Förnya med färg – 5 tips på hur du kombinerar kulörer

Att måla om hemma är roligt och enkelt, och du får stor förändring för relativt liten peng. Men hur vet man vilka kulörer som passar ihop?

Den avskalade skandinaviska stilen med vita och grå väggar har varit stor i många år, men vi är allt fler som får upp ögonen för det här med färg. För det är ju så roligt – och dessutom väldigt enkelt att förnya hemmet, utan att behöva lägga ner en förmögenhet.

Hus & Hems duktiga stylist Matilda Appelgren håller i kursen ”Sätt färg på väggarna” och vet allt om hur du förändrar ditt hem med färg. Här delar hon med sig av några tips på hur du kan tänka när du ska kombinera olika kulörer:

Förnya med färg – 5 tips på hur du kombinerar kulörer
Ton i ton i grönt. Den ljusa färgen är 7629 Antique Green och den mörka är 7613 Northern Mystic, båda från Jotun.

1. Att inreda med färger som går ton i ton, det vill säga har samma kulörton men olika ljushet och kulörstyrka, är populärt. Det finns dock en risk att toner som ligger allt för nära varandra grötar ihop sig och blir svåra att urskilja. Undvik det här genom att, innan du börjar måla, välja ut några toner du gillar och testa hur de ser ut tillsammans. Kanske måste du bryta av med en kulörton som är starkare eller ljusare för att få dynamik i rummet.

Förnya med färg – 5 tips på hur du kombinerar kulörer
En härlig kombination av 706 Markis och 707 Fjärilslarv från Alcro.

2.  Var inte rädd för kulörer som sägs ”skära sig” mot varandra. Faktum är att med rätt kunskap så kan du få de flesta färgkombinationer att funka. Tricket är att färgerna ska ha samma ”mättnad”, det vill säga att de har lika mycket svärta i sig.

3. Ett annat bra tips för att lyckas med färgkrockar är att låta möbler och andra inredningsdetaljer ta upp färgen på väggarna och på så sätt balansera upp helhetsintrycket. 

Förnya med färg – 5 tips på hur du kombinerar kulörer
Luftigt blått sovrum i färgen Midsommarnatt 756 från Beckers.

4. Tänk på att olika kulörer har olika egenskaper. Gult eller rött kan exempelvis förminska ett rum, medan gröna eller blå toner istället kan få ett rum att upplevas som luftigare och svalare. 

5. Om du ändå helst vill måla väggarna vita finns det också en del att tänka på. För att ditt hem ska kännas ombonat och inte kallt och sterilt bör du välja en kulör som inte är helt kritvit utan har lite svart eller gult pigment i sig.

Vill du lära dig ännu mer om färg? Gå vår kurs Sätt färg på väggarna! 

5 sätt att inreda med trendfärgen rosa

Rulla till toppen