Så förnyar du köket – 5 smarta knep

Sara och Christoffer Gerum bor i ett hus från 1898, mitt i hjärtat av Göteborg. Med ny grå färg, höga socklar och en rejäl köksö har de gett sitt lite tråkiga 90-talskök en tidstypisk och pampig ­sekelskiftesprägel.

Vad skulle du göra om du fick chansen att flytta in i en vacker sekelskiftesvåning? En vårdag för sju år sedan fick Sara och Christoffer precis den möjligheten. Vid den tiden hade paret flyttat runt och bott i olika lägenheter i centrala Göteborg. Som många andra drömde de om att bo större, allra helst i en sekelskifteslägenhet. Vad de inte visste då var att drömmen skulle slå in.

– Vi har under alla år som vi bott i Göteborg spanat in en särskild fastighet från sekelskiftet. Varje gång vi gått förbi har vi tittat upp och drömt oss bort, berättar Sara.

Så en dag kom ett erbjudande som de helt enkelt inte kunde tacka nej till – ett förstahandskontrakt på en sekelskiftesvåning i samma hus de drömt om i flera år. Det skulle snart visa sig att de flyttat in i en riktig 1800-talspärla. Huset byggdes 1898 men mycket av 1800-talets charm finns bevarad, i form av originalmålningar i taket, höga fotlister, pampiga kakelugnar och vackra dörrpartier. Tack vare parets kreativa yrken, Sara är inredningsdesigner och Christoffer är hantverkare, har de dessutom kunnat sätta sin egen prägel.

– Vi ville ta vara på de tidstypiska detaljerna genom att förstärka och förbättra känslan i varje rum. Eftersom bostaden är en hyresrätt har vi tyvärr fått begränsa oss något i våra visioner, berättar de. 

Köket är ett av fem rum i fil, med stora fönster och vackra pardörrar. Från balkongen har de utsikt över Vasaplatsen, en knutpunkt för spårvagnarna men även en vacker oas med ståtliga sekelskifteshus. Marbodalköket sattes troligen in under 1990-talet och de cremevita luckorna andades lantlighet. På grund av de ljusa väggarna i rummet tillsammans med den enorma takhöjden blev köket blygsamt och opersonligt.

– Vi bestämde oss för att måla om köket i en grå nyans för att ge det mer liv. En del partier målade vi själva medan en del lämnades in för lackering, säger Sara.

Så förnyar du köket – 5 smarta knep
Genom att placera en köksö i mitten skapades ett mer socialt rum med bättre arbetsytor. Bänkskiva av Carraramarmor. Betong­lamporna är från Foscarini, modell ”Aplomb”, och inköpta på Sköna Rum.
Så förnyar du köket – 5 smarta knep
Det befintliga köket från Marbodal har ramats in och fått en platsbyggd känsla med höga socklar och dekorativa täcksidor.
Så förnyar du köket – 5 smarta knep
Köket målades om i den grå kulören NCS 6502-G vilket gav rummet mer karaktär. Stora skärbrädor i trä, vinlådor och styckningsplanscher blir en läcker kontrast.
Tidstypiska detaljer

De såg även möjligheten att göra köket mer funktionellt.

– Kökets placering kändes rätt, men vi ville utnyttja rummet till max genom att ge köket en platsbyggd och mer tidstypisk känsla. Vi byggde därför en köksö och ramade in skåpen med höga socklar och täcksidor. 

Och den genuina känslan? Den har paret bland annat skapat med hjälp av autentiska detaljer.

– Menytavlan som står lutad mot väggen är från restaurangen under oss. Samma dag som vi flyttade in höll de på att renovera. Från vår balkong såg jag massor av fina saker som åkte i deras container, och snabbt sprang jag ner och bad om att få rädda den fina menyn, säger Sara och ler.  

Så förnyar du köket – 5 smarta knep
Matbordet i lackat aluminium kommer från italienska Kristalia, inköpt på Sköna Rum. Stolarna från Gemla ropade Sara hem på Bukowskis, och hon har målat om och klätt med Tärnsjöläder. Matta ”Arkad” från Kasthall.
Så förnyar du köket – 5 smarta knep
I ena hörnet av köket ryms kyl/frys och skafferi, och de generösa balkongdörrarna ger ett vackert ljusinsläpp.
Så förnyar du köket – 5 smarta knep
Den gamla menytavlan vittnar om parets matlagnings­intresse. Det italienska köket ligger dem varmt om hjärtat.
5 tips för att förändra med små medel

1. Rama in köket med täcksidor och socklar för ett lugnt och rent intryck. Det ger även köket en mer platsbyggd känsla.

2. Måla om luckorna! Stommarna kan målas på plats, men luckorna bör lämnas in på lackering för en mer tålig yta.

3. En ny bänkskiva behöver inte alltid bli så dyr, det finns många billiga och fina alternativ på marknaden. Ett tips kan vara att åka direkt till en stenhuggare, ibland kan det finnas restpartier eller stenar med några små defekter för en billigare peng.

4. Finns det plats på övriga väggar, placera gärna hyllor med möjlighet till öppen förvaring, detta gör att du förlänger köket och skapar en personlig känsla.

5. Satsa på snygg och funktionell belysning. Det gör att du förhöjer känslan av köket och skapar en mysig stämning.

Rulla till toppen