Den nybyggda lägenheten i Danderyd var som en neutral vit målarduk. Nu har Anna och Gustav fyllt den med motsatsen till ljust och fräscht, här sprakar det av färger, personlighet – och djurmönster.
Vad tänker du på när du hör ordet nyproduktion? De allra flesta skulle nog svara opersonligt, fyrkantigt och lite tråkigt. Men idén om att nyproduktion per automatik skulle innebära ett mindre ombonat hem är långt från sanningen. Och det är hög tid att slå hål på den myten. Med rätt inredning, textilier och detaljer kan nämligen en nybyggd lägenhet bli minst lika mysig som en sekelskiftesvåning. Det kan Anna och Gustav, bosatta i Danderyd, intyga. Det var när paret bestämde sig för att flytta ihop som lägenhetsjakten drog i gång på allvar. Men trots att de gick på otaliga visningar var det ingen lägenhet som kändes helt rätt – det var inte förrän de fick syn på ritningen till ett helt nytt projekt som båda föll pladask.
– Vi fastnade direkt för planlösningen, med det stora köket, vardagsrummet och den smarta lösningen med arbetsrum i lägenheten. Sedan var materialvalen något utöver dem man vanligtvis ser i nyproducerade lägenheter. Som stengolv i hall och kök, trägolv i övriga rum och så en bänkskiva i sten i köket, säger Anna.
Började med förvaringen
När kontraktet var påskrivet var det bara att vänta tills nycklarna äntligen lämnades över under våren 2017 och det roliga kunde börja på riktigt. De såg fram emot att ge den moderna grunden liv med hjälp av färger, mönster och personlig inredning. Men först på listan stod något minst lika viktigt: riktigt bra förvaring.
– Det första vi köpte var garderobsstommar som vi satte in i klädkammaren mellan bad- och sovrum. När vi flyttade in fanns bara en klädstång, och förvaring är något man aldrig kan få för mycket av, säger Anna.
Därefter började hemmet sakta men säkert växa fram. Redan från början hade Anna en tydlig bild som gick ut på att röra sig bort från temat ”ljust och fräscht”, något som kändes extra viktigt med tanke på den nyproducerade grunden.
– Nybyggt kan lätt bli opersonligt och sterilt. För mig har det därför varit viktigt att lyfta in färg, mustiga toner och mönster men också att blanda gammalt och nytt, säger Anna.
Den större lägenheten krävde även fler möbler än de tidigare haft ett behov av. Även här har den personliga stilen gått som en röd tråd.
– Vi har både köpt nytt, fyndat på auktion och inrett med arvegods. Flera av möblerna har dessutom en historia att berätta. Köksbordet och -stolarna har till exempel tillhört min mormor och morfar, och kristallkronan ovanför bordet har min morfar trätt, så den betyder väldigt mycket för mig, säger Anna.
Mycket av konsten på väggarna har paret fyndat på online-auktioner eller på vinden hos någon släkting.
– Jag älskar även museishoppar, där kan man hitta allt från fina affischer till roliga föremål som dessutom blir fina minnen i inredningen. Den blå flodhästen som står på bordet i köket hittade vi till exempel när vi besökte ett museum i Wien, säger Anna.
Nostalgisk inredningsstil
Men de möbler som nyfikna besökare undrar mest över är soffbordet, gungstolen och den persiska mattan i vardagsrummet.
– Vi får ofta frågor om den persiska mattan i vardagsrummet, om var den kommer ifrån och om dess historia. Alla blir lika förvånade varje gång vi berättar att den är från Ikea, liksom soffbordet och gungstolen.
Trots att väggarna lämnats vita så känns lägenheten knappast färglös, tvärtom. Paret har i stället valt att färglägga med hjälp av möbler, textilier och inredningsdetaljer i pigga och jordiga nyanser.
– Allt som gör oss glada har fått flytta in – det har blivit mycket grönt, orange och djurmönstrat, säger Anna.
Anna beskriver sin egen inredningsstil som färgglad och nostalgisk.
– Mina syskonbarn har även reagerat på att jag har mycket accessoarer och textilmönster med djur på. Det hade jag inte tänkt på innan, men det stämmer ju, säger Anna och skrattar.
4 tips för personligare nyproduktion
1. Blanda gammalt och nytt, dyrt och billigt.
2. Var inte rädd för färg och mönster.
3. Ta en ordentlig titt på Ikea! Där finns många dolda godbitar till ett bra pris.
4. De flesta museer har riktigt bra butiker där man kan fynda unika föremål, roliga detaljer eller print.