Färgstark och kreativ drömlägenhet – kika in!

Blått golv, mintgrön stol och rosa bänk. Tova älskar färger och har verkligen känsla för att kombinera dem. I hennes lägenhet är det koboltblå hallgolvet basen – det som gör rummen och alla färgstarka element till en sprudlande helhet.

Efter att ha bott mitt i stan i 14 år var Tova redo för ett scenbyte. Valet föll på en paradvåning på 97 kvadratmeter i ett lugnt och grönt område en bit från centrum.

– Det jag gillade mest med min gamla lägenhet var att man kunde se in i alla rum från hallen. Det kan man också i den nya, och det var nog det jag först föll för, säger Tova.

Men självklart handlade det också om ljuset och om alla originaldetaljer – som de vackra panelerna och de gamla dörrarna, konstaterar hon. Och även om omgivningen är ny så har den personliga och färgstarka stilen i den gamla lägenheten fått följa med till den nya. Tova älskar färger och skulle inte kunna tänka sig att bo i ett svartvitt hem. Färger ger liv, skapar dynamik och gör att de fina originaldetaljerna i våningen kommer fram.

– Färger gör mig glad. De höga väggpanelerna och de vackra spröjsade fönstren framhävs verkligen när de kontrasteras mot mina möbler och tavlor. Och särskilt den gamla ytterdörren kommer till sin rätt efter att jag målade hallgolvet blått, säger Tova som tycker att alltför många hem domineras av vitt och beige.

Färgstark och kreativ drömlägenhet – kika in!
Lägenheten sprakar av färg utan att det blir rörigt. Blå puff från Normann Copenhagen, soffa, Sofacompany.
Färgstark och kreativ drömlägenhet – kika in!
Från början tänkte Tova måla hallgolvet vitt, men så köpte hon en koboltblå Mulberryväska och tänkte ”varför inte?”. Nu är hon väldigt glad för att hon inte höll fast vid sin ursprungliga plan utan valde en färg som gör att det första intrycket av lägenheten blir intressant. Vägglampa från Please Wait to be Seated, väggskåp från By Lassen.
Färgstark och kreativ drömlägenhet – kika in!
Den stora bokhyllan från Montana drar blickarna åt sig i matsalen. Matbordet är ett loppisfynd och runt det står Wegners ”Y-stolar” och Arne Jacobsens ”Sjuan” i ett jubileumsutförande.
Färgstark och kreativ drömlägenhet – kika in!
Lampan ”Multi-Lite” från Gubi formgavs 1972 av Louis Weisdorf och hänger som ett smycke över matsalsbordet.
Färgstark och kreativ drömlägenhet – kika in!
Tova har två favoritställen i lägenheten. Det ena är soffan med alla mjuka kuddar, och det andra är sängen. Tavlan längst bort kommer från en utställning på Louisiana, sängöverkast från Hay, lampan över sängen är den klassiska ”Fruktlampan” från Le Klint.
Investerar i designklassiker

Tovas kärlek till starka färger kommer framför allt till uttryck i hennes val av möbler och konst. Väggarna, däremot, har hon låtit vara vita.

– Jag gillar egentligen färg på väggarna. Men det kan bli väldigt dominerande – och väldigt permanent – om man nu inte målar om hela tiden. Jag gillar i och för sig att måla om, men det är betydligt enklare att bara byta ut några kuddar och vaser. Dessutom så tycker jag att vita väggar gör att möblerna framhävs på ett bra sätt.

Även om Tova gärna möblerar om och byter ut detaljer när hon har lust så undviker hon lågprisbutikerna, och här finns inte fullt så många loppisfynd som man kan tro. I stället investerar hon i designklassiker, gärna i lite piggare färger. I lägenheten finns till exempel en mintgrön Finn Juhl-soffa och en rosa fåtölj från Arne Jacobsen. För Tova är det helt avgörande att hemmet ska avspegla vem som bor där och därför har hon också inrett med arvegods.

– Skåpet i matsalen tillhörde min farmor, och många av de designklassiker jag äger är sådana som jag kommer ihåg från min barndom. Jag visste att jag bara måste ha dem när jag så småningom skulle inreda mitt eget hem. Till exempel Pantons “Pantella”-lampa fanns i mitt barndomshem, och nu äger jag en själv. Den väcker minnen och skapar en hemkänsla, tycker jag.

Också konst och litteratur har en central plats hemma hos Tova. Många av böckerna är kurslitteratur från universitetet, böcker som Tova fortfarande använder i sitt arbete som gymnasielärare.

– Jag älskar att läsa, och jag tycker att böcker är både vackra och dekorativa, säger Tova som också gärna tillför färg med utställningsplanscher från olika museer och konstutställningar hon har besökt.

– Jag går gärna på museer och vernissager, och de flesta av mina planscher kommer från utställningar jag har sett. Och utöver att vara vackra så påminner de mig om ­trevliga konstupp­levelser.  

Färgstark och kreativ drömlägenhet – kika in!
Precis som köket är badrummet klassiskt vitt. Väggspegel från Aytm.
Färgstark och kreativ drömlägenhet – kika in!
Tova har inrett ett litet hemmakontor i ett hörn av matsalen. Trådhyllor i mässing från Montana, stol ”Sjuan” i design av Arne Jacobsen, vägglampa från Frandsen.
Färgstark och kreativ drömlägenhet – kika in!
Tova ärvde porslin från Royal Copenhagen från sin mormor när hon började på universitetet. Det blev början till hennes egen samling som växer för varje dag.
Färgstark och kreativ drömlägenhet – kika in!
De stora fönstren gör att vardagsrummet badar i ljus. Blå puff från Normann Copenhagen, soffa, Sofacompany, taklampa Verner Pantons ”Globe” från Verpan, sidobord, By Lassen, golvlampa ”Pantella” från Panton.
Scroll to Top