6 stora inredningstrender enligt Formex

Nordens största inredningsmässa Formex har snart nått sitt slut. Med oss tar vi ett gäng inspirerande trender och idéer för det kommande året. Och trendspaningen talar sitt tydliga språk: Nu vill vi har färger, material och inredning som håller över tid, som är snällare mot både människa och miljö.

1. Grönska och organiska former 

De torkade blommorna får ett rejält uppsving i vår, och det kanske inte är så konstigt med tanke på både miljö och klimat. Men även gröna växter, gröna toner och blomstrande mönster fortsätter att sätta stilen i år. 

6 stora inredningstrender enligt Formex
Gröna nyanser och naturinspirerade mönster från danska VanillaFly.

2. Blåskala 

Redan 2019 skvallrade om vilken färgskala som väntade, fast att kulörer som beige och greige har hållt sig kvar har kallare nyanser av både grått och blått börjat sig leta in i inredningen. Så det var ingen överraskning när färginstitutet Pantone utsåg trendfärgen för 2020: Classic Blue. På Formexmässan syntes allt från ljusa blåtoner och turkos till mer dominerande nyanser såsom koboltblått. 

6 stora inredningstrender enligt Formex
Blå väggar från Jotun.

3. Lila och rosa 

En uppstickare som piggar upp är nyanser av lila och rosa. Färgerna har synts på allt från fåtöljer och soffor till väggar och porslin. 

6 stora inredningstrender enligt Formex

4. Naturmaterial 

Plast och onaturliga material känns minst sagt förlegade. Naturmaterialen fortsätter att leta sig in i  våra hem och några av säsongens nya exempel är blamnd annat återvunnet papper och flätad jute. Även miljövänliga textilier är ett område som blir allt viktigare.  

 

6 stora inredningstrender enligt Formex
Naturmaterial hos Dixie.

5. Nya naturfärger 

Fast att blåskalan dominerar så är naturnära färger som beige inte helt ute ur leken. Däremot får kulören samsas med nya tidlösa naturfärger som mörkare jordiga nyanser, honungstoner och ochra. 

 

 

6 stora inredningstrender enligt Formex
Vi går nya naturtoner till mötes. Foto Formex/Jonas Sveningsson

6. Keramik och ny dekoration

Krukor och vaser i allmänhet och vackra ytor i synnerhet. Keramiktrenden bjuder på allt från färgstark glasyr till råa naturfärgade ytor och strukturer. Bredvid den mer nedtonade trenden har detaljer som porslinsdjur  gjort storstilat återtåg och den kitschiga stilen på smygande tillbakagång. 

6 stora inredningstrender enligt Formex
Keramik från Kajsa Cramer.
Scroll to Top