I den vackra sviten med tillhörande badrum på Villa Strömsfors är förr och nu i total balans. Den bohemiska tapeten har fått sätta karaktär på inredningen och skapar tillsammans med det rustika badkaret, den lite medfarna spegeln och de pampiga handfaten en ombonad stämning.
Fredrik Ståhl och hans fru blev förälskade i Villa Strömsfors vid första ögonkastet. Huset, som ligger i Svenljunga kommun i Västergötland, hade stått obebott i många år innan familjeföretaget Hökerum bygg köpte det en kall vårvinterdag 2014.
Det var inget litet projekt de hade tagit på sig. Disponentvillan från 1908 var förfallen och trädgården var igenvuxen, men familjen såg potentialen i alla fantastiska originaldetaljer, den genuina atmosfären och den vackra jugendarkitekturen. Att renovera och modernisera Villa Strömsfors tog två och ett halvt år av hårt arbete och hösten 2016 öppnades huset för konferenser och event.
Hela familjen Ståhl var involverad i renoveringen. Alla fick sitt eget ansvarsområde, och Fredriks svägerska, inredaren Ida Ståhl, ansvarade för inredningen.
– Det finns nio sviter med unika badrum. Tanken med inredningen i hela villan var att det skulle kännas som att komma hem till någon, och då föll det sig naturligt att göra alla rum unika. Det var så himla roligt och en härlig ide, men även lite komplicerat att hålla koll på alla färgkoder, olika kakel och allt annat genom hela processen. Men det blev precis som vi ville, säger Ida.
Förkärlek för tapet
När Ida skulle inreda Svit nr 7 utgick hon från Morristapeten ”Bramble”, med sitt mönster av björnbärsblad och blommor, som hon hade förälskat sig i. Tapetens indigoblå kulör går igen i väggfärgen i badrumsdelen och ger hela sviten en omslutande stämning. Det rustika gamla badkaret, spegeln från förr märkt av tidens tand och de pampiga handfaten ackompanjeras av nya mässingsblandare i gammaldags design. Rummet har fått namnet ”Ståhls rum”, efter inredaren själv.
– Min tanke med den blå tonen tillsammans med sängkläder i beige linne var att ge en ledig och avslappnad känsla. Inredningen består av gamla möbler och saker som vi handplockat på loppisar och på auktionsverk, till det har vi adderat nya detaljer i en stil som gifter sig bra med rummen.
För Ida blev arbetet med Villa Strömsfors inledningen på en yrkesbana som inredare.
– Jag tog hjälp av Erica Emilsson och floristen och kreatören Anna Starrén, och vi skapade inredningen i hela villan tillsammans. Vi hade fantastiskt roligt och den här tiden blev också startskottet för en ny bana i livet för oss. I dag driver både jag och Erica företag inom inredning, och Anna arbetar i villan med stylingar och workshoppar, säger Ida.