8 vackra trädgårdar du måste besöka i år

Brittiska slottsparker eller romantiska köksträdgårdar? Här är 8 klassiska trädgårdar som alla är värda ett besök.


1. Englands mest omtalade trädgård – Sissinghurst Castle Garden, England

En ikon som inspirerat många trädgårdsentusiaster. Europas vackraste trädgård, kanske? Superlativen räcker inte till när Englands mest omtalade trädgård ska beskrivas. Grundarna bakom denna prunkande skapelse är författaren Vita Sackville-West och hennes make diplomaten Harold Nicolson som satte spaden i jorden efter att ha köpt slottet 1930. Ett perfekt trädgårdsteam där Harold drog upp strukturer och linjer för olika trädgårdsrum och Vita fyllde dem med romantiskt flöde.

Den vita trädgården, bäst runt midsommar, är det mest kända av trädgårdsrummen, men alla har sin egen höjdpunkt.  Lime Walk (lindallén) har sitt crescendo under våren med alla lökväxter, Cottage Garden blommar fantastiskt i juni. Oavsett säsong är trädgårdens huvudnummer dess strukturer med knivskarpa idegranshäckar, vackra stenanläggningar, klippt buxbom, murar och gamla byggnader. De är lika imponerande året om.

Öppet: På hemsidan finns en kalender som visar öppettider månad för månad.
www.nationaltrust.org.uk/sissinghurst-castle-garden

8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Rosenträdgården på Sissinghurst är en dröm med rosor, kaprifol, fikon och vinstockar.
8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Alla delar av Sissinghursts gröna rum är stilfullt genomtänkta.

2. Impressionistens sensommardröm – Claude Monets trädgård, Giverny, Frankrike

Claude Monet var inte bara en världsberömd impressionist, han var också en hängiven trädgårdsmästare. Den egna trädgården började han anlägga 1883. Målet var att skapa en blommande trädgård året runt för att alltid ha något att måla av. Man känner igen många av målningarnas motiv när man går runt i hans gröna universum, cirka sju mil nordöst om Paris.

September är  en bra  tid att komma hit trots att näckrosorna är överblommade. Antalet besökare är färre och trädgården ljuvlig med ett överflöd av solrosor, dahlior, astrar, blommande slingerkrasse och rosbeklädda portaler. Någon lär ha sagt att Monets trädgård är hans största konstverk. 

Öppet: Dagligen året om utom måndagar. 1 april–1 november. 
www.fondation-monet.com

8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
I Giverny, i Normandie, finns konstnären Claude Monets berömda hus och trädgård, där han bodde i över 40 år. Pelargoner och ljuvliga klätterväxter sätter stilen.
8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Den berömda näckrosdammen ligger i vatten-trädgården, ”Jardin d’eau”, som omges av tårpilar. Näckrosorna planterades av Monet själv som var en hängiven trädgårdsmästare.

3. Grönskande gåva – Hildasholm, Dalarna

När drottning Victorias livläkare Axel Munthe gifte sig med engelska societetsdamen Hilda Pennington-Mellor 1907, gav han sin unga hustru ett hus i Leksand som morgongåva. Det kom att bli hennes och deras gemensamma söners bästa sommarnöje under många år. I tillhörande naturpark skapade trädgårdsintresserade Hilda tretton små trädgårdsrum, några i husets närhet, andra längre ut i parken, men alla med sin egen identitet och namn.

Det äldsta trädgårdsrummet, ”Påfågelträdgården”, anlade hon 1910. Hilda använde inga exklusiva växter i trädgårdens olika rum utan vardagliga blommor i trakten. Ändå blev resultatet en plats så olik andra trädgårdar i Dalarna, som en främmande fågel mitt i den svenska naturen. Tack vare restaureringar av trädgården, påbörjade under 1960-talet, kan man i dag njuta av Hildas grönskande verk med bland annat vackra formklippningar, högvuxna perennrabatter, rosor och skulpturer. För att inte tala om lövgången av syren. Den är magisk.

Öppet: Dagligen från början av juni till augusti, kl 10–17. Under september: lördag–söndag. 
Trädgårdsguidning erbjuds varje onsdag kl 14 under juli. Man kan också besöka trädgården på egen hand.
hildasholm.org

8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Dagliljor flankerar ”Den nedsänkta trädgården”. På ena sidan gul daglilja som blommar vid midsommartid, mitt emot brunröd daglilja som har sin blomningstid senare på sommaren.
8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Lövgången av syren leder från gårdsplanen på Hildasholm fram till den lilla smidda grinden i muren mot kyrkogården. Grinden användes av familjen Munthe när de gick till kyrkan om söndagarna.

4. Blåregn och ruiner – Ninfa, Sermoneta, Italien

Vissa beskriver platsen som trolsk, andra tycker den är sagolik – Ninfa, sex mil söder om Rom, har av trädgårdskännare utsetts till världens mest romantiska trädgård. Under medeltiden var Ninfa en stad som drabbades av krig och flera malariautbrott och därför övergavs under 1300-talet.

I mer än 500 år låg platsen i dvala innan den försiktigt väcktes ur sin törnrosasömn och sakta gjordes om till en park där de historiska ruinerna och stenmurarna, många övervuxna med klängrosor och vildvin, samsas med bäckar, stenbroar och vatten som stilla passerar förbi. Allra vackrast är trädgården under slutet av april då blåregnet blommar i stora skyar och magnoliaträdens grenar dignar av praktfulla blommor. 

Öppet: Begränsade öppettider perioden april–november.   
www.romabbella.com

8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Atmosfären i Ninfa är trolsk, och utöver växtlighet och ruiner så finns här ett rikligt djurliv med ugglor, kungs­fiskare, grävlingar och piggsvin som också trivs i denna italienska pärla.
8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Parken väcktes till liv igen på 1920-talet efter många hundra års törnrosasömn från det att staden förstördes 1382. Den renoverades och man planterade nya träd.

5. John Taylors storslagna slottspark – Tjolöholms Slott, Halland

Den kallas för ”Sveriges mest brittiska trädgård” trots att den är ritad 1897 av arkitekten Lars Israel Wahlman. Han var inspirerad av tidens starka trend – Arts and Crafts-rörelsen – en reaktion mot massproducerat storskaligt och en vurm för gediget hantverk, enligt gamla traditioner. Som det anstår en brittisk slottsträdgård har Tjolöholms slott numera en äkta brittisk slottsträdgårdsmästare: den rikskände John Taylor. Tillsammans med godsets andra skickliga trädgårdsmästare arbetar han med att bevara och utveckla slottets storslagna trädgård som karaktäriseras av trimmade gräsmattor, formklippta buskar, frodiga rabatter i engelsk stil, imponerande siktlinjer och en nyligen restaurerad rosengång.

Senaste tillskottet är en ”knot garden”– broderiträdgård – utifrån arkitekt Wahlmans ritningar; ett viktigt attribut i engelska slottsträdgårdar, men någon sådan blev med stor sannolikhet inte anlagd när slottet byggdes. Beundra blomsterprakten på egen hand eller med guidning av kunniga trädgårdsmästare. Eller också under exklusiv ledning av John Taylor själv. Det är bara att boka!

Öppet: Slottsträdgården och parken är alltid öppna för besök. 
www.tjoloholm.se

8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Parken på Tjolöholm präglas av förhållandet till den vilda naturen. Den tuktade trädgården, med sina trimmade gräsmattor och formklippta buskar, övergår på ett elegant sätt i den omgivande naturen. På havssidan av slottet ligger en ”sunken garden” – en nedsänkt del av trädgården.
8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Det var populärt bland Arts and Crafts-förespråkarna att skapa rumslighet i trädgården med hjälp av häckar, murar och buskage.

6. Blomsterälskarnas färgstarka skådeplats – Keukenhof, Nederländerna

Keukenhof  är en av Euopas mest välkända trädgårdar, och oavsett om du tycker om tulpaner eller ej så är den en upplevelse för alla som är trädgårds-intresserade. ”Keukenhof” betyder köksträdgård och redan på 1400-talet odlades det grönsaker till slottsköket på Teylingen här. Över sju miljoner (!) blomsterlökar, främst tulpaner, planteras årligen och de skänker en överdådig växtprakt från slutet av mars till slutet av maj.

I Keukenhof är allt stort. De 15 kilometer långa gångarna slingrar sig fram mellan gigantiska planteringar, och varje vecka händer något nytt. Först blommar irisar, snödroppar och krokus, sedan kommer bland annat de välkända tulpanerna, pärlhyacinter, kungsängsliljor, kejsarkronor och stjärnhyacinter. Här finns många växthus med olika blomsterutställningar, flera restauranger och butiker med lökar för din egen trädgård. 

Öppet: Keukenhof håller öppet från den 21 mars till den 10 maj 2020. Vill du inte trängas så bör du vara där före kl 10.30 eller efter kl 16.00. 
www.keukenhof.nl

8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Trädgården Keukenhof bjuder på en färgexplosion av tulpaner i olika storlekar och utföranden. Här finns också en engelsk och en historisk trädgård. För den som vill plantera tulpaner hemma i den egna trädgården finns en uppsjö av lökar att välja mellan.

7. Magiskt palats med dolda gröna rum – Alhambra, Granada, Spanien

Alhambra, Granadas moriska palats, bjuder på  ett storslaget område med flera undersköna trädgårdar. De dekorativa fontänerna, de hemliga innergårdarna med sina välansade rabatter och alla de små arkitektoniska detaljerna skapar tillsammans en imponerande upp-levelse. I Generalife, området utanför Alhambras murar, finns mycket inspiration för dig som vill designa sin trädgård med hjälp av vatten, stenläggningar och krukor med växtlighet.

Öppet: Under 2020 håller trädgårdarna öppet från den 1 april till den 14 oktober.
www.alhambradegranada.org

8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Det sägs att den arabiska trädgården är en vision av paradiset. I Alhambra finns flera utsökta trädgårdar, fontäner och dammar som ger en känsla av förtrollning.
8 vackra trädgårdar du måste besöka i år

8. De Japanske Haver, Fyn, Danmark – Japansk oas på Fyn

Man behöver inte åka till Japan för att uppleva en japansk trädgård i all sin prakt. Det räcker att ta sig till danska ön Fyn där Peter och Anna Dalsgaard har skapat en japansk inspirationsträdgård, godkänd av en trädgårdsdesigner från Kyoto som hjälpte paret med grundläggande strukturer när trädgården började anläggas 2006. I dag, 14 år senare, har den vuxit till en stilla, underskön oas, uppbyggd enligt den djupa filosofi som japanska trädgårdar ytterst handlar om – livets olika faser. Här finns förutom vacker växtlighet, krattade stengångar och vattendrag även en meditationsträdgård, ett tehus, en butik och möjligheter att avnjuta japansk mat. 

Öppet: Dagligen 1 maj–30 september kl 10–18. Stängt måndagar under vecka 18–25 samt vecka 34–39.  www.dejapanskehaver.dk

8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Över 4 000 träd och mer än 16 000 buskar samt annan växtlighet gör att det är lätt att förlora sig i många sköna timmar här.
8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
8 vackra trädgårdar du måste besöka i år
Stilla vattenblänk och porlande bäckar, slingrande stigar och små vattenfall möter besökarna i den japanska trädgården.

Foto: Curt Schröder (NinfA och Sissinghurst), Ingemar Blomqvist (Hildasholm), Will Rose (Tjolöholm), GETTY IMAGES

Forskare: En vildvuxen trädgård kan vara bättre för din hälsa än en prydlig

Rulla till toppen