Visst vill vi gärna mata fåglarna i vinter, men vilken typ av frön ska man köpa? Och vilket fågelbord är bäst att ha i trädgården? Det får du svar på här.
Att ha fåglar i närheten får oss att må bättre visar forskning, därför vill vi så klart ha våra trädgårdar fulla av små och stora fjäderfän. Men i takt med att vintern närmar sig och det blir kallare blir det allt svårare för fåglarna att hitta mat. Självklart hjälper vi gärna till med ett fågelbord i trädgården!
Det här ska du tänka på om du vill mata fåglarna i vinter:
Under vintern behöver fröätande fåglar extra mycket energi, i form av feta frön som till exempel solrosfrön eller hampafrön. Se därför gärna till att den fröblandning du köper innehåller dessa sorter.
Småfåglar vid matningen kan bli ett lätt byte för rovfåglar. Se därför till att välja en plats med träd och buskar de kan gömma sig i. För lågt hängande buskar kan dock utgöra en fara, eftersom de blir bra gömställen för katter.
Använd fröautomat eller liknande, så att det inte kommer avföring i maten. Bakterier som salmonella och andra otrevligheter sprids annars lätt när många fåglar trängs vid bordet. Gör gärna rent fågelbordet regelbundet, så minskar du risken för smittspridning ytterligare.
Olika fåglar har olika favoriträtter. Med hjälp av den här listan kan du servera ett brett utbud och bjuda in många olika bevingade gäster till din restaurang.
Hampfrö
Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita
Solrosfrö
Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka
Havre, brödbitar
Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva
Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö
Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv
Bokollon
Bofink, bergfink, nötväcka
Ekollon
Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka
Hasselnötter
Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett
Osaltade jordnötter
De flesta mesar, nötväcka och siskor
Talg, ister, späck, kokosfett
Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes
Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär
Olika trastar, sidensvans
Källa: Naturskyddsföreningen