Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten

Hemma hos Rudolf och Anders härskar harmoni och stilsäkerhet. Hörnlägenheten är som ett boutiquehotell där allt är genomfört in i minsta detalj.

Att Rudolf Helberg kan sitt ämne finns det ingen tvekan om. Han är inredningsstylist och delägare i en inredningsbutik och hjälper kunderna med skräddarsydda lösningar till sina hem oavsett om det gäller möbler, gardiner eller lampor.

– Jag gillar att jobba med människor, få nya utmaningar och att vara på plats. I mitt jobb möter man många olika män­niskor och det gäller att ta in mycket information på kort tid. Några av kunderna lär man känna väl och fortsätter att hålla kontakten med, säger Rudolf.

Genom åren har han varit en del av många stora projekt och har inrett såväl privathem som hotell och restauranger.

– Att inreda ett hem är både tidskrävande och kostsamt så en duktig inredare kan vara en god investering. Vi inredare ser möjligheter och kan hitta lösningar, och vi ser till så att kundens budget används på ett förnuftigt sätt, vilket sparar både tid och pengar.

Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten
De orange fåtöljerna i art déco-stil ger vardagsrummet temperament. Rudolf hittade fåtöljerna i Wien och klädde om dem i mohairtyg från Pierre Frey. Väggarna är målade i färgen ”10249 Sober” från Jotun Lady. Sofforna är bekväma och rymmer många. ”Vi har fyllt sofforna med stora kuddar, till vissas frustration och andras glädje”, konstaterar Rudolf.
Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten
I fönstret står ett handmålat fat i japanskt Imariporslin, som Rudolf förälskade sig i tack vare de starka färgerna. Kuddar från Hermès och Dedar.
Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten
Dubbla glasdörrar finns på flera ställen i lägenheten, och de är alla sprejlackerade i svart högglans.
Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten
Rudolf och Anders har installerat en stram och stilren öppen spis från Brunner, som man kan se från alla delar av vardagsrummet. Spisen har sedan fått en elegant matt guldfinish, med inspiration från Operan.
Perfekt planlösning

Sin egen lägenhet köpte Rudolf för tio år sedan tillsammans med sin man Anders. Det var planlösningen de föll för: två badrum, två sovrum, längst upp i ett hus från 1890 – precis så som de ville ha det. Dessutom ligger den på en lugn gata, har högt i tak och fönster åt flera håll.

Paret la mycket tid på att renovera lägenheten innan de flyttade in. Alla ytskikt målades om, ett nytt kök sattes in och bägge badrummen gjordes om. Rudolf och Anders inredde också ett nytt sovrum samt en walk-in-closet kombinerat med kontor och gästrum. 

– Jag ville att lägenheten skulle bli lite tuffare, ­stramare och modernare, men samtidigt harmonisk. Mörka väggar i mörka grå toner med kontraster i vitt och svart, alla interiörer bör ha något svart i sig. Jag ville också ha ett badkar, plus att vi behövde plats för alla våra kläder och skor. 

Genomgående i hemmet finns många roströda detaljer. Att addera just rostrött var ett av Rudolfs infall – han blev plötsligt förtjust i färgen. Men den klär verkligen lägenheten och gör den lugn, menar han.

– Det är alldeles okej att påverkas av trender, men jag vill helst ha min egen stil. Jag vill inte bo i ett trendhem utan det ska vara personligt. Men jag blir ju så klart inspirerad både när det gäller inredningstendenser och färger, som nu med det rostfärgade, men även av marmor- och art déco-trenden. Mina kunder tycker att det är härligt att se färger i inredningen igen, färg är verkligen något vi behöver, konstaterar han.

För Rudolf är det viktigt att ett hem har rätt planlösning. Köket ska ligga nära entrén, anser han, och ett plus är om de sociala zonerna hänger ihop. Han vill gärna ha hotellkänsla med bad och sovrum i ett samt ett stort och vackert vardagsrum. Ljuset är också viktigt – helst ska det komma in ljus från flera håll i ett hem, och därför är hörnlägenheten perfekt. Tre meter i takhöjd med takrosetter gör också att rummen känns större än vad de är.

Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten
De strama sofforna i vardagsrummet mjukas upp med beige sammetsklädsel och stora lyxiga kuddar från favoritmärket Hermès. Rudolf föredrar stora soffbord, vilket bordet i Carraramarmor och med stativ i järn verkligen är ett bevis på. Takkronan i barockstil är antik.
Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten
De stora fönstren gör att matbordet, som egentligen är två bord från Ikea som har satts ihop, badar i ljus. Matstolarna är antika, tavla ”Kökspigan” av Berit Bahr.
Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten
Anders samling av gamla böcker är ett vackert inslag i vardagsrummet, de ser nästan ut som en tapet. Många av möblerna är antika, fyndade av paret på loppisar, på nätet och hos antikhandlare. Stolen i Louis XVI-stil har fått nytt överdrag i svart mohairtyg från Loro Piana.
Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten
Rudolf vill gärna måla om köket i favoritfärgen rostrött, men han kommer att vänta lite så att sambon Anders hinner vänja sig vid tanken. Köksskåpen, ”Sävedal” från Ikea, har satts ända upp till taket, bänkskiva ”Nero Assoluto” i granit. En köksö är ett absolut måste, anser Rudolf. Den är bra både för matlagning och för att servera champagne när gästerna kommer.
Ralph Lauren en favorit

Rudolf tycker om att inreda med kontraster – matta ytor mot blanka, metall mot sten – och är inte främmande för att blanda silver, guld och mässing. Det fungerar alldeles utmärkt att använda sig av material med olika strukturer och glans, anser han.

Han låter sig också gärna inspireras av andra designer, Ralph Lauren är till exempel en av favoriterna. Likaså den nederländske formgivaren Piet Boon med sina sofistikerade inbyggda lösningar, och amerikanska Kelly Wearstler, med sin respektlöst eleganta och mönsterrika stil. En annan favorit är det franska modehuset Hermès.

– Att vara kreativ gör mig glad. Det är också inspirerande att resa till andra ställen och besöka museer, restauranger och hotell som verkligen är genomtänkta. Och att besöka slott i England och Frankrike är fantastiskt, tänk att få äga något sådant!

Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten
Från hallen kommer man direkt in till köket, något som Rudolf tycker är viktigt – det är ju här man tar emot gäster och då behöver det vara lättillgängligt.
Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten
Det vilsamma sovrummet är målat i den mörkgrå färgen ”1434 Elegant” från Jotun. Säng och väggspeglar från Ikea. Säng­gaveln har Rudolf gjort själv och klätt med silkes­sammet från Chase Erwin. Antika kommoder i empirestil fungerar som sängbord, säng­lamporna i brons och med sammetsskärmar kommer från Nya Nordiska.
Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten
I ett hörn av sovrummet står en antik sekretär. Gardiner från Nya Nordiska.
Kontinentalt och harmoniskt hos inredningsstylisten
Badrumsskåpet kommer från Ikea. Ett kinesiskt silkestryck mjukar upp den strama inredningen.
Rudolfs bästa inredningstips 

Vardagsrummet
Placera soffan så att den harmonierar med rummet, och dra gärna ut den från väggen. Investera i ett stort och läckert soffbord, inte i ett litet!

Sovrummet
Ställ sängen så att du ser den från dörren. Glöm inte att lägga i en massa snygga kuddar.

Köket
Låt skåpen gå ända upp till taket, då får du rena linjer. En köksö är alltid trevligt, den är bra som arbetsyta och är dessutom perfekt att ställa fördrinken på när det kommer gäster.

Övrigt
Jag tycker att alla rum ska ha karaktär och något som sticker ut, antingen en färg eller ett föremål. Men allt behöver ändå bindas ihop exempelvis vad gäller material eller färger.

Rulla till toppen