7 klassiska vaser för våren

Våren väntar bakom hörnet, en tid då vi gärna fyller våra hem med vackra snittblommor. Härliga blommor kräver en lika härlig vas – och allra helst en tidlös variant som håller säsong efter säsong. Här är 7 nygamla vaser att satsa på!

1. Lyngbyvasen från Lyngby 

En vas och designikon i ett. Mest klassisk är den i vitt porslin men vasen kommer i flera storlekar, färger och material. Vasen lanserades 1936 och är inspirerad av Tysklands Bauhaus-rörelse. 

7 klassiska vaser för våren
Lyngbyvasen är en tidlös klassiker som passar i de flesta hem.

2. Kolonn från Skruf 

Denna skönhet skapades till Nationalmuseums nyöppning i Stockholm 2018. Den är även handblåst och finns i tre olika storlekar. Kolonn är formgiven av Carina Seth Andersson, samma designer som står bakom den välkända vasen Dagg.  

7 klassiska vaser för våren
Vasen Kolonn från Skruf är en ny klassiker. Foto Nationalmuseum

3. Urna från Marimekko

Även denna vas är formgiven av Carina Seth Andersson. Denna klassiker tillverkas i munblåst glas och kommer i en rad olika färger.

  

 

 

  

7 klassiska vaser för våren
Vasen Urna från Marimekko i färgen olivgrön.

4. Alvar Aalto vas från Iittala 

Inspirerad av vattnets vågor (Aalto är det finska ordet för ”våg”) och en symbol för finsk formgivning. Vasen fomgiven av Alvar Aalto är numera ett av de mest berömda glasobjekten i världen och idag finns vasen i flera olika färger och storlekar. 

7 klassiska vaser för våren
Vasen Aalto från Iittala är en av värdens mest kända glasobjekt.

5. Pillar Vase från Cooee Design 

En keramikvas i annorlunda form som är lika vacker med som utan blommor i. Vasen är handgjord med en matt handmålad yta. 

 

7 klassiska vaser för våren
Pillar Vase från Cooee kommer i olika storlekar och färger och är lika vacker med som utan blommor.

6. Äng Mega från Klong 

Som en äng, fast inomhus! Den klassiska Äng-vasen från klong finns i lite olika utföranden men tanken är densamma – att enkelt arrangera blommor i olika höjder. Passar perfekt för vårens nyplockade blommor.

 

7 klassiska vaser för våren
Som en vacker sommaräng inomhus. Foto Klong

7. Glasvas Klar från Ernst 

En relativt ny och prisvärd klassiker är denna runda vas i klarglas från Ernst. Förutom för blommor så passar den även för värmeljus 

 

7 klassiska vaser för våren
En ny vas-klassiker från Ernst.
Rulla till toppen