Så väljer du rätt fönster – 7 tips

Fönster handlar mycket om utseende. Men också funktion, stil och historia är viktigt. Med moderna fönster går det att spara mycket energi, samtidigt som gamla fönster med rätt underhåll ofta håller längre än man tror! Här delar vi med oss av 7 inspirerande idéer och smarta tips.

1. Modern modell

I dag är det vanligt med träfönster som klätts med aluminium utvändigt, vilket kräver mindre underhåll än rena träfönster, samtidigt som träkänslan behålls. På bilden bl a 3-glasfönster ”Original Alu” från Elitfönster, med ett U-värde på 1,1 som standard.

Så väljer du rätt fönster – 7 tips
2. Ljusinsläpp

Ett takfönster släpper in mer dagsljus än ett fasadfönster i samma storlek och passar särskilt bra i mindre utrymmen.

Så väljer du rätt fönster – 7 tips
3. Dagsljus året runt

En ny utbyggnad i glas ger huset från 1927 ett fantastiskt ljus­insläpp, samtidigt som den passar byggnadsstilen.

Så väljer du rätt fönster – 7 tips
4. Fönster ger karaktär

Fönstren ger huset dess karaktär. Spröjsade träfönster gör att huset får en känsla av tidigt 1900-tal, trots att det, som här, faktiskt är helt nybyggt. 

Så väljer du rätt fönster – 7 tips
5. Energieffektiva ytor

Fönstrets viktigaste funktion är att släppa in så mycket dagsljus som möjligt utan att släppa ut alltför mycket värme. Med dagens energieffektiva 3-glasfönster går det att undvika alltför stora värmeförluster och kallras. Numera finns det fönsterglas med smutsavvisande egenskaper som också gör att stora ytor är enklare att putsa. 

Så väljer du rätt fönster – 7 tips
Så väljer du rätt fönster – 7 tips
6. Trä som ger värme

Fönster tillverkat i FSC-märkt freijo, ett brasilianskt träslag som är robust och segt, och med en utsida av massiv FSC-märkt teak som håller länge, åldras vackert och har en varm ton. Från Bovalls Dörrbyggeri.

Så väljer du rätt fönster – 7 tips
7. Ta hand om gamla fönster

Gamla träfönster tillverkades ofta i kärnvirke, och med rätt underhåll så håller de länge. De kan exempelvis tätas, kittas om och målas.

Så väljer du rätt fönster – 7 tips
5 saker att tänka på när du väljer 

Fönstren bör passa husets arkitektur och hi­storia. Det är därför bra att ta hänsyn till fönstrets storlek, placering och utseende – vad gäller till exempel spröjs, bågar och beslag. 

Hur energieffektivt glaset är bestäms av U-värdet. Ju lägre U-värde, desto mer energieffektivt är fönstret. Mycket av värmen försvinner ut genom fönster och dörrar, och att sätta in ­energieffektiva fönster kan därför vara en bra investering – om fönstren behöver bytas ut. 

De vanligaste fönstermaterialen är trä, aluminium och pvc (plast). Träfönster är vackra och kan repareras och målas om, men behöver underhållas. Aluminium- och plastfönster kräver mycket energi under tillverkningen, men är gans­ka underhållsfria, numera kan också bägge materialen återvinnas. Det finns också varianter med aluminiumklädda träfönster.

Ett fönster i kärnvirke kan hålla i princip hur länge som helst, och att renovera sina gamla fönster är ett hållbart alternativ. Numera går det t ex att sätta in energiglas i gamla tvåglasfönster och på det sättet göra dem mer energieffektiva.

Moderna fönsterglas kan ha flera funktioner, till exempel kan de vara smutsavvisande och kondensminskande. Det finns också glas med solskydd och UV-filter och glas med brand­skyddande eller ljuddämpande egenskaper.

Rulla till toppen