop med den gula accentfärgen. Väggen är målad med Beckers Mood Velvet Color i kulören ”Tegel 666” och panelen i kulören ”Torp 668”.
Experternas tips: 5 saker att tänka på när du väljer väggfärg hemma
Här har trappan har fått en ny fräsch färg med kulören ”Tromb 769” och väggen har målats i den matchande ljusa gråblå kulören ”Droppe 755”. Mood Velvet Color från Beckers.
5. Tänk helhet direkt

Det kan vara bra att ha en plan för hela huset eller lägenheten. 

Vill du använda dig av fler än en kulör i ett rum – fundera först på rummets storlek och bedöm om det skulle passa. Välj två kulörer som får tjäna som rummets huvudfärger. I stället för att måla en fondvägg kan du måla två väggar i en och samma kulör för att skapa ett lugnt hörn. Lägg till en kontrastfärg för detaljer och möjligen ytterligare en färg för kuddar och gardiner, som gärna får gå ton i ton med väggen. Då får du en fin helhet i rummet. 

Ytterligare ett effektivt sätt att förnya ett rum – eller knyta ihop flera rum i rad – är att färgsätta tak och golv med olja eller målarfärg. På så sätt kan du enkelt lyfta intrycket av ett helt rum.

– Golv är väldigt användbara för att låta ljus reflekteras i rummet, särskilt om det är svårt med det naturliga ljuset, säger Patrick O’Donnell och tillägger: 

– Tak ska i min mening målas i en kompletterande neutral så att du blir mindre medveten om var väggen och taket möts. Det skapar en mjukare övergång och tillför en illusion av höjd.

Experternas tips: 5 saker att tänka på när du väljer väggfärg hemma
Ett sätt att få en färgövergång att fungera är att välja två kulörer med samma djup och pigmentstyrka, som här med ”Green Smoke” och ”India Yellow” från Farrow & Ball.
Rulla till toppen