Växter får oss att må bättre – 4 exempel du kanske inte kände till

Att vara ute i naturen och att pyssla i den egna trädgården blir allt mer populärt. Det pratas mycket om att naturen är bra för hälsan, men har du koll på vilka positiva effekter grönska faktiskt kan ha på vår kropp och vår hjärna?


1. Trädgårdsarbete hjälper oss att rehabiliteras snabbare

Eva Sahlin är forskare inom natur, hälsa, välbefinnande och stress. 2014 genomförde hon en studie som bevisar att rehabilitering av långtidssjukskrivna har extra bra effekt om den genomförs i gröna miljöer och i kombination med trädgårdsarbete. 

2. Närhet till grönska får oss att läka fortare

På 70-talet i Pennsylvania genomfördes en studie på gallstenspatienter som återhämtade sig efter operation. Studien visade att de som haft grönska utanför fönstret tillfrisknade snabbare än övriga.

3. Växter gör oss mer produktiva på jobbet

En norsk studie från 2007 visar att närheten till växter på arbetsplatsen minskar sjukfrånvaron och ökar produktiviteten hos de anställda.

4. Grönska minskar stress

En studie från 1991 fokuserade på att visa filmer och bilder på naturmiljöer och på urbana miljöer för testpersonerna, för att ta reda på hur olika miljöer påverkar återhämtningen från stress. Resultatet visar att naturmiljöerna underlättade återhämtningen.

Källa: Plantagens rapport Växttrender 2019

 

Inred med inspiration från naturen – bli gladare och slipp stress

Scroll to Top