Naturnära inredning och luftiga ytor i drömstugan

Familjen letade länge efter drömstugan som skulle passa deras nya skogstomt. Till slut ritade de huset själva, och i dag har det lika vackra som praktiska helgboendet blivit deras andra hem.

Under sin uppväxt tillbringade Hanne Fremstad och Roar Solem många lov och helger på landet – något de båda två uppskattade och satte värde på. När de själva fick barn ville de därför förmedla kärleken till naturen till dem. Då första barnet, Filip, hade kommit tillbringade de ofta helger och högtider i sina släktingars olika stugor och lantställen. Det innebar dock mycket bilåkande och att ständigt packa och packa upp kläder och annat de behövde ha med sig. Efter några år hade en önskan vuxit fram hos dem båda att hitta ett eget fritidshus där de kunde skapa sina egna traditioner.
– Plötsligt befann vi oss på en tomtvisning, berättar  Roar. Den låg bara 45 minuter från vårt permanent­boende vilket var viktigt för oss eftersom vi ville tillbringa mycket tid i fritidshuset.
– Vi blev dessutom väldigt förälskade i området, fyller Hanne i. Fantastiska snöförhållanden och många mils uppkörda spår gjorde att vi år 2014 slog till och blev tomtägare.

Naturnära inredning och luftiga ytor i drömstugan
Sällskapsdelen i stugan består av ett stort allrum med kök, matplats och vardagsrum. I mitten står den funktionella rumsavdelaren med bland annat inbyggd dagbädd, förvaringsplats, lufttillförsel till öppna spisen, värmepump, vedförvaring och tre högskåp till köksdelen.
Naturnära inredning och luftiga ytor i drömstugan
Utsikt från loftet ner mot stugans sällskapsrum. Närmare naturen kommer man nästan inte. Den grå stolen är Hans J Wegners ”GE370” som i dag produceras av Getama. Stolen i svart skinn är ”Hunting Chair”, designad av Børge Mogensen. Mattan heter ”Karianne” och är från Molekule.
Naturnära inredning och luftiga ytor i drömstugan
Platsbyggda skjutdörrsgarderober, med dörrar i kvistfri furu, ger gott om förvaring. Gången har samma golvvärmelösning som i det intilliggande badrummet med bastu.
Ritade huset själva 

Sedan började jakten på drömstugan. De beställde kataloger, och dialoger med flera leverantörer inleddes, men att anpassa existerande husmodeller och planlösningar  efter familjens behov fungerade aldrig fullt ut så det slutade med att paret ritade stugan själva. 
– Efter ett halvår med ritprogrammet ”Sketchup” på kvällarna satt vi till slut med en komplett 3D-modell av vårt fritidshus, och grundarbetet kunde ta sin början, säger Roar. 

Tanken bakom den öppna planlösningen är att stugan ändå är delad – allrummet och gemensamhetsytorna ligger åt ena hållet – och sov- och badrum åt det andra. På så vis kan även ljud och värme anpassas efter olika behov. 
– Vi ville skapa ett stort allrum, med vardagsrum, matrum och kök, indelat i naturliga zoner, berättar Roar. 

Lösningen blev att bygga en rumsavdelare med flera funktioner. Den innehåller en öppen spis med stora glasytor som gör att lågorna kan ses från såväl köket som matrummet och vardagsrummet. 
– Även om allrummet är relativt stort och har högt i tak, så känner vi inte att det är på bekostnad av trivsamheten, säger Hanne. Rumsavdelaren innehåller också en inbyggd dagbädd med bokhyllor och förvaringsutrymme vänt mot vardagsrumsdelen. 

 

Naturnära inredning och luftiga ytor i drömstugan
Köksinredningen heter ”Tinta” och är från Kvik med bänkskiva ”Touch Nero”. Pendellampor ”Rock 1” med betongskärm, Straale. Matta, Pappelina. Fläkten är ”Clean” från Witt, svart tavellist, Juncher Design. Överst syns loftfönstret.
Naturnära inredning och luftiga ytor i drömstugan
Det vackra träplankorna, i douglasgran från Dinesen, löper från golv till tak och ger en varm och naturnära känsla. I vardagsrumsdelen står en stor soffa, ”Furninova”, från Bohus. Soffbordet är en designklassiker; ”Coffee Table”, designat av Isamu Noguchi 1944, producent är Vitra. Kaminen är centralt placerad och ger behaglig värme till huset.
Naturnära inredning och luftiga ytor i drömstugan
Matplatsen har ljusinsläpp från flera väderstreck. Utgången direkt från köket till terrassen använder familjen ofta. Matbordet är ett hemmasnickeri, gjort av golvplankor som blev över från bygget. Matstolarna är Hans J Wegners ”CH88”, i oljad, ek med svartpulverlackerat underrede, Carl Hansen & Søn. På golvet står Miguel Milás lampa ”Cesta” från Santa & Cole.
Hållbara inredningsval

Mot köket har rumsavdelaren förvaringsplats för ved samt tre högskåp. Dessutom innehåller den luftning för öppna spisen och en värmepump. 

Fritidshuset har fyra sovrum varav ett ligger på loftet. Här finns också ett badrum med bastu och en tvättstuga. Mellan dessa delar finns skjutdörrar så att allrummet snabbt kan värmas upp, medan sovdelen hålls svalare. 

Möbel- och inredningsval är också mycket noga genomtänkta. 

– Vi kommer inte att byta ut möbler och inredning i första taget och därför ville vi ha sådant som vi kan leva med under lång tid, säger Hanne. 

Mycket av inredningen är också i egen design, bland annat har Roar ritat husets trappa. Även matbordet och bänkarna har de tillverkat själva.

Naturnära inredning och luftiga ytor i drömstugan
Rumsavdelaren är klädd med varm­valsade stålplattor på 3 mm, som är ytbehandlade med owatrol. Den öppna spisen är väl ventilerad på ovansidan och via en luftspalt vid golvet samt extern lufttillförsel utifrån, dold under dagbädden. Stålplattorna är monterade på brandsäker Skamotec, som gör att ytan inte blir varm.
Naturnära inredning och luftiga ytor i drömstugan
Trappan är av egen design och materialet kommer från en lokal verkstad som också stod för svetsningen.
Organiska material 

Allt trä i stugan är ljust och de svarta fönsterkarmarna, dörrarna, en del detaljer och det svarta köket ger en fin kontrast. Rumsavdelaren är klädd med stora plåtar varmvalsad plåt som är behandlad med owatrololja. För att mjuka upp de starka kontrasterna har naturfärger och organiska material som skinn, ek, betong och ull tillförts. Det hela ger en trivsam och ombonad känsla i det praktiska hemmet.
– Vi har båda varit aktiva i val av material, lösningar, inredning och möbler, säger Roar. Som tur är har vi samma smak.

Familjen har verkligen lyckats skapa den lantliga fristad som de drömde om.
– Efter hektiska vardagar ser vi fram emot att kunna komma hit och vi stannar ofta till måndag morgon, säger Roar.Ingenting är bättre än att tillbringa tid tillsammans i den fantastiska naturen här uppe i fjällvärlden.

Naturnära inredning och luftiga ytor i drömstugan
Panelen i badrummet är densamma som i resten av fritidshuset. Belysningen kommer från belgiska Wever & Ducre.
Naturnära inredning och luftiga ytor i drömstugan
Bastun från Tylö har inretts med ljus, delvis återvunnen, asp. Träslaget går även igen i glasdörrens handtag.
Rulla till toppen