Nytt Ikea-samarbete – och här är kollektionen som fortfarande ökar i värde

Virgil Ablohs kollektion Markerad för Ikea är framtagen som ett "startpaket" för det första egna hemmet. Unga har fått komma till tals i flertalet undersökningar under arbetets gång. Samtidigt finns säkert en förhoppning från Ikeas sida om att ha skapat en och annan designklassiker.

När den omsurrade Ikea-kollektion Markerad av Virgil Ablohs släpptes i utvalda varuhus i lördags köade spekulanterna i sovsäck som till en rockkonsert. Kollektionen består av 15 objekt och säljs i sedvanlig begränsad upplaga på sex utvalda varuhus. Arbetet med kollektionen startade 2017 och i processen har man intervjuat unga vuxna om hur de ser på vad som utgör ett hem. Kollektionens 15 delar är alla sådant som kan behövas i det första egna hemmet: bord, stol, dagbädd och prylar som en verktygslåda, klocka och textilier.

Nytt Ikea-samarbete – och här är kollektionen som fortfarande ökar i värde
Virgil Abloh har gjort bland annat gjort sängkläder, trämöbler med klassisk Ikea-känsla, en väggklocka, ett vitrinskåp, sin egen tolkning av den klassiska Ikea-kassen och en matta som föreställer ett kvitto från varuhuset. Foto: Ikea

Inom bara något dygn efter att kollektionen släppts dök flera av objekten från Markerad upp på andrahandssajterna. Att det var just spekulation de tidiga köparna ägnade sig åt blev tydligt. Fenomenet är väl känt från andra designsamarbeten inom såväl mode som inredning. I takt med att den första sändningen till butikerna tar slut stiger priserna på andrahandsmarknaden. 

Nytt Ikea-samarbete – och här är kollektionen som fortfarande ökar i värde
Tillfälliga kollektionen Sinnerlig av Ilse Crawford kom 2015. Foto: Ikea

Men att investera i objekt från designsamarbeten av det här slaget verkar inte vara någon jättebra affär i längden. Inget av de senaste årens tillfälliga kollektioner hos Ikea har stått för någon stabil värdeökning. Men det finns ett undantag: kollektionen Sinnerlig av Ilse Crawford från 2015. Dagbädden och korkbänken är fortfarande heta och syns både på andrahandsmarknaden och stylade inredningsbilder i tidningar och sociala medier. Kanske ligger förklaringen i att det gått tillräckligt lång tid sedan kollektionen kom, eller så är Ilse Crawfords sparsmakade formspråk i kombination med naturmaterial i neutrala färger helt enkelt ett framgångsrecept. 

 

 

Nytt Ikea-samarbete – och här är kollektionen som fortfarande ökar i värde
Även i Virgil Ablohs kollektion finns en dagbädd i neutrala toner. Huruvida den blir en klassiker på samma sätt som Ilse Crawfords dito för Ikea 2015 återstår att se.

Det är främst under 10-talet som Ikea profilerat sig genom tillfälliga kollektioner, men företaget har alltid varit bra på att plocka upp begåvade formgivare, ofta då de befunnit sig i början av sin karriär. Flera av företagets klassiska möbler är signerade av några av dagens riktigt stora. Populära utestolen Vågö är till exempel designad av arkitekten och formgivaren Thomas Sandell, som också står bakom flera möbler från Ikeas första PS-kollektion som idag är attraktiva på andrahandsmarknaden. Vågö lanserades 2000 och återlanserades 2011.

Nytt Ikea-samarbete – och här är kollektionen som fortfarande ökar i värde
Vågö av Thomas Sandell. Foto: Sandellsandberg
Rulla till toppen