Modeskaparen Valerie Aflalos 5 bästa tips för terrassen

Modeskaparen och influencern Valerie Aflalo har satsat på en trädgård för avkoppling och umgänge. Ett stort trädäck var därför självklart.

Från att ha bott länge i lägenhet flyttade influencern Valerie Aflalo med sin familj till ett mysigt, lugnt villaområde med grönskande trädgårdar. I Enskede utanför Stockholm fanns möjlighet till något som hon länge längtat efter – att kunna odla och ha en egen tomt med träd och blommor, en plats att bara vara på. 

– För mig är trädgård avkoppling, säger hon. Jag har så mycket stress ändå i mitt liv, så trädgården vill jag låta växa fram allt eftersom. Det är ingen brådska, men det hindrar inte att jag har massor av idéer.

Det var trädgårdens vackra gamla fruktträd som fick Valerie att falla för huset. När de renoverade huset satsade de därför på flera generösa glasväggar, så att de fick utsikt över grönskan därute.   

– Det gör att trädgården utanför är med oss hela tiden och solstrålarna strilar så vackert genom fruktträdens kronor. Det första jag gör när jag kommer hem är att öppna dörren, gå en vända på tomten och varva ner.

Modeskaparen Valerie Aflalos 5 bästa tips för terrassen
På baksidan av huset breder gräsmattan ut sig. Det stora däcket i trä och betong är en plats för både avkoppling och umgänge för familjen. Hängstol från Åhléns, textilier från Himla (enfärgade) och Chamois (mönstrade). Ute­möblerna i bambu kommer från Tine K Home och de svarta stolarna vid grillen är från Hillerstorp.
Modeskaparen Valerie Aflalos 5 bästa tips för terrassen
Valerie driver eget klädmärke, Valerie, sedan 12 år. Arbetar även som influencer och har en blogg, valerieaflalo.com.
Modeskaparen Valerie Aflalos 5 bästa tips för terrassen
Valeries kryddodling står nära grill och matplats. Kryddbänk från Jabo, ljuslykta från Tine K Home och krukor från DBKD och Plantagen.

Efter husrenoveringen byggdes en rejäl uteplats som länkar samman hus och trädgård. Och det är här, på den generösa nybyggda terrassen, som familjen helst tillbringar sin tid. För på 200 kvadratmeter har de gott om plats för allt – att äta, vila, odla och leka. 

–Terrassen känns som en del av huset, som ett extra sommarrum. Jag har tre barn som faktiskt tillbringar mycket mer tid på terrassen än i själva trädgården. Här både cyklar de med sparkcyklar och tältar.

Terrassgolvet består av en del betong och en del trä. Väggar av träspjälor och ett pergolatak skapar en känsla av ett riktigt rum utomhus. Trätrappan i breda sektioner leder ner till gräsmattan. Även Valerie och hennes man är mer ute i sitt nya extrarum än vad de först trodde, särskilt under varma sommardagar. För här finns det mesta de kan önska: en matgrupp, ett utekök och en stor loungeavdelning. Dessutom finns här även en fin dagbädd för avkoppling och läsning. Den är så bred att den rymmer hela familjen på en och samma gång.

– Vi ligger där allihop och pratar. Det händer ofta att jag äter min lunch där också, säger Valerie. 

 

Modeskaparen Valerie Aflalos 5 bästa tips för terrassen
Den stora solsängen i bambu är en favorit under varma sommardagar. Den kommer från Tine K Home. Jutematta, Dixie, bord med betongskiva samt betongklot, DBKD, kuddar och pläd, Himla, hatt, Kapp-Ahl. Skorna är från Valeries eget varumärke Valerie. Kruka från Muubs.
Modeskaparen Valerie Aflalos 5 bästa tips för terrassen
I den mysiga loungedelen kan man njuta av en svalkande drink i solen. Sittgrupp i bambu, mönstrade kuddar samt brun kruka, Tine K Home, pläd och enfärgad kudde, Himla, jutematta och sittpuff, Dixie, stråväska, Chamois.
Modeskaparen Valerie Aflalos 5 bästa tips för terrassen
Hela familjen samlad i skuggan på uteplatsen.

Växterna gör sitt för att uteplatsen ska kännas mysig och ombonad. Valerie gillar Medelhavsstilen och har satsat på stora krukor med oliv- och fikonträd. 

– Jag är halvfransk. Det spelar nog in ganska mycket. Sedan passar stilen till huset, som andas en hel del Medelhav i sig. Medelhavsstilen passar bra med det moderna.

Förutom oliver och fikon har Valerie planterat lavendel, hortensia och rosor, också de i krukor. I en odlingslåda på ben i nära anslutning till köket växer väldoftande örter såsom gräslök, timjan, basilika, dragon och mynta. 

– Myntan har jag plockat med mig från Spanien. Jag har även tagit med potatis från Spanien som jag har förgrott och odlat i tre lådor intill terrassen. Sedan har jag chili och små tomater också, i krukor.

Många krukor innebär ju en hel del vattning under varma sommardagar. Valerie vattnar nästan varje dag och när hon är på resande fot får hon hjälp av släkt och snälla grannar.

Hon drömmer om att ta tag i resten av trädgården. Första steget blir då att rama in tomten med en häck.

– Strukturen måste komma först. Men sedan vill jag ösa på med dahlior och pioner, och björnbär. Ja, det är så mycket jag vill ha. Jag älskar att hålla på i trädgården, det är så härligt. Men det bästa med hela trädgården är vår terrass.

Modeskaparen Valerie Aflalos 5 bästa tips för terrassen
Den charmiga matplatsen är belägen under böljande tyg. Bänk och bord, Hillerstorp, sittkuddar, Granit, övriga textilier, Himla. Vasen kommer från DBKD och keramiken är signerad E. Leijon. Bestick från Svenskt Tenn och de bruna krukorna i bakgrunden är inhandlade på Granit.
Modeskaparen Valerie Aflalos 5 bästa tips för terrassen
Familjen gillar att grilla och laga mat i det fria. Utekök från Hillerstorp, grill från Tenneker. Lamporna i trädet kommer från Granit. Metallkruka och metallfat, DBKD, flätad box och kryddställ, Dixie. Terrakottakrukorna är från Plantagen.
Valeries 5 tips för terrassen

1. Gör uteplatsen dynamisk genom nivåskillnader, spaljéer, planteringslådor eller med golv i olika material  

2. Plantera växter i varierande höjd eller med olika storlek på krukorna. Använd samma stil på krukorna, annars kan det bli spretigt. 

3. Stilen ska kännas harmonisk, som en enhet. Låt dig inspireras av bilder på Instagram för att få klart för dig vilken stil du gillar.

4. Gör platsen inbjudande med textilier, ­kuddar och dynor. Det är jätteviktigt! Det är lite pyssel att ta in allt eller täcka över när det regnar, men det är det värt. Satsa på fina möbler och gärna ett härligt parasoll också.

5. Glöm inte belysningen! Häng girlanger med lampor på flera ställen och komplettera med lyktor och solcellslampor för mysig stämning på kvällen. Valerie har även en liten eldstad som de kan ta fram och elda i. 

Scroll to Top