Inredningsprofilen: Så inreder du klimatsmart och hållbart

Det går att älska inredning och samtidigt leva mer klimatsmart. Men att veta exakt hur man ska göra är inte alltid det lättaste. Vi bad journalisten och inredningsprofilen Maria Soxbo berätta om hur hon gör för att leva ett mer hållbart inredningsliv.

Hur gör du för att leva mer miljövänligt i din vardag? 

– Jag gör som allt fler och väljer tåget istället för att flyga, så nu njuter jag av mysiga nätter på nattåg när jag ska föreläsa i andra städer, jobbar effektivt några timmar i tyst kupé på dagtid och planerar sommarens tågäventyr till Berlin med familjen för fullt. Jag äter i princip bara smarrig vegetarisk mat, med undantag för någon enstaka fiskrätt och när jag räddar dotterns halvätna varmkorv från att svinnas bort. Jag förnyar garderoben till en bråkdel av min forna klädbudget genom secondhandbutiker, Tradera och klädbyten och tänker alltid begagnat först när jag behöver något. Allt detta har lett till att jag kan spara mycket mer pengar än tidigare att lägga på bättre mat, upplevelser, unn i vardagen och längre ledigheter, så det är utan tvekan winwin. Just nu håller jag på att flytta runt de extra sparpengarna till en hållbar bank, byta fonder till fossilfria och hållbara alternativ och har börjat investera klimatsmart så att de kan göra skillnad tills jag behöver dem. Jag skulle säga att mitt liv har blivit åtminstone 150 procent BÄTTRE av att tänka mer miljövänligt.
 
Hur har du gjort för att leva mer klimatsmart när det kommer till inredning? 
 
– Jag har blivit bättre på att se vad jag har och njuta av det. Jag bor ju redan mysigt och trivs jättebra, så det finns egentligen ingen anledning att ständigt leta fel, starta projekt och jaga förnyelse. Det finns ju ganska mycket att vinna på att känna sig nöjd, njuta av att to do-listan är pyttekort och att lägga tiden på att ladda batterierna och njuta av livet istället för att leta nya grejer att köpa. När jag någon gång blir sugen på förändring eller våra behov förändras (för att barnen växer till exempel) så går jag loss på loppis och hittar oftast otroligt mycket finare grejer av bättre kvalitet än jag någonsin hade hittat nyproducerat för samma peng. Min pott av ”nyköp” lägger jag på tapeter och färg vid behov, samt på konst. 
 
 
 
 
  
Inredningsprofilen: Så inreder du klimatsmart och hållbart
Maria Soxbo har bland annat varit med och skrivit boken Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft.
Inredningsprofilen: Så inreder du klimatsmart och hållbart
Hon uppmanar bland annat till att kolla hur transparenta företagen är kring hållbarhet och att försöka köpa saker i så bra kvalitet som möjligt så att de håller över tid. Foto Norrgavel

Vilka är dina bästa tips till den som älskar inredning men som samtidigt vill värna om klimat och miljö?  

– Använd det du har i första hand och förnya enbart med secondhand – det gör en enorm skillnad. Svenskarnas inredningskonsumtion har gått upp med 20,4% sedan 2010 och ändå tror vi att den har MINSKAT, så vi har rätt dålig koll på hur mycket prylar vi faktiskt köper. Myrorna får in 18 ton möbler och prylar varje dag, så vi behåller dessutom inte allt vi köper. Så tokigt tänk och här tror jag normer påverkas oss supermycket, men normer kan ju förskjutas. Tänk bara på rökning, som gått från ultraglamoröst och att synas överallt, till att bli en sorglig rökruta utomhus runt hörnet. Om vi hjälps åt att prata mer om vad som gör ett hem härligt att leva i snarare än hur det ska se ut för att vara ”rätt”, tror jag att vi kan älska inredning på ett mer hållbart och mindre prestationsdrivet sätt.
 
Om man ändå ska köpa nytt – vad ska man tänka på då?  
 
– Att skilja på begär och behov, och att inse att vi påverkas mer av kortlivade trender än vi kanske tror. Min gamla grundregel om att alltid tänka ”hade jag köpt denna för fem år sedan? Och kommer jag att behålla den i minst fem år?” är bra att ha i bakhuvudet, för att inte falla dit på hajpade trendmarkörer som snart känns passé. Om vi verkligen behöver något och inte hittar det på begagnatmarknaden är det så klart bra att låta köpet ta tid, leta miljömärkningar, fundera över var och hur saker producerats, kolla hur transparenta företagen är kring hållbarhet och arbetsvillkor och försöka köpa saker i så bra kvalitet som möjligt så att de håller över tid. 
Inredningsprofilen: Så inreder du klimatsmart och hållbart
Artilleriet x Tre Sekel Kitchen har skapat ett kök som ska leva länge, åldras vackert och hålla i generationer. Foto Artilleriet
Vilken förändring skulle du säga är den allra viktigaste man kan göra? 
 
– På individnivå: sluta flyga. På samhällsnivå: engagera dig i klimatfrågan! Börja prata om klimatet med dina vänner, inspirera till hållbara val genom att bjuda på vegetarisk mat, dela bilder från den mysiga tågresan och visa upp dina grymma secondhandfynd. Att ifrågasätta det som är klimatkorkat genom att ställa kritiska frågor till företag samtidigt som du genom att inspirera blir en morot för andra att förändra sig är superviktigt.
 
Vi matas ständigt med nya trender och prylar – hur tänker du kring detta?  
 
– Jag väljer inspirationskällor som inte triggar villhöver-nerven helt enkelt. Det är ju inget som tvingar mig att besöka inredningsbutiker med nyproducerade grejer, jag kan ju helt enkelt gå förbi. Jag kan välja att besöka ett musem, en utställning eller en kompis fina hem om jag behöver fylla på inspirationskontot istället. Samma sak med influencers, jag kan ju välja att följa de som inte ständigt gör om och fyller på med nytt, utan istället inspirerar på andra sätt. Man får välja bort, det är helt okej!
Inredningsprofilen: Så inreder du klimatsmart och hållbart
Maria Soxbos bästa tips är att alltid leta second hand först och att börja skilja på begär och behov. Foto Henrik Nero/Alexander White
Rulla till toppen