Elegant och harmoniskt drömhem i toner av blått

En vilsam palett av blå, gröna och grå nyanser skapar en fin och behaglig helhet hemma hos Linda Brenander. Men lugna färger och lyxiga material till trots – denna bostad är först och främst ett familjehem.

Uttrycket i den centralt belägna lägenheten i Stockholm är komfortabelt och glamoröst, men det här är också ett familjehem. Här bor Linda Brenander med make och två aktiva små pojkar. För Linda, som ägnade sex månader åt att renovera lägenheten, var det viktigt att skapa en lägenhet med en vuxen och elegant atmosfär. Hon säger:   

– Barn behöver inte betyda kaos. En interiör ska kunna passa ett hektiskt familjeliv men också ge utrymme för avslappning och ny energi. Jag ville skapa en lugn och sammanhängande atmosfär genom att kombinera harmoniska färger.

Att flytta från en mindre lägenhet till en större i samma stadsdel gav familjen en möjlighet att skapa ett hem där alla kunde trivas. 

– Jag var glad att vi blev kvar i samma område, för här finns så många vackra parker. Dessutom är det nära till city där både jag och min man arbetar. Jag kom av en tillfällighet över denna hörnlägenhet som inte ligger så långt från där min syster bor. Den var perfekt på många sätt, men den var också rejält sliten och behövde få en ordentlig renovering innan vi flyttade in. 

Elegant och harmoniskt drömhem i toner av blått
Den fina stolen med rottingdetaljer hittade Linda i en second hand-butik. Vasen är från Aytm. Att måla fönsterfoder och karmar i en lite djupare nyans än väggfärgen gör ett elegant uttryck. De långa gardinerna i samma nyans som fönsterfodret förstärker den sobra stilen.Bordet är tillverkat av Lindas pappa. Soffan är inköpt på Room.
Elegant och harmoniskt drömhem i toner av blått
Lindas ambition var att skapa ett hem med en avslappnad och elegant känsla med många fina detaljer.
Elegant och harmoniskt drömhem i toner av blått
Linda Brenander bor med man och två söner, i en lägenhet med två sovrum i ett bostadshus från 1910 i Vasastan i Stockholm.
Testade många kulörer

Både kök och badrum fick helt ny placering och alla dörröppningar gjordes bredare. När lägenheten nästan blev helt omgjord var det också bra att ha en expert i familjen. 

– Min pappa är pensionerad snickare, så jag är otroligt tacksam för att han kunde hjälpa till med det mesta av renoveringen. Det är fint att veta att han haft ett viktigt finger med i spelet för att skapa ett gott hem till min familj, säger Linda. 

När det gäller färger och möblering tog emellertid Linda befälet, endast för att upptäcka att det faktiskt var lite av en utmaning. 

– Det handlade mycket om att testa, göra fel och göra om, minns Linda. Någon färg vi testade kunde se fin ut i ett rum, men så blev den helt fel i förhållande till färgerna i det intilliggande rummet. En annan insikt var att färgerna skiftade nyans under dygnet – allt eftersom dagsljuset ändrades. 

Elegant och harmoniskt drömhem i toner av blått
Att ha ett sovrum i anslutning till matsalen är kanske inte så vanligt, men när sängen är vackert bäddad och färgerna harmonierar mellan rummen blir det bara vackert. Mattan i sovrummet heter ”Cubes” och kommer från Layered. Den blå mattan under matbordet – också från Layered – hjälper till att binda samman de båda rummen stilmässigt.
Elegant och harmoniskt drömhem i toner av blått
Vid köksön med sin bänkskiva av marmor står två barstolar i industristil som Linda köpte för länge sedan. Takarmaturen heter ”Spelbordslampan” och kommer från Byggfabriken.
Elegant och harmoniskt drömhem i toner av blått
Matbordet består av en enkel träskiva som lagts på bordsben från Hay. Ljusstaken är från Oscar & Clothilde. Stolarna är Arne Jacobsens klassiker ”Myran”, här med tre ben som de ursprungligen var tänkta att ha. Mattan är ur Layereds kollektion ”Solid Viscose”. Taklampan köptes begagnad.
Ekgolv i hela bostaden

Till slut kom de dock i mål och enligt Linda var det absolut värt allt arbete. I dag är hon riktigt nöjd med färgpaletten – blå, gröna och grå nyanser på väggarna som tillsammans med materialen skapar en fin och avkopplande helhet. Ett vackert massivt ekgolv löper genom hela bostaden. De många fina mattorna tillför mönster och textur till en annars ganska dämpad interiör. 

Slutresultatet är ett familjehem med en tidsriktig men likväl klassisk och hållbar interiör där hela familjen kan sänka axlarna. 

– Vi hoppas att vi ska kunna bo här så länge som möjligt, i vart fall tills pojkarna börjar klaga över att behöva dela rum. Då är det nog tyvärr slut på friden!  

Elegant och harmoniskt drömhem i toner av blått
Sovrummet har en klassisk hotellkänsla. Sänggaveln med dekorativa nubbar är från Stockholmsbutiken In Your Dreams. Nattygsbord ”Hemnes” från Ikea, bordslampan från Ralph Lauren Home och den vägghängda lampan är vintage.
Elegant och harmoniskt drömhem i toner av blått
Linda vill gärna omge sig med färska snittblommor – även i sovrummet.
Elegant och harmoniskt drömhem i toner av blått
Garderobslösningen ger generöst med utrymme på ett elegant vis och är från samma firma som byggt köksinredningen. Mässingsstången som löper från vägg till vägg över dörren blir ett funktionellt och dekorativt element.
Scroll to Top