Undvik brandrisk i jul – därför ska du INTE handla från e-handelsjättarna

Billiga ljusslingor från sajter som Wish kan vara lockande att köpa, men tester visar att produkter från dessa sajter kan vara farliga att använda – och i värsta fall orsaka brand.

Funderar du på att klicka hem en dekorativ ljusslinga för endast 77 kr från Wish eller liknande sajt? Eller kanske en elektrisk adventsljusstake som påstås ha kostat 2 040 kr, men nu går att köpa för endast 249 kr? I så fall vill vi be dig att tänka om. Inte nog med att transporterna påverkar klimatet negativt, dessutom kan dessa produkter faktiskt vara farliga.

Elsäkerhetsverket och Sveriges Konsumenter varnar nu för att elprodukter från sajter som Wish, Ebay och AliExpress ofta ligger bakom olyckor i hemmet. Det rapporteras om laddare som gett användaren elchocker, börjat brinna eller exploderat, och i många fall har de varit köpta från just dessa enorma e-handelssajter.

När Elsäkerhetsverket testade 10 USB-laddare köpta på Wish visade det sig att inte en enda laddare klarade testet. Istället bedömdes alla som farliga att använda.

– De tio laddarna klarade inte ens baskraven för säkerhet. Sex av laddarna uppfyller inte kravet på brandbeständighet, utan brinner upp i sin helhet. Ingen laddare klarar kravet på isolationsavstånd, säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

Det konsumenter ofta missar är att ingen ansvarar för att dessa produkter, som finns att köpa på sajter som Wish, är säkra att använda. Företaget Wish säljer i sig självt inga produkter, utan fungerar bara som mellanhand och tillhandahåller en plattform där säljare kan visa upp sina varor för potentiella kunder. Sajten ställer inga krav på säkerhet hos produkter, som ofta är tillverkade i länder där säkerhetskraven skiljer sig från de svenska. 

När du handlar från ett land utanför EU kallas det för privatimport, och då har du inte samma rättigheter som konsument. Köper du en produkt i Sverige är det tillverkaren eller importören som ansvarar för att varan är säker, men det ansvaret hamnar istället på dig om du själv importerar en elprodukt. 

Viktig att tänka på när du handlar julklappar på nätet – 3 tips:

1. Köp en produkt som är anpassad för svenska vägguttag. Om du beställer från ett land utanför EU finns inte samma krav som här, utan då riskerar du att få en produkt med stickpropp som inte passar i svenska uttag. Du ska aldrig använda produkter som du behöver en adapter för att plugga in. 

2. Köp aldrig något som saknar CE-märkning. CE-märkningen betyder att tillverkaren intygar att produkten uppfyller alla säkerhetskrav. Varan bör också vara märkt med kontaktuppgifter till tillverkaren och importören. Produkter som ska användas utomhus ska ha rätt IP-klass, vilket innebär att de är skyddade mot damm, väta och dylikt. Ta reda på vilken spänning produkten är gjord för – i Sverige har vi 230 volt.

3. Köp aldrig kopior. Enligt de tester som Elsäkerhetsverket genomfört är det svårt att se någon skillnad på utsidan (bortsett från priset), men kopierade elprodukter kan i värsta fall orsaka brand eller elchock. 

Källa: Elsäkerhetsverket

Nu lanseras digitala mäklartjänsten Blok i Sverige

Rulla till toppen