Goda nyheter för alla som brukar önska sig en trädgård lika välvårdad som grannens.
Som vi tidigare har berättat har grönska och växtlighet en mängd positiva effekter på vårt välbefinnande, något som många av oss kan skriva under på. En undersökning som Plantagen gjort i samband med sin årliga rapport Växttrender visar att hela 80 procent av de tillfrågade får avkoppling och återhämtning i naturen.
– Det här med ”skogsbad” har lite av en flumstämpel, men det finns forskning som visar att det har en positiv inverkan på både stressnivåer och blodtryck, förklarar Eva Sahlin, forskare inom naturhälsa, välbefinnande och stress, i rapporten.
Den egna trädgården är också en källa till avkoppling för många. Trädgårdsarbete är, som vi vet, bra för hälsan, och dessutom behöver du inte ha ångest om din trädgård inte är riktigt så prydlig som du skulle önska. Tvärtom visar forskning att en vildvuxen trädgård kan ha mer positiva effekter på hälsan än en prydlig och välordnad trädgård.
– Det vilda ger oss en känsla av att det inte är påverkat av människohand, och det i sig har en mer lugnande effekt. En naturtomt kompletterad med odlingslådor för säsongsblomning kan vara en god idé, säger Eva Sahlin.
Intresset för att odla sina egna grönsaker och annat ätbart växer sig också allt starkare. En sallad på egenodlade grödor smakar extra gott, och att sköta om något och se det växa får oss att må extra bra. Bli inte ledsen om du inte har en stor trädgård, även små odlingslådor på balkongen eller krukväxter på fönsterbrädan är nog för att du ska kunna dra fördel av de positiva effekterna grönska har på hälsan.
– En balkong kan räcka långt. Det är bevisat att när man vårdar något som ger tillbaka, så ger det ett extra värde – till exempel att kunna göra pesto på egen basilika. Ju mer grönt man kan ha i sin omgivning, desto bättre, säger Eva Sahlin.
Härligt att höra, eller hur?