Så skapar du ett modernt kök i Art déco-stil

Funktionellt och estetiskt, präglat av ett gediget hantverk. Det är kännetecknen för Art déco-stilen, som också blivit vägledandeför Mads och Kirstens stilsäkra kök.

Inredningen i Mads och Kirsten Larsens hem går helt i Art déco-stil, och när det blev dags att göra om köket fick stilen styra deras val även här. De ville dels att inredningen skulle hålla god kvalitet, dels att den skulle passa in stilmässigt med deras andra möbler.

– Vi är inspirerade av Art déco-stilen, där färg och form har lika stor betydelse som funktionaliteten, säger Mads Larsen. Vi ville ha ett kök som också är en möbel i sig och som ytterligare förstärker rummets uttryck, gärna med en gedigen bänkskiva av trä eller natursten. 

Så skapar du ett modernt kök i Art déco-stil
Köket kommer från serien ”Frame” från företaget Boform. Golvet är målat i Farrow & Balls kulör ”Hague Blue”. Tapet ”Deco Fan”, av Helene Blanche, finns bland annat hos Engelska Tapet­magasinet. Korg från Boconcept och lampor ”Bestlite” från Gubi.
Så skapar du ett modernt kök i Art déco-stil
Stor kakelplatta från Fired Earth, den lilla rutiga kommer från Arttiles. Koppen med grön glasyr är formgiven av Helle Gram. Brickan är ett loppisfynd.
Luckorna målades i blått 

Mads Larsen är själv i köksinredningsbranschen, och valet av just skåpluckorna avgjordes när fabriken som tillverkar serien hade några luckor över från ett tidigare projekt. Paret fick dem målade i en kulör som inspirerats av Farrow & Balls “Oval Room Blue” – en blå ton med svärta som ger en lite patinerad känsla. 

– Färgen passar fint in, det är en djup ton som ändå inte blir mörk eller dyster. Den har samtidigt en lite elegant prägel som passar vårt hus som är byggt 1920. 

Tapeten har ett handritat geometriskt mönster utmärkande för stilen. Även golvet gör sitt för kökets sobra stil. Det är målat i Farrow & Balls starka och lite dramatiska kulör “Hague Blue” som får både möbler, skåpluckor och den dekorativa tapeten att framträda ytterligare. 

Mads och Kirsten är glada över hur köket blev  – att det hänger ihop stilmässigt med resten av hemmet. Men mest nöjda är de över att allt fungerar precis som det var tänkt. 

– Det är inspirerande att kunna laga mat i en funktionell “matverkstad” där föremålen är både estetiska och funktionella.  

Så skapar du ett modernt kök i Art déco-stil
De långa gardinerna ramar in rummet och håller det direkta solljuset ute. Matbordet är köpt på Habitat i London för många år sedan och stolarna kommer från Hay. Taklampan har följt paret i många år. Den stora keramikskålen och vasen är från Ro, och den lilla mässingsskålen är ett loppisfynd. Konstverket är skapat av Bjørn Agertved.
Så skapar du ett modernt kök i Art déco-stil
Ugnen sitter på praktisk höjd och kylskåpsväggen är placerad mot vardagsrummet. Stolen kommer från Poliform.
Scroll to Top