Trendspaning: Framtidens solceller ska kunna tryckas som tidningar

Det händer mycket på solenergifronten och innovativ teknik och spännande samarbeten dyker upp som på löpande band. Vi har listat fyra spännande trender på temat!

Ikea ♥ Solceller  

Ikea gav sig nyligen in i solcellsbranschen i samarbete med Svea Solar som också erbjuder rådgivning  och installation. Först ut var Skåne, Göteborg och Stockholm, men före årsskiftet ska ”Solstråle” finnas på 95  procent av den svenska marknaden.

Framtidens solceller – ska kunna tryckas som tidningar 

Företaget Epishine i Linköping arbetar just nu med en teknik som går ut på att man trycker solceller på liknaande sätt som tidningar. Resultatet? Böjbara, tunna och delvis genomskinliga plastbitar med ett mikroskopiskt lager av ett sorts bläck, lika tunt som en hundradels hårstrå. Tanken är att solcellerna ska kunna rullas på rullar som toalettpapper. Solcellerna har främst använts i olika pilotprojekt men levererades nyligen till sin första kund – som än så länge är hemlig. Enligt Epishine skulle deras maskin, som skriver ut två meter breda solceller, kunna proucera solceller motsvarande en kärnkraftsreaktor i månaden. 

Solcellsparker  

I november förra året invigde Göteborg Energi tillsammans med fler aktörer solcellsparken Nya Solevi på Hisingen i Göteborg. Parkens solceller täcker 107 000 m2, vilket motsvarar 16 fotbollsplaner. När parken når max effekt producerar den 5.5 MW, vilket kan ge ström åt 1100 villor varje år. Nyligen avslöjade även HSB Energi att de kommer bygga Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. 

Solceller som ser ut som ett vanligt tak

Ska du bygga nytt eller renovera taket? Nu finns det en rad företag som erbjuder solceller som är helt integrerade och gör att taket ser ut som ett helt vanligt tak. 

Rulla till toppen