Årets pelargon 2020 – så sköter du den

Nyligen korades årets pelargon – men inte på mässan Nordiska Trädgårdar som i vanliga fall – utan via en livesändning. Vinnaren som avslöjades är Tango Deep Rose With Eye och så här sköter du den!

Varje år utses årets pelargon på den välbesökta trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar, men på grund av rådande omständigheter där stora folksamlingar förbjudits avslöjades årets pelargon 2020 på ett något annorlunda sätt – nämligen via en livesändning från Södra Årstalundens koloniförening på Södermalm i Stockholm.

Vinnaren som korades har namnet Tango Deep Rose With Eye, en sort som trivs bäst utomhus eftersom den tål både regn och vind bra. 

– Det är en bedårandeenkelblommande pelargon i intensiva färger, och namnet ger en ju lust att dansa tango! avslöjar Gunnar Kaj, blomsterkreatör och årets presentatör.

Tango Deep Rose With Eye passar till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria är sorten även fin inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.

– Själv har jag mest pelargoner inomhus, men den här sorten tycker jag passar ännu bättre utomhus. Det är en intensiv färg som lyser upp och blir jättefin i trädgården, säger Gunnar.

 
Årets pelargon 2020 – så sköter du den
Årets pelargon 2020 – så sköter du den
Årets pelargon 2020 – så sköter du den
3 tips för att lyckas

1. När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

2. Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.

3. Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge.

Årets pelargon 2020 – så sköter du den
Årets pelargon 2020 – så sköter du den
Årets pelargon 2020 – så sköter du den

Pelargonen finns att köpa på de flesta garden center och blomsterbutiker. Har du inte möjlighet att besöka en butik säljs Årets Pelargon också av många butiker online hos bland andra www.blomsterlandet.se och www.plantagen.se.

Scroll to Top