Skapa ordning och reda med KonMari-metoden och Feng shui

Vill du ha mer ordning och reda, känna harmoni och trivas bättre hemma? Här delar KonMari-konsulten Clara Johansson och Feng shui-konsulten Isabell Svan med sig av sina bästa tips!

Många av oss längtar efter mer ordning och reda hemma och efter att kunna inreda på ett sätt som skapar harmoni. Men att veta exakt hur man ska göra är inte alltid det lättaste.

Varför är det så viktigt att organisera och rensa bland prylar hemma?

– För oss handlar det om att skapa förutsättningar för människor att trivas och må bra i sina hem, snarare än att eftersträva något ideal. Vi ser rensning och organisering som metoder för att släppa taget om det gamla och skapa något nytt i linje med vem du vill vara idag. När du går igenom dina saker upptäcker du vad du sparat på alldeles för länge och blir medveten om dina konsumtionsvanor. Med dessa metoder och verktyg lär du dig leva mer medvetet och hållbart. För människor som påverkas negativt av röran hemma kan rensning och organisering vara startskottet för ny energi, handlingskraft och livsglädje. En otrolig lättnad och frihetskänsla! 

Skapa ordning och reda med KonMari-metoden och Feng shui
För människor som påverkas negativt av röran hemma kan rensning och organisering vara startskottet för ny energi, handlingskraft och livsglädje, det menar KonMari-konsulten Clara Johansson och Feng shui-konsulten Isabell Svan. Foto House Doctor
Skapa ordning och reda med KonMari-metoden och Feng shui
Foto Emi Svedberg

Vad innebär det att inreda enligt Feng shui?

– Att inreda med Feng shui innebär att du utgår från vad som får dig att må bra och inreder ditt hem efter det. Du tar in din yttre miljö och påverkas av den varje dag. Därför är det så viktigt att välja sin inredning med omsorg. Med Feng shui hämtar vi inspiration från naturens färger och former för att skapa balanserade och harmoniska miljöer där människor mår bra av att vara. Du kan till exempel ha mycket gröna växter för att höja energin i ett rum. Med brunt och beige skapas ett lugn. Med levande ljus skapar du en mysig värme. Du kan också använda symboler såsom tavlor eller prydnader med motiv som passar in med dina livsdrömmar. Det kommer påminna dig om vad du längtar efter och påverka dig i en positiv riktning. 

Hur började er egen inredningsresa?

– Vi båda intresserade oss redan som barn för hemmets påverkan på livet. Vi la märke till att det gick att påverka känslan i rummet och sinnesstämningen hos människor genom att organisera och inreda. I våra tidigare yrkesroller, som socionom och präst, fick vi även där erfara hur stor påverkan hemmet har för människors välbefinnande. Längtan efter att få kombinera mötet med människor och vår passion för hem och inredning fick oss att ta steget till att arbeta professionellt som KonMari-, och Feng shui-konsulter. 

Skapa ordning och reda med KonMari-metoden och Feng shui
Isabell Svan och Clara Johansson berättar att deras kurs handlar om mer än hur det ser ut på ytan, det handlar lika mycket om hur det känns inuti. Foto Emi Svedberg
Skapa ordning och reda med KonMari-metoden och Feng shui
Foto House Doctor

Experternas bästa tips för ordning och reda hemma

  • Hitta din inre drivkraft genom att visualisera vad du längtar efter och reflektera kring varför är det viktigt för dig att få ordning hemma. 
  • Förbered dig genom att lära dig en metod som du kan följa för att rensa och organisera på ett genomtänkt och strukturerat sätt.
  • Ta före-bilder på ditt hem och längta efter att få ta efter-bilder på slutresultatet! Stoltheten och lyckan växer inom dig när du ser hur ditt hem omvandlas. Det kommer ge dig kraft att fortsätta.  
  • Våga ta hjälp om du har svårt att komma igång eller kör fast under processens gång! 
Rulla till toppen