Mjuk gråskala och stilsäker elegans i huset med sjöutsikt

När familjen Østensens hus brann ner till grunden återstod bara ett alternativ – att börja om från början. Resultatet? Stilsäker inredning, mjuk gråskala, massor av personlighet och ett helt nytt sätt att se på livet.

Silverbestick, kristallglas och massor av flärd – ja, precis så kan det se ut om du blir hembjuden till Lene Østensen en helt vanlig måndag. Men bakom allt det vackra gömmer sig en mörkare anledning. Sommaren 2006 förvandlades tillvaron till en mardröm, när hon och familjen förlorade sitt dåvarande hus och alla sina ägodelar i en brand. 

– Det var en chock att helt plötsligt stå utan tak över huvudet. Men vi valde att fokusera på det faktum att vi fortfarande var fem i familjen och inte tänka på allt det materiella vi förlorat, säger Lene. 

Där och då tog Lene ett beslut. Varje ny ägodel som familjen köpte skulle också användas. Oavsett om det handlade om dyra silverbestick, fint porslin eller ett par exklusiva glasögon.  

– Mycket av det vi ägde tidigare använde vi helt enkelt inte. I dag använder vi allt, det har blivit en underbar blandning av gammalt och nytt. 

Mjuk gråskala och stilsäker elegans i huset med sjöutsikt
På bordet i det ljusa vardagsrummet står vaser från Lyngby och ljusstakar från Georg Jensen.
Mjuk gråskala och stilsäker elegans i huset med sjöutsikt
Sofforna och soffbordet i det trivsamma vardagsrummet kommer från Slettvoll. Den svängbara taklampan kommer från Flos.
Mjuk gråskala och stilsäker elegans i huset med sjöutsikt
Familjen Østensen förlorade allt de ägde i en brand för 14 år sedan. De bestämde sig för att bygga ett nytt hus från grunden – en vacker trävilla precis vid vattnet.
Mjuk gråskala och stilsäker elegans i huset med sjöutsikt
Glasbordet i andra änden av det 50 kvadratmeter stora vardagsrummet är arvegods, och det mindre, runda bordet är fyndat second hand. Vägglampan kommer från Gubi och mattan från Ibo.
Köket blev extra stort

Förutom att börja använda allt de ägde bestämde sig familjen för att bygga ett helt nytt hus från grunden. Resultatet? En vacker tvåplansvilla med maximal säkerhet, seriekopplade brandlarm och totalt nio ytterdörrar. Men även vacker utsikt, luftigt vardagsrum och kök – båda på drygt femtio kvadratmeter. 

– Jag är extra glad över att vi valde ett stort kök. Rummet har ett fantastiskt ljusinsläpp och vi älskar att tillbringa mycket tid här. Fönsterbrädan är perfekt att krypa upp i med en kopp kaffe, då kan jag slappna av, säger Lene. 

När det kommer till färgval så har förkärleken för ljusa nyanser fått dominera färgskalan som är lugn, harmonisk och neutral. 

– Naturen är precis utanför dörren, och från den får jag alla färgintryck jag behöver. Så det kändes självklart att låta inredningen gå i en mer dämpad palett, säger Lene.  

Förutom lugnande färger så präglar Lenes känsla för stil även resten av inredningen. Själv beskriver hon stilen som klassisk, med tidlösa, stora möbler, vackra mattor på golven och resminnen i form av personliga inredningsdetaljer.  

– Senast tog jag hem en fladdermusstol i läder från Sri Lankas berg. Den var inte helt lätt att få med sig hem, skrattar hon. 

För henne har det alltid funnits en tydlig bild av hur det nya hemmet skulle bli. Men som alltid under renoveringar har flera utmaningar dykt upp längs vägen. 

– Jag tycker om när inredningen är symmetriskt, men när vi skulle göra klart vardagsrummet blev jag tvungen att acceptera att den öppna spisen inte kunde placeras helt symmetriskt på grund av rörets placering. Så det har absolut skapat en viss frustration, berättar hon. 

Mjuk gråskala och stilsäker elegans i huset med sjöutsikt
Den vackra målningen i vardagsrummet är signerad Jane Dunkley. Filten i soffan kommer från Mulberry och golvkrukan från Muubs.
Mjuk gråskala och stilsäker elegans i huset med sjöutsikt
Eldstaden med mässingsdetaljer fungerar mest som ett inbjudande och ombonat inslag i inredningen, eftersom huset har vattenburen värme.
Mjuk gråskala och stilsäker elegans i huset med sjöutsikt
Målningen i matsalen är signerad Trudy Wiegand. Skänken, linnegardinerna och de stoppade stolarna är köpta på Ikea medan lampan på skänken kommer från Louis Poulsen och takkronan från Krebs. Snurrstolen har Lene fyndat på loppis i Frankrike.
Vill komma nära naturen

Trots det så har en personlig inredningsstil som avspeglar människorna som bor i huset varit allra viktigast. Och för Lene innebär det bland annat att dekorera hemmet med allt från färska blommor och levande ljus till väldoftande tvålar och mjuka handdukar. 

– Jag ser även till att alltid ha fina koppar, gott kaffe och lite choklad hemma ifall jag får besök. Och gärna ett glas bubblande dryck, vilken dag det än må vara, säger Lene. 

Att hon och familjen skapat ett hem utöver det vanliga råder det ingen tvekan om. Men när Lene får frågan om framtiden kan hon inte låta bli att redan nu längta efter nästa inredningsresa. 

– Nu drömmer jag om att bygga ett nytt hus, en bit bort från där vi bor. Med härlig havsutsikt och fönster från golv till tak för att komma nära naturen. Men vi har det för bra här just nu, men man kan ju alltid drömma, eller hur? 

Mjuk gråskala och stilsäker elegans i huset med sjöutsikt
I köket samsas taklampor från Gubi med eleganta barstolar från By Crea.
Mjuk gråskala och stilsäker elegans i huset med sjöutsikt
I det vackert inredda badrummet står ett badkar från Lino, mässingsbord från Tom Dixon. Den konjaksfärgade stolen är fyndad second hand.
Mjuk gråskala och stilsäker elegans i huset med sjöutsikt
Det runda stenhandfatet och de gröna växterna ger badrummet en avslappnad spakänsla.
4 tips som sätter stilen 

1. Våga hitta personliga lösningar och gå din egen väg när det kommer till inredning.

2. Lyft in fler färger för ett personligt hem.  

3. Glöm inte bort utsidan! Utnyttja trädgården eller terrassen som en förlängd del av vardagsrummet.

4. Satsa på naturliga inslag, växter och blommor. 

Scroll to Top