Här är hetaste gröna second hand-trenden just nu

Fler och fler får upp ögonen för att handla inredning second hand och nu är kategorin näst störst på Tradera. Allra störst är intresset för sticklingar.

Att handla inredning second hand är en trend vi verkligen älskar. Inte nog med att det är bättre för miljön, det ger dessutom möjlighet att göra unika och personliga fynd. Traderas årsrapport visar att 2019 var starkaste året hittills för köp- och säljsajten, som för första gången sålde över 10 miljoner begagnade varor. 

När det kommer till inredning är det sökord som Svenskt Tenn, Marimekko och Skultuna som trendar just nu. Listan över mest eftersökta formgivare toppas av Lisa Larsson, Stig Lindberg och Josef Frank. Totalt sett ökade kategorin inredning med 12 procent i försäljning, vilket gör den till Traderas näst mest populära kategori, efter kläder. 

– 2019 blev det starkaste året någonsin på Tradera. Allt fler svenskar börjar handla second hand, vilket är glädjande, eftersom det gynnar vår miljö. Att handla cirkulärt är nyckeln till en mer hållbar konsumtion, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Sticklingar största trenden

Den hetaste trenden av dem alla är dock sticklingar. Här ökade försäljningen med 54 procent jämfört med året innan, vilket innebar att det såldes sticklingar för totalt 18 miljoner kronor. 

Här är hetaste gröna second hand-trenden just nu
En Monstera deliciosa variegata aurea såldes för över 4 000 kr. Foto: Tradera

– Jag tror att denna gröna trend är en naturlig reaktion mot den uppkopplade och stressfyllda värld som vi lever i. Många tycker nog det känns avkopplande, tryggt och hoppfullt att pyssla om något litet och levande, säger Sofia Hagelin.

Det är främst sticklingar från gröna växter som eftersöks. Listan över mest sökta sticklingar toppas av palettblad, följt av pelargon, hoya, philodendron och hibiskus. Den allra dyraste sticklingen som såldes under 2019 var en Monstera deliciosa variegata aurea som gick för hela 4 312 kr.

Hela listan – dyraste sticklingauktionerna 2019

Auktion Var den såldes Slutpris
Monstera deliciosa variegata aurea (L) Stockholm 4 312
Anthurium Metallicum Västra Götaland 3 557
Zonartic Lara Tamara rotad stickling Örebro 3 052
Jägershus Moster Kerstin Västra Götaland 3 002
Philodendron ’Red Emerald Variegata’  Stockholm 2 907
Zonartic Bonas Happy Karin Örebro 2 707
Pelargon Jägershus Carsten Örebro 2 658
Philodendron ’Florida Beauty’  Skåne 2 553
Kaktus – Peyote caespitosa stor Värmland 2 230
Monstera Thai Constellation Stockholm 2 122

Uppgifter från Tradera

Låt hela hemmet blomma – tips för varje rum

Rulla till toppen