Från butik till drömhem – 5 tips när du ska bygga nytt

Den gamla butikslokalen i Ystad förvandlades till en modern och funktionell villa för en stor familj. Betong, trä och stora fönsterpartier skapar både harmoni och massor av rymd.

Det är svårt att tro att Nira Ståhlbergs och Jacob Lindvalls stilrena sexrumsvilla i skånska Ystad ursprungligen byggdes som en fotostudio utan fönster på 1990-talet. Och sedan hyste diverse verksamheter, bland annat ett gym och en stor hobbybutik.

Det började med att att Jacob fick ett arkitektuppdrag där han fick helt fria händer att rita ett riktigt drömhus.

– Vi tyckte båda att det var ett spännande projekt och blev engagerade, säger Jacob. Ganska tidigt i processen insåg vi att vänta nu, i det här huset vill vi ju själva bo! 

Paret lyckades köpa loss huset och drog i gång processen med att ombilda hobbybutiken till bostad. Fasaden i ljusgult tegel var från början helt utan fönster. För att få in ljus och kunna se havet valde de att sätta in stora fönsterpartier. Ytan putsades grå och ganska tidigt bestämde Nira och Jacob att de inte ville måla den. 

Mycket av inspirationen kommer från konstmuseet och favoritplatsen Louisiana utanför Köpenhamn. Bland annat har de försökt få in så mycket trä som möjligt på olika vis i huset.

– Louisiana har varit en stor inspiration, säger Nira. Men vi har även haft vänner med stort inrednings- och husintresse som bollplank.

Bygg- och renoveringsprojektet tog ungefär nio månader totalt, även om familjen kunde flytta in redan efter tre månader och slutföra “småfixet”. Vision och målbild var tydliga, både estetiskt och funktionellt. Precis allt skulle göras om och för att det arbetet skulle fungera med både jobb och småbarn höll de sig stenhårt till ursprungsplanen hela tiden. Utan att dra över i kostnad.

 

Från butik till drömhem – 5 tips när du ska bygga nytt
Bordet mellan kök och eldstad som är av mässing och stål har Jacob själv gjort. Stolarna är gamla ”Sjuan” av Arne Jacobsen och kommer från Niras föräldrar. Lampan över bordet är från Granit. Köksbelysning från Ljus i Hus i Malmö.
Från butik till drömhem – 5 tips när du ska bygga nytt
Träpanelen i köket är i kvistfri furu. Lutad mot väggen står en liten staty som Jacob hittade i en låda i en verkstad. Det visade sig vara grund­materialet till Stig Blombergs Fritidsflickan, producerad av Ystad Metall. Slipad och uppolerad blev den en central pjäs i hemmet. Fläkten valdes för att behålla den öppna miljön i köket. Rummet har en härlig takhöjd på 3,20, så här var det viktigt att fläkten inte hamnade för långt ner.
Från butik till drömhem – 5 tips när du ska bygga nytt
Det fint gjutna betongglovet och de stora fönstren är genomgående i hela huset. Sofforna är ett tio år gammalt Blocketfynd, ursprungligen från Ilva. Bordet har Jacob gjort av stål och en gammal massiv ekskiva. Lampan ovanför bordet är en gammal 50-talslampa som paret fick av ägarna när de köpte sitt första hus. Den vita lampan är köpt på loppis på Österlen. Det stora trädet är från Bara Blommor i Malmö, mattan ett arvegods från Jacobs familj.

Fokus har varit att skapa en trivsam känsla i hela huset, bland annat genom noggranna materialval. Inte minst för att det skulle fungera praktiskt för en barnfamilj.

– Om man ska trivas måste det finnas harmoni, säger Nira. Att man omger sig med vackra ting och möbler. Men minst lika viktigt är det att hemmet fungerar för oss i vardagen, som familj

Paret köper sällan nytt, utan har under sina år tillsammans byggt hem där de blandat Jacobs design med arvegods och lite nytt här och där. Favoritplatsen är definitivt vardagsrummet, som med sin rymd och storlek tillåter såväl Noels cykelturer inomhus som brasmys på golvet framför öppna spisen. 

– Nu när huset börjar bli klart startar planeringen av ett projekt vi båda drömmer om, säger Jacob. En glaskub för kontor och lounge med terrass på det platta taket. Det skulle göra huset komplett!

Från butik till drömhem – 5 tips när du ska bygga nytt
Eldstaden är designad av Jacob och innehåller både kamin, ”MCZ Forma Wood”, och plats för tv och förvaring. Den är uppmurad och putsad och för att den inte skulle kännas klumpig lyftes den lite från golvet, vilket ger ett intryck av att den svävar. Vid de stora fönstren står två fiolfikusar från Bara Blommor i Malmö.
Från butik till drömhem – 5 tips när du ska bygga nytt
På golvet i badrummet ligger en vacker kalksten. Två av väggarna är i kvistfri furu, resterande väggar av microcement. Badkar, Bathlife. Badkarsblandare, Grohe ”Grotherm 2000” Tvättstället är skräddarsydd microcement på Hafagrund.
Från butik till drömhem – 5 tips när du ska bygga nytt
I hallen hänger familjens samling posters av William Kentridge, en sydafrikansk konstnär. Ljusstakarna är rakubränd keramik som Niras mamma gjort. Den svarta vasen är från Stockholmsutställningen på 1930-talet.
Från butik till drömhem – 5 tips när du ska bygga nytt
Tavlorna på väggen i sovrummet är gjorda av konstnären Sara Thorngren, Sänglamporna är Jacobs egen design och sängborden i trä har Jacob och Nira själva spacklat med microcement.
Niras och Jacobs 5 tips för nybygget

1. Jämför alltid priser mellan olika byggvaruhus, köksleverantörer, kakelfirmor och färghandlar innan du bestämmer dig.

2. Leta second hand. På Blocket finns exempelvis mängder av oanvända och använda möbler, byggmaterial, verktyg och prylar till ett bra pris. Kolla även auktioner och Facebookgrupper. 

3. Våga välja din egen stil i stället för att satsa på något som “alla andra” tycker är snyggt eller något som råkar vara trendigt just nu. Gillar du färg, kör färg. Gillar du bohemiskt, kör på det. Allt måste inte ha en vit grund för att skapa en bra bas.

4. Tänk framtid och energieffektivitet. Solpaneler på taket, bra isolering som gör huset kostnadseffektivt, snålspolande toalett, vattensnåla maskiner i kök och tvättstuga. 

5. Välj skonsamma färger, möbler och materialval. Väggfärg utan gifter. Möbler som inte släpper onödiga kemikalier. Använd trä, sten, betong, metall. Allt för att slippa onödig plast.

Från butik till drömhem – 5 tips när du ska bygga nytt
Fasaden var från början i gult tegel och helt utan fönster. För att få in ljus och kunna se havet togs stora fönsterpartier upp. Den gjutna betongaltanen och gångarna runt huset förenar inne- och utemiljön på ett fint sätt.
Scroll to Top