Innanför murarna bakom det gula huset i Skillinge odlar Clara och Sune sitt trädgårdsintresse. I den Medelhavsinspirerade oasen med porlande springbrunn trivs såväl mandelträd som pinjeträd – och den väldoftande 'Gloire de Dijon'.
Efter en tids utlandsboende och med ljuva barndomsminnen från Danmark och Skåne bestämde sig Clara Westman Almkvist och Sune Almkvist först för att flytta till Gamla Väster i Malmö. Men sedan, när längtan efter Österlen blev för stark, togs beslutet att flytta dit. Först till en avstyckad gård ovanför Skillinge, men när den till slut blev för stor fick de möjlighet att förvärva en tomt inne i själva Skillinge. En tomt som då inte var mer än en parkeringsplats. Mot alla odds började Clara och Sune anlägga en alldeles egen trädgård – helt från scratch.
Från gatan ger deras hus nästan ett danskt intryck med sin mörkgula färg, sina danska gavlar och lavendelrabatter.
Trädgården bakom huset är omgärdad av murar och helt fri från insyn. Dessutom är den ganska skyddad från vinden som ibland viner runt husknutarna i det lilla fiskeläget. Mark, vatten och vegetation samspelar på ett balanserat sätt med det gula boningshuset, med gedigna teakfönster och fönsterkupor av zink.
När man gör entré genom porten i det höga planket möts man av en imponerande pergola. Ett grönskande hav av blåregn, murgröna och pipranka hänger och klänger i spaljéverket mot grannen och på stolparna i pergolan strävar blåregn och vita rosor uppåt.
Att Clara och Sune har inspirerats av länderna kring Medelhavet går inte att ta miste på. Här finns många stenläggningar, orangeri, murar, blomsterbäddar och så klart en luftig pergola som man brukar kunna se i Italienska, franska och grekiska trädgårdar . De har haft många egna idéer, men också tagit hjälp av trädgårdsarkitekten Tommy Nordström för att renodla dem och få ner dem på en ritning.
Att Tommy ofta inspireras av den italienska renässansträdgårdens geometri och symmetri när han arbetar passade Clara och Sune bra. Tillsammans skapade de en trädgård där vatten samsas med pergolor och vackra lövverk med frodiga planteringar.
– Jag hade många idéer som jag ville förverkliga i vår nya trädgård. Jag kommer fortfarande ihåg hur jag skrivit dem på en lapp till vårt första möte med Tommy. Det var högbädd, pergola, vatten, växthus, piazza och loggia – och jag tycker vi har fått med det mesta, säger Clara och ser nöjd ut.
Det mest uppseendeväckande innanför de slammade murarna är nog ändå den spikraka vattenkanal som löper som en tydlig avdelare rakt igenom gården. Från den bortre muren med sitt lejonhuvud, till huset, där den rinner in under altanen. På mitten bryts de räta linjerna av en cirkelformad springbrunn som bidrar med ett lustfyllt, porlande ljud.
– Det vattensprutande lejonhuvudet i muren är ju också en fontän, säger Clara. Jag köpte det på Ulriksdal i Kivik långt innan vi hade trädgården klar. Jag hade inte en aning om var vi skulle placera det men det blev verkligen pricken över i här i trädgården.
Pioneroch pinjeträd
På ömse sidor av den lilla kanalen blommar en blandning av nytto- och prydnadsväxter, omgärdade av låga buxbomshäckar i de renässansinspirerade kvarteren. Här syns daggkåpa, pion, storklocka, stormhatt, salvia och olika sorters rosor.
– Jag föredrar blomning i vitt kombinerat med vackra rosa och blå nyanser. Jag tycker det harmonierar fint med de vita murarna och grånade träet i spaljéerna.
Växtvalet har trots inslaget av Medelhav anpassats efter vårt nordiska klimat med mycket rosor, pioner och andra rikt blommande växter. Det har till och med smugit sig in en plätt gräsmatta som är flitigt använd när barnbarnen är på besök. Tack vare ett orangeri som kan hysa känsliga växter under vinterhalvåret, så har paret kunnat bredda sig lite.
En del av växterna har en historia bakom sig från Clara och Sunes många resor. Som de två pinjeträden planterade i stora bruna keramikkrukor. De härstammar från tre pinjefrön som Clara hittade kvarglömda i sin rockficka efter en resa till Rom.
– Den rikt blommande vita oleandern i växthuset har drivits upp från ett skott hemtaget från en semester på Capri, avslöjar Clara.
Utöver de vackra planteringarna finns små sittplatser strategiskt utplacerade på gården. Under parasollen invid springvattnet äter man gärna sin frukost och njuter av morgonsolen. På den lilla stolen inbäddad av väldoftande rosenbuskar sitter man i skydd för vinden även en blåsig dag. På loggian framför huset värmer solen ända in på kvällen och i det lilla växthuset kan man koppla av med en kopp te, även när regnet öser ner.
Skapa en egen medelhavsträdgård – 5 tips
1. Vintergröna växter. Några av de växter som trivs i medelhavsområdet passar även hos oss. Till exempel tall, murgröna och buxbom.
2. Pergola. Bygg gärna en pergola, det skapar rätt stämning direkt och ger skön skugga om sommaren. Här kan murgröna, pipranka eller klematis få slingra sig upp. Clara och Sune har även blåregn i sin. Även kaprifol är en bra klängväxt. Dessutom tycker bina om den.
3. Växter i krukor. Stora, rustika terrakottakrukor på en terrass skapar omedelbar känsla av Medelhav! Prova till exempel den färgstarka bougainvillean. En annan spännande växt
att prova krukodla i kruka är kapris.
4. Örter. Ingen medelhavsträdgård utan kryddörter. Satsa på härliga lavendelrabatter, men även rosmarin är användbar och blommar vackert med blå blommor. Trivs i soligt läge i en kruka med väldränerad jord och ska torka ut mellan vattningarna.
5. Sten och marktegel. Clara och Sune har låtit tegel kanta den lilla kanalen. Stenmurar är också ett fint inslag. Har du trä, kan du måla det med järnvitriol för en skönt grå nyans.