Layered-grundaren Malin Glemme: ”Mattans placering kan förändra ett helt rum”

Hon står bakom ett av inredningsvärldens mest hyllade mattvarumärken. Vi talar såklart om Layered och grundaren Malin Glemme, som i skrivande stund nyligen lanserat lanserat kollektionen "The New Scandi". Vi bad henne berätta mer om kollektionen – och passade på att be henne att dela med sig av sina bästa tips.

Vad kännetecknar en riktigt bra matta? 

– Det viktigaste är att den gör sitt jobb för det rum den ska ligga i. Det kan handla om att man vill ha en snygg och lättskött matta i tv-rummet. Men också om att addera värme och isolering till ett dragigt hus, som ju är mattans historiska uppgift. Oavsett vilket så tycker jag att man ska titta på vilka fibrer mattan innehåller. För “Scandi”-kollektionen har vi till exempel bara använt ull och tencel av hög kvalitet. Jag, liksom andra mattnördar, anser även att en bra matta ska vara handgjord. 

Hur ska man tänka vad gäller mattans placering? 

– Det finns inga regler men några värdefulla riktlinjer. Under ett matsalsbord bör mattan placeras så att alla stolar står på mattan, även när de är utdragna. I vardagsrum och vid soffgrupper bör möblernas fyra ben stå delvis eller helt på mattan. Risken är annars att rummet upplevs som mindre och att mattan ser för liten ut för möblemanget. Ett tips för att framhäva stora rum är att placera möblemanget i mitten av rummet i stället för den klassiska placeringen mot en vägg. 

 

 

Layered-grundaren Malin Glemme: ”Mattans placering kan förändra ett helt rum”
Mattkollektionen ”The New Scandi” har hämtat inspiration från den skandinaviska naturen.

Och det här med storleken? 

– Det vanligaste felet är att man väljer en för liten matta. Mitt bästa råd är att gå upp i storlek. Jag brukar tipsa att mäta ut den tänkta storleken med maskeringstejp så att man enkelt kan få en uppfattning om storleken känns lagom innan man slår till. En tumregel är att alltid ha klart för sig var mattan ska placeras och hur man använder rummet där den ska ligga. Är det till en matsal är ett smart val en korthårig, lättskött och tålig matta i ull. Har du småbarn, eller om mattan ligger i hall eller vid en spis med risk för spill, skulle jag se till att undvika viskos och istället välja en ullmatta som är naturligt smutsavvisande och som du lätt kan fläckbehandla själv.

Ditt bästa tips för att få mattan att leva länge? 

– För att få en matta med lång livslängd bör du välja material med rätt egenskaper för ändamålet. Är du ute efter slittålig matta är ull oslagbart. Ullfibern är naturligt smuts- och vattenavvisande och är en stark fiber som passar miljöer där mattan utsätts för mycket slitage. Samtidigt har ull har en naturligt matt finish och letar du efter en mer ljusreflekterande matta går det att välja bland materialen viskos, silke, tencel och polyester. Vi har av miljöskäl nyligen börjat fasa ut viskosen och ersatt den med det mer miljövänliga alternativet tencel. Den tillhör en ny generation fibrer som är cirkulärt framtagna med ytterst få restkemikalier. Tencel är starkare än viskos och överlag en mer tålig fiber. Med det sagt har viskos och polyester även sina fördelar. Allt beror på hur du ska använda produkten. Om det är en hemmiljö med normalt slitage så klarar sig en viskosmatta bra länge.

Layered-grundaren Malin Glemme: ”Mattans placering kan förändra ett helt rum”
Mattorna i den nya kollektionen är tillverkade i ull och tencel i tre olika mått, från 10 900 kr.

Varifrån kommer inspirationen till den nya kollektionen  “The New Scandi”?

– Bland annat från den karga naturen, som till exempel klipp-formationer och sprickor i klippor. Vi har valt färgkombinationer som vi tycker är spännande och som fungerar mot den bas av färger som många har i sina hem – ljusa väggar som vitt, olika toner av grått och beige är väldigt fina fonder mot den här mer färgglada kollektionen. 

Layered-grundaren Malin Glemme: ”Mattans placering kan förändra ett helt rum”
Malin Glemme tipsar om att alltid välja matta utifrån vilket behov den ska fylla och var i hemmet den ska ligga.
Scroll to Top