Badrumsinspiration: Skapa lyxkänsla med koppar, marmor och midnattsblått

I en vindsvåning i centrala Stockholm har Elin och Martin gjort en genomgående renoveringsresa och skapat ett elegant badrum i marmor, koppar och midnattsblått.

Den stora våningen i centrala Stockholm var från början en lokal som gjordes om till bostad på 1980-talet. Martin var den första som flyttade in. Han trivdes bra, och det var först när han blev sambo med Elin som han insåg att det kanske var dags att renovera – inte minst badrummen som blivit rätt slitna.

Paret bestämde att de tre badrummen och två toaletterna skulle få unika inredningar och spegla olika stämningar. På grund av tidsbrist och att de var ovana att göra större renoveringar anlitade de Linda Dannvin, en inredare från London, som Elin lärt känna i Stockholm. 

– Vi ville att badrummen skulle passa oss, men gav ändå Linda fria händer och det är vi tacksamma för i dag, säger Elin. Det gjorde att vi fick något helt fantastiskt som vi inte skulle ha kunnat komma på själva.  

Det badrum som Elin känner sig mest hemma i har franska influenser och går i feminina färger och former medan det som Martin föredrar är mer maskulint elegant och går i midnattsblått, marmor och koppar:

– Badkaret i Martins badrum är gigantiskt, säger Elin. Vi får plats båda två i det! Det är perfekt att ligga i med var sitt glas vin, och efter badet är det nära till bastun. I anslutning till badkaret finns även en separat dusch.

Det tredje badrummet rymmer ett duschutrymme med en mer avskalad och modern känsla, och de två toaletterna skapades med målet att ge lite wow-känsla. En av dem kläddes in med en storblommig tapet från brittiska Brian Yates. Enligt inredaren Linda ska man inte vara rädd för att använda stora mönster och färg i små utrymmen. Effekten kan faktiskt bli att den mindre ytan känns större om ögonen har något storskaligt att vila ögonen på.  

– Linda förklarade för oss att tapeter och färg i stället för kakel gör att badrummet upplevs mer inrett och som ett ”vanligt” rum, säger Elin.

Att inte använda sig av standardhandtag till badrumsmöbler, traditionella spotlighter eller spegelbelysning gör också stor skillnad. Ett annat experttips är att blanda olika stilar även i badrummet. Något supermodernt i kombination med en antik möbel kan ge det där lilla extra.

Badrumsinspiration: Skapa lyxkänsla med koppar, marmor och midnattsblått
Det generösa kopparbadkaret, modell ”Louis”, från soak.coms hotellkollektion, sätter stilen i badrummet. Badkaret kan fås vaxat eller obehandlat för den som gillar patina. Väggar och golv har klätts med marmorplattor från Södermalms Sten.
Badrumsinspiration: Skapa lyxkänsla med koppar, marmor och midnattsblått
Duschbyggarna har både tak- och handdusch. Kombinationen av koppar och detaljer i porslin är stilfullt. Engreppshandtaget är praktiskt.
Badrumsinspiration: Skapa lyxkänsla med koppar, marmor och midnattsblått
Skåpet som döljer handdukar och toalettartiklar har luckor i modellen ”Parallels” från Superfront. Färgen heter ”Infinity Blue”.
Var noga med offerten 

– Har du inte möjlighet att anlita en inredare kan du fråga vänner och kunniga badrumsleverantörer om råd, tipsar Elin. Det gör stor skillnad att få input från andra. Läs inredningsmagasin och kika runt på nätet. De hantverkare som ska renovera ditt badrum har kanske också förslag på kreativa lösningar. 

Tänk också på att speciallösningar tar tid. Se till att allt material finns på plats innan hantverkaren kommer. 

– Det sparar mycket tid och det kostar inte heller lika mycket som om hantverkarna ska inhandla materialet med kort varsel, säger Elin. Se också till att alltid få ett fast pris och att varenda liten detalj står med i offerten samt att hantverkaren måste informera dig om eventuella tilläggspriser och extra material som kan behövas om exempelvis en fuktskada skulle visa sig. Då har du skyddat dig mot det mesta och du kan få ditt drömbadrum att njuta av.

Badrumsinspiration: Skapa lyxkänsla med koppar, marmor och midnattsblått
Smakfulla detaljer från Perspective Studio samt flytande tvål och handkräm från Victor Vaissier.
Badrumsinspiration: Skapa lyxkänsla med koppar, marmor och midnattsblått
Draperi i midnattsblå sammet från Designers Guild och handdukar från Missoni Home. Det kubformade bordet med spegelglas heter ”Speculum” och kommer från danska Aytm.
Badrumsinspiration: Skapa lyxkänsla med koppar, marmor och midnattsblått
Handfat i emalj, från tyska Alape, som säljs via Superfront.
Rulla till toppen