Den vackra växten med mönstrade stjälkar och hjärtformade blad har seglat upp på listan över växter vi helst väljer att inreda med hemma. Men för att må som bäst kräver den både ljus och fuktig luft. Här delar vi med oss av några tips som får den att trivas!
Zebrasköld har stora spetsiga hjärtformade blad och zebrarandiga bladstjälkar. Zebraskölden tillhör släktet Alocasia och har många syskon med spektakulärt tecknade blad, till exempel skelettsköld.
Placering
Zebrasköld vill ha en ljus placering, men direkt sol kan bränna bladen. Placera den gärna luftigt på ett bord eller på en piedestal. Trivs bäst med att vara lätt fuktig, om jorden är för blöt finns risk för svampangrepp och att blad ruttnar. Ge näring regelbundet under vår och sommar, när det är varmt och den mesta tillväxten sker. Till vänster en annan av Klaus favoriter, peperomia, till höger banjan.
Temperatur
Eftersom växten ursprungligen kommer från Papua Nya Guinea vantrivs den i temperaturer under 18 grader, och mår bäst i rumstemperatur – gärna varmt och fuktigt.
Näring
Fyll på med näring varannan vecka, utom under vintern.
Så vattnar du
Undvik att jorden blir för blöt och låt den torka helt innan du vattnar med ljummet vatten. Ofta behövs inte mer än en gång i veckan, förutom på sommaren då växten kan kräva lite mer vatten än annars. Duscha bladen ibland.
Att tänka på
Om stjälkarnas spänst försvinner och bladen börjar sloka kan det vara ett tecken på att växten står för kallt eller att den vattnats för mycket.
Växten kan utsöndra små vattendroppar via bladen, vilket innebär att Zebraskölden mår bra. Men eftersom saften kan skapa fläckar på till exempel textilier kan det vara bra att ställa krukan på ett fat och en bit bort från ömtålig inredning.
Enligt Giftinformationscentralen så innehåller Zebrasköld starka irriterande ämnen, vilket innebär att barn eller husdjur som tuggar på blad eller stjälkar kan få symptom som magbesvär, sväljsvårigheter, svullnad och känna kraftig ögonirritation samt en brännande känsla i munnen.