Inredaren tipsar: Så fixar du en välkomnande hall

Hallen är inte bara ett ställe för att förvara skor och väskor, den är också det första dina gäster ser när de kommer på besök. Med några enkla grepp kan du skapa ett trevligt första intryck. Inredningsarkitekten Krista Hartmann ger sina bästa tips!

Hallen är det första mötet med dig och ditt hem. Det är därför bra att tänka över hur du vill att det mötet ska vara och inreda utrymmet därefter. Det menar inredningsarkitekten Krista Hartmann.

Krista har inrett både privata och offentliga miljöer och kan det här med att skapa inbjudande rum.

– I en hall ska det finnas en balans mellan det praktiska och det snygga. Det viktigaste är att var sak har sin plats. När hallen är ordnad är den trevlig, och för att skapa ordning krävs ett system. Stängda skåp och lådor är bättre än öppna hyllor och hängare, och garderober som går från golv till tak ger ett lugnare intryck än fristående garderober. Fristående möbler stjäl rumskänsla visuellt, även om de inte gör det rent praktiskt.

5 tips!

1. Tänk noga igenom vad du verkligen behöver ha i hallen, och se till så att allt har sin fasta plats. En rörig hall blir aldrig trivsam.

Inredaren tipsar: Så fixar du en välkomnande hall
Ett konstverk i hallen är ett fint sätt att både visa vem du är och bjuda in till samtal. Men det kan också lysa upp en tråkig yta. Här har också ett konsolbord och två rejäla stolar fått plats.

2. Välj skåp som går att stänga. Det ger mer lugn, särskilt om du har begränsat med plats. Välj också gärna skåp med inbyggd belysning, då är det mycket lättare att se innehållet.

Inredaren tipsar: Så fixar du en välkomnande hall
Skåp som går att stänga sväljer mycket och ger ett lugnare intryck än öppen förvaring.

3. Tänk på att installera belysning som kan anpassas efter behov. Stressiga morgnar och städning kräver rejält ljus, medan ljuset kan vara mer dämpat när det kommer gäster.

Inredaren tipsar: Så fixar du en välkomnande hall
Hallen kräver både bra allmänbelysning och dämpat stämningsljus.

4. Skapa ett blickfång med en rolig möbel, ett konstverk eller en fin tapet. Det sätter stämningen och är ett trevligt samtalsämne för gästerna.

Inredaren tipsar: Så fixar du en välkomnande hall
Runda speglar ger ofta en mer exklusiv känsla än rektangulära, de blir därför ett fint blickfång – plus att de är praktiska. Spegeln ”Sillon” från & Tradition finns i tre storlekar och har en veckad ram i mässings- eller krompläterat stål.

5. Glöm inte levande ljus, färska blommor och en god rumsdoft.

Inredaren tipsar: Så fixar du en välkomnande hall
Blommor och levande växter ger ett inbjudande och harmoniskt intryck.
Scroll to Top