Så skapar du en lyxig walk in closet

Dold förvaring och jordnära färgskala var ledorden för konstnären Caroline Tamms egendesignade walk in closet. Resultatet blev ett harmoniskt rum med plats för både kläder, skor och vila.

När konstnären Caroline Tamm flyttade in i sin lägenhet på Östermalm i Stockholm var en sak bestämd sedan länge – här skulle det bli en walk in closet. 

– Precis som för många andra så har en walk in closet stått högt upp på önskelistan. Eftersom den i mitt fall också är en del av sovrummet så blev det en väldigt praktisk förvaringslösning. Jag älskar ordning och reda, så att få designa rummet efter mina behov var verkligen underbart, säger Caroline. 

Själv beskriver hon resultatet som harmoniskt, vilsamt med en personlig hotellkänsla. Ekmaterialet ger ett elegant intryck och en viss tyngd, men rummet känns ändå luftigt och ljust. Men lösningen var inte helt självklar. För att få ihop inredningen fick en dörr flyttas och sängen kapas på längden till 180 centimeter och blev dessutom en del av förvaringen i rummet. Ett av målen var att sov- och dressingdelen skulle flyta samman, samtidigt som det skulle kännas tydligt vad som var vad. 

– Jag och finsnickaren Henrik Falk diskuterade länge och ritade tillsammans fram lösningarna. Vi var inte alltid helt överens, men han är enormt duktig på att se hur rummet skulle te sig och komma på lösningar till idéer som jag ville få igenom, säger Caroline.  

Så skapar du en lyxig walk in closet
Stolen ”Ghost” från Kartell valdes för sitt luftiga uttryck. Gardinen mot sängen kommer från Ikea och lakanen kommer från H&M Home. Skulpturen på bordet, ”My deer”, är från Carolines serie av hjortkvinnor, som har blivit ett av hennes signum.
Så skapar du en lyxig walk in closet
Lådorna högst upp har rökfärgat glas över så att man lätt kan se vad som finns, de är även belysta inifrån. Lampor tänds i garderoberna när de öppnas.
Så skapar du en lyxig walk in closet
Caroline Tamm älskar ordning och reda så det var en dröm för henne att få skapa ett dressingroom med många smarta funktioner.
Jordnära och harmoniskt 

För att skapa en lugn atmosfär stod en jordnära och harmonisk färgskala i beige högt upp på priolistan. Men även stängd förvaring och att garderoberna skulle ha rätt antal lådor, att man skulle kunna hänga upp plagg i olika längd och att skapa förvaring för små accessoarer. 

– Sminkbordet, som även fungerar som skrivbord, har förvaring med specialanpassad storlek för såväl pärmar som hårfön. Skohyllan var tvungen att vara så nätt som möjligt, så det är bara mina klackar får plats där, säger Caroline.

Så skapar du en lyxig walk in closet
I lådan med locket ryms förvaring, datorladdare och plattänger. Här gömmer sig även eluttag och en skåra är utskuren så att sladdar till fönen eller laddare kan dras ut utan att lådan behöver vara öppen.
Så skapar du en lyxig walk in closet
Under pallen finns ytterligare skoförvaring med dimbar belysning på båda sidor.
Färger sätter känslan

För att tona ner det lite kantiga intrycket i rummet valde Caroline en heltäckningsmatta som mjukar upp. Eken vitoljades för att inte kännas för dominerade och vita tunna gardiner placerades runt sängen – både för att rama in sovdelen och för att ge karaktär till rummet. 

– Jag har även inrett med två stora speglar som ger en känsla av rymd. Sedan är färska blommor, härliga dofter, ljus och musik något som förhöjer varje rum enormt och gör vardagen så mycket trevligare, säger Caroline. 

Men Carolines walk in closet är mer än förvaring, hon liknar både processen och slutresultatet vid ett konstverk. Och den konstnärliga ådran går som en röd tråd genom rummet. 

– Att skapa ett rum som man verkligen trivs i – från idé till det färdiginredda – liknar på många sätt skapandet av ett verk. Allt som har med färg och form att göra tar fram konstnären i mig direkt. Man bestämmer vilken känsla som ska förmedlas med färgsättning och materialval. Hur man på bästa sätt blandar kantighet med mjuka former och låter belysningen påverka inredningen, säger Caroline. 

Så skapar du en lyxig walk in closet
Många hyllor och lådor gör det enkelt att hålla ordning.
Så skapar du en lyxig walk in closet
Skohyllan där bara smala höga klackar får plats är prydd med skulpturen ”Golden poo” som är beklädd i 25 karats guld.
3 tips för en snygg walk in closet

1. Om du har möjlighet, bo in dig ett tag innan planlösningen utformas. Tänk igenom vad du har för behov.

2. Låna idéer från köket. Det finns många smarta funktioner som även går att applicera i ett dressingroom.

3. Välj material och färger som du tycker om – och strunta i trender.

Rulla till toppen