Här är de 10 trendigaste växterna 2020

Monstera och fiolfikus eller kanske ormbunke och begonia? Att inreda med växter är en trend som bara fortsätter att växa. Men vilka växter kommer få flytta in i våra hem under 2020? Växtföretaget Plantagen har listat 10 växter som spås trenda inom kort.

1. Zebrasköld

Den här vackra växten har stora, zebramönstrade blad och höga stjälkar. Trivs bäst på ljusa platser utan direkt sol. Ska helst stå luftigt, på exempelvis en pall eller piedestal. 

2. Ormbunke

Ormbunksväxten spjutbräken är en av våra mest klassiska och tåligaste krukväxter. Den är en lättskött, stor och frodig växt med kompakt växtsätt. Placeras en bit in i rummet och duschas regelbundet med kalkfritt vatten.

3. Fönsterfikus

Fönsterfikusen, även kallad Rubber plant, har läderaktiga, glänsande och mörkgröna blad. Den är my ket lättskött och passar på vardagsrumsgolvet då den kan bli riktigt stor. 

4. Paraplyaralia

Hoppa på trenden med inomhusträd! Paraplyaralia är en lättskött och populär sort med blanka, vackra blad i rosetter, som ett paraply. Kan bli upp till en meter hög och kan stå både ljust och i halvskugga.

5. Porslinsblomma

Trendig, tropisk växt med väldoftande blommor. Växten är lättskött och trivs i vårt varma inomhusklimat. Klättrande på en spaljé, båge eller hängandes i ampel blir porslinsblomman ett vackert blickfång. Trivs bäst om den får torka lätt mellan vattningarna.

Här är de 10 trendigaste växterna 2020
Letar du efter en trendig, vacker och lättskött växt? Då är fönsterfikusen ett säkert kort. Foto Getty Images
Här är de 10 trendigaste växterna 2020
I år ser vi mer än bara gröna växter. Porslinsblomman är ett sätt att få in mer färg och doft hemma. Foto Getty Images

6. Palettblad

Palettbladet har fullkomligt exploderat i popularitet de senaste åren – och trenden håller i sig även i år. Förutom att vara en dekorativ färgbomb är växten lättskött och snabbväxande. Vill du att den ska få ännu starkare färger? Placera den i så fall så ljust som möjligt.

7. Begonia

En lättskött retroväxt som finns i många olika färger, former och mönster. Allt från den klassiska ”mormorsblomman” till trendiga varianter i olika nyanser och färgkombinationer. 

8. Rosenkalla

En riktig klassiker som med sina högblanka blad och exotiska blommor sprider elegans var du än placerar den. Växten är enkel att sköta och blommar dessutom nästan helt utan viloperiod, året om. Tycker bäst om ljummet vatten och lucker jord.

9. Gullranka

En nygammal favorit med hängande eller klättrande växtsätt som både är lättskött och snabbväxande. Perfekt att placera i en ampel i ett fönster utan direkt sol. Med sitt gulbrokiga bladverk livar gullrankan upp och sköter sig själv bara den får vatten när jorden torkat upp.

10. Grupperade suckulenter

Suckulenter är växter som håller vatten i sina blad och därav kallas för fetbladiga. Riktigt trendiga sorter att placera i grupp är paradisträd, echeveria och apsvans. Hoppa på trenden genom att skapa ett blombord med olika suckulenter och söta kaktusar i grupp. 

Här är de 10 trendigaste växterna 2020
Palettblad fortsätter att förgylla våra fönster även i år. Foto Getty Images
Här är de 10 trendigaste växterna 2020
Gullrankan har fått ett uppsving de senaste åren. Passar perfekt om man vill ha en så kallad växtgardin i exempelvis köksfönstret. Foto Getty Images
Här är de 10 trendigaste växterna 2020
Tåliga och vackra suckulenter kommer vi se mer av 2020. Foto Getty Images

 

 

 

 

Rulla till toppen