Redskap som åker i golvet, spill och kladd. Ett köksgolv utsätts för dagligt slitage och behöver tåla mycket. Men naturligtvis ska det vara snyggt också. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att välja ett golv som känns rätt – år efter år.
Köket är hemmets främsta arbetsplats och golvet är egentligen den inredningsdetalj som upptar allra störst yta – dess färg och material knyter visuellt ihop rummets stil och intryck. Men i ett kök behöver du också tänka praktiskt. Ett köksgolv behöver vara lättskött, helst stryktåligt och dessutom gärna skönt att stå på.
Fundera igenom vad du värdesätter mest. Alla golvsorter har sina för- och nackdelar.
Som vanligt är det budget, smak, familjekonstellation och behov som sätter ramarna här. Ett klinker-, sten- eller betonggolv kan vara väldigt snyggt, men tröttsamt hårt att stå på i längden. Dessutom är det få glas som klarar livhanken när de faller från bordskanten. Däremot är de utmärkta golv när det kommer till reptålighet och underhåll.
Vill du ha golvvärme går vissa plastalternativ bort och du kan inte heller välja alltför massiva och tjocka träsorter.
Ett köksgolv riskerar också att utsättas för vattenskador, vilket är bra att tänka på när du ska lägga nytt. Nutida kök har vattenledningar till diskmaskin såväl som is- och kaffemaskin, som alla kan orsaka förödande konsekvenser om de börjar läcka. Det är viktigt att du skyddar ditt nya golv genom att lägga in extra vattentäta mattor här.
Rent stilmässigt är det bra att utgå från vilka färger och material du har i köket i övrigt och att välja något som antingen går i samma stil – eller kontrasterar helt.
Glöm inte heller att kasta ett öga på golven i angränsande rum. Ett nytt, vackert plankgolv kan ibland se randigt och märkligt ut intill en befintlig mörk parkett.
7 golv – fördelar och nackdelar!
1. Trä
Naturmaterial som känns varmt, mjukt och tidlöst. För köket kan det vara bra att välja ett hårdare träslag som ek, lönn, ask eller bok. Välj mellan såpskurat, oljat, vaxat, lutat, kalkat, betsat, målat eller laserat. Underhålls med våttorkning och såpa. Kan läggas på egen hand.
Fördelar: Skönt att stå på. Hållbart och tidlöst. Relativt billigt eftersom de flesta trägolv går att slipa om flera gånger. Exotiska träslag är dyrare.
Nackdelar: Kan vara känsligt för fett, repor, slag och starkt solljus. Beroende på vilken finish man har valt kräver trägolv en del löpande underhåll och skötsel för att förbli fräscht.
2. Linoleum
Ett mjukt naturmaterial som består av linolja, harts, trä-, sten- och korkmjöl samt färgpigment. Går att få med mönster och bård. Underhålls med sparsam fuktmoppning med milt handdiskmedel och vaxas vid behov. Går att lägga själv.
Fördelar: Slitstarkt, tåligt, miljövänligt och relativt billigt. Ljuddämpande. Kan användas med golvvärme. Små repor kan gå bort
av sig självt.
Nackdelar: Känsligt för alltför mycket vatten, fukt, syror och vissa rengöringsmedel. Fläckar bör tas bort direkt.
3. Laminat
Golv med ett dekorskikt av exempelvis trä-, betong- eller klinkerimitation. Med en träfiberskiva som bas pressas flera skikt av papper samman i en laminering. Underhålls enkelt med dammsugning och fuktmoppning.
Fördelar: Starkt, slit- och reptåligt och tolererar solljus och värme. Om det är av god kvalitet har det också lång livstid. Tål vatten och de flesta kemikalier. Lätt att lägga och kan läggas på golvvärme.
Nackdelar: Blir ett laminatgolv skadat behöver det ibland läggas om. Går ej att slipa.
4. Betong
Ett naturmaterial av grus, lera och kalk. Marmorkross eller pigment kan också blandas i efter smak.
Det är slipningen som gör betongen fin, så i hus byggda på betongplatta kan golv tas bort och plattan slipas.
I äldre hus måste bjälklaget först kontrolleras för att se om betonggolv kan gjutas. Enkelt att underhålla med såpvatten.
Fördelar: Hållbart och billigt. Går bra med golvvärme.
Nackdelar: Kan kännas kallt utan golvvärme. Känsligt för syra. Hårt.
5. Klinker
Är tillverkat av stengods – ett naturmaterial med stor färg- och mönstervariation. Tåligt, särskilt
om det läggs med smala, mörka fogar. Rengörs med allrengöringsmedel och rent vatten.
Fördelar: Tidlöst, lättskött och reptåligt. Passar med golvvärme.
Nackdelar: Hårt och relativt dyrt. Kallt utan värme. Kan vara en utmaning att lägga själv.
6. Sten
Granit, kalksten eller marmor. Stengolv är ett vackert och lättskött golvmaterial, men som bekant hårt och stumt att gå på. Bör läggas med golvvärme då det gärna blir kyligt.
Fördel: Vackert och gediget, nu och även över tid.
Nackdel: Får lätt fläckar, särskilt av syra. Kräver att man torkar upp spill snabbt så att det inte blir fläckar. Hårt. Dyrt.
7. Plast
Moderna plastgolv är tåliga och slitstarka. De tillverkas genom att pressas och valsas på jute- eller glasfiberväv. De tål spill och fukt bra och underhålls enkelt genom torr- och fuktmoppning. Kontrollera om ditt val är miljövänligt.
Fördelar: Billigt. Slitstarkt, vattentåligt, ljuddämpande och lättstädat. Finns i många färger och mönster.
Nackdelar: Kan ibland lätt få fläckar av sulor och gummiskor. Stumt och kan kännas lite kallt. Golvvärme kan ge bubblor i plasten. A