Kika in i växthuset som bjuder på djungelkänsla mitt i vintern

Det är underbart att besöka ett luftigt växthus när vår egen natur är färglös, det känns som att stiga in i en doftande djungel. Så är det på Trädgårdspaletten i Malmö, där Klaus Mårtensson är trädgårdsmästare.

Det är som en botanisk trädgård att till ljudet av porlande vatten vandra runt mellan växthusen på Trädgårdspaletten i Malmö, med bland annat en sju meter hög bambu och en monstera med tio meters omkrets. Förutom den underbara miljön finns det massor med kunskap att hämta i en handelsträdgård, med kunniga trädgårdsmästare som Klaus Mårtensson. Det mesta när det gäller växtskötsel handlar inte om att tukta sina blommor, utan om enkla saker som vatten och näring. Blommande växter säljs i rätt årstid, och skulle en kund plocka en planta som Klaus inte tror kommer att infria förväntningarna brukar han säga till. 

– Ärlighet och kunskap är viktigt, menar Klaus. Vissa plantor ska man inte sälja vissa tider på året, för det är bättre att de blommar naturligt än att de drivs fram. 

Kika in i växthuset som bjuder på djungelkänsla mitt i vintern
Klaus Mårtensson är tredje genera­tionens trädgårds­mästare och driver tillsammans med familjen handelsträdgården Trädgårdspaletten i Malmö.

För lite mer än femtio år sedan startade Trädgårds-paletten. 1967 bestämde Malte och Elsa Mårtensson sig för att åkermarken på Kulladal i södra Malmö skulle vara bra för deras drömprojekt – en handelsträdgård med kvalitetsplantor. Så småningom blev det cirka 3500 kvadratmeter odlingar under glas fördelade i åtta växthus, både för uppdrivning och försäljning av plantor. 

En sju meter hög bambu

Numera drivs handelsträdgården av parets son Bengt, hans fru Susanne och sonsonen Klaus och hans sambo Annie Nagy. I växthusen nära flera av Malmös stora köpcentrum döljs en fantastisk trädgård med en djungel av planterade växter, bland annat sju meter hög bambu, en kaktusodling och enorma palmer. Däremellan hittar man statyer av djur, tomtens släde och porlande vatten. I sju av växthusen kan man både vandra runt i grönskan och välja växter i kruka för hem och trädgård.

– Vi tycker att det är roligt att kunna låta kunderna gå runt och titta i våra växthus, säger Klaus Mårtensson. Det är lite som om de kommer hem till oss och tittar – och många tycker det är spännande och coolt.

Kika in i växthuset som bjuder på djungelkänsla mitt i vintern
Många av de stora kaktusarna och euphorbiorna är nergrävda i marken och har stått här i decennier.
Kika in i växthuset som bjuder på djungelkänsla mitt i vintern
Krukväxter som får blomma i rätt årstid, och inte är för hårt drivna, håller sig fina längre.

Eftersom familjen har haft handelsträdgården under så lång tid finns många historier att berätta. Många äldre Malmöbor minns Klaus farfar Malte som en av ”Tre Tarzans” – tre cirkusakrobater som reste runt i Skandinavien med sina konster. 

Isbana och Kanariebananer

Vid ett tillfälle möttes gäster i växthuset av Klaus pappa Bengt, som hängde i taket utklädd till gorilla med bananer. Bananerna var odlade på plats – vilket hör ihop med en berättelse om den isbana som familjen anlade i ett av växthusen.

– Jag och min syster tränade konståkning, men det var ont om tider i Malmös hallar, berättar Klaus. Det slutade med att familjen byggde ett nytt växthus med en isbana i under vintermånaderna. Vi hade en egen skridskoklubb, Palettens Skridskoklubb. Jag, min syster och min mamma blev tränare, och tillsammans med några hjälptränare ledde vi cirka 100 barn/säsong. Vi hade uppvisningar där en publik på cirka 400 personer fick stå och trängas vid palmerna runt isbanan.   

Kika in i växthuset som bjuder på djungelkänsla mitt i vintern
Statyer av djur kikar fram lite här och där bland grönskan.
Kika in i växthuset som bjuder på djungelkänsla mitt i vintern
Trädgårdspaletten består av cirka 3500 kvadratmeter odlingar under glas fördelade i åtta växthus,

Hur hänger då isbanan ihop med bananerna? Jo när man fryser is blir det en hel del spillvärme som familjen Mårtensson ledde in i växthuset bredvid. Där planterades kanariebananer. Med tiden spred de sig och bildade många plantor, som faktiskt producerar klasar av små och goda bananer.

Trädgårdspaletten har nu också en fjärde generation odlare på gång. Klaus och hans sambo Annie har sönerna Nils och Malte. Malte har en egen odling av ampelliljor, som han har haft till salu i affären. 

– Malte säger att han ska ta över handelsträdgården,  men det får han bestämma själv den dag det blir aktuellt, skrattar Klaus.

8 vackra trädgårdar du måste besöka i år

Rulla till toppen