Släng inte din julstjärna – det går att få den att blomma igen

Med beslutsamhet och tålamod kan du faktiskt få din julstjärna att blomma igen nästa jul – eller så behåller du den bara som en fin bladväxt.

Många vill städa bort julen redan i mellandagarna, men varför slänga dina julstjärnor om de fortfarande blommar och är fina. Visste du att du kan få dem att blomma igen till nästa jul? Det krävs en del tur och envishet, men med dessa experttips från Blomstefrämjandet kan du lyckas! 

Tricket är att återskapa julstjärnans naturliga miljö. Den växer vilt i Mexico och när nätterna kommer allt tidigare reagerar den med att sätta knopp. Du måste alltså se till att skapa ”nätter” som är 14 timmar långa, under minst åtta veckor. För att julstjärnan ska blomma till jul rekommenderas att du börjar i mitten av september. 

Skapa natt för julstjärnan genom att placera den i ett mörklagt rum, till exempel en garderob. Det är viktigt att ingen lampa tänds för då går inte signalen för att bilda knopp fram och du måste börja om från början med 8 sammanhängande veckor. Det funkar också att ställa en kartong eller liknande över blomman.

När det sedan ska bli dag för blomman är det viktigt med mycket ljus. Ett tips är att ställa den mörkt vid kl 17, och sedan ställa fram den i ljuset kl 07 på morgonen. Temperaturen bör ligga runt 20 grader och plantan ska vattnas regelbundet med svag näringslösning. 

Ett lättare alternativ för att bevara din julstjärna är att odla vidare den till en bladväxt. Det här är mindre komplicerat, och gröna växter är ju en evig favorit i våra hem.

Gör så här för att odla vidare julstjärnan till en bladväxt:

Ställ den i ett så ljust fönster som möjligt och vattna regelbundet med svag näringslösning. Jorden bör torka ut lite mellan vattningarna.  

När våren närmar sig planterar du om julstjärnan och skär av de gamla blomställningarna. Använd handskar för att undvika växtsaften. 

Under sommaren kan blomman gärna stå ute i trädgården och vattnas med näringsberikat regnvatten. 

Källa: Blomsterfrämjandet

8 vackra trädgårdar du måste besöka i år

Rulla till toppen